URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2011, 08:02

Primăria a pierdut procesul cu Prefectura pe tema taxei de ordine publică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Localurile care comercializează alcool pe timpul nopţii nu vor fi suprataxate. Primăria a pierdut joi, la Curtea de Apel Oradea, cu sentinţă definitivă şi irevocabilă, procesul intentat de Prefectura Bihor pe tema taxei de ordine publică datorat de localurile care comercializează alcool după ora 23.

Procesul a avut o singură înfăţişare în faţa instanţei pe data de 24 aprilie, după care joia trecută judecătorii au amânat cu o săptămână anunţarea sentinţei pentru deliberări suplimentare. "Instanţa a hotărât că această taxă specială nu respectă prevederile legale, lucru pe care nu pot să îl comentez. Problema este din cauza acestor localuri firma de salubriate RER Ecologic a fost nevoită să îşi suplimenteze numărul de maşini cu care face curăţenie iar până la urmă aceste servicii sunt plătite din buzunarul tuturor orădenilor, ceea ce nu este corect", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

În urma sentinţei Curţii de Apel Oradea, Hotărârile de Consiliu Local 708 şi 1.028 din 2009, prin care a fost instituită taxa specială au fost anulate. Concepută după un model britanic, taxa urma să se aplice localurilor care comercializează alcool deschise între orele 23-06, de duminică până joi, respectiv 24-06 vinerea şi sâmbăta.

Potrivit calculelor, un local cu sala de mese sub 100 de metri pătraţi ar fi trebuit să achite 3.000 lei anual pentru fiecare oră în care ţine deschis după ora 23, iar un magazin non-stop ar fi ajuns să datoreze 35.000 lei pe an.

Ca un prim efect, din banii încasaţi municipalitatea urma să asigure ordinea publică şi curăţenia în zona localurilor plătitoare şi ar fi plătit pentru înlocuirea mobilierului stradal distrus de zurbagii. Un efect secundar al taxei ar fi fost diminuarea numărului de localuri care tulbură pe timpul nopţii liniştea orădenilor.

Aceasta este cea de-a treia taxă specială instituită de municipalitate şi desfiinţară de instanţă la solicitarea Prefecturii. Primele două taxe anulate de Tribunalul Bihor, iar apoi Curtea de Apel Oradea, au fost taxa minimă de 90 lei pentru copiii de grădiniţă şi taxa specială pentru faţadele neîngrijite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
taxe
sa pui taxe si biruri pe oameni e cel mai simplu si comod stil de a face bani. nu este insa si cel mai sanatos. cuvantul investitii, ar trbui sa fie cunoscut si de bolojan. sa plece, cu "catel si purcel", la aliatii lui udemeristi.
Postat 14 Mai 2011, 23:46 de anca
jos ghilea!
taranului de prefect nu-i trebuie un oras civilizat, cu strazi curate si fatade intretinute. el a crescut la coada vacii si in afara de furaciunile cu satul pe care le face nu-l intereseaza nimic. jos gunoaiele pediste sinistre la puscarie cu ei
Postat 14 Mai 2011, 07:13 de marin
primarul taxozaur
a plecat cu coada inre picioare....
Postat 13 Mai 2011, 20:37 de nail
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON