URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2010, 14:41

Primari fără soluţii: sătenii din localităţile cu apă nepotabilă nu au ce bea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Direcţia de Sănătate Publică Bihor a cerut sistarea furnizării apei din reţeaua publică în satele bihorene Delani, Tămaşda, Petid şi Săucani, pe motiv că apa nu este potabilă, primarii din aceste localităţi nu au găsit nicio soluţie să asigure localnicilor apă de consum, aşa că oamenii n-au de ales decât să-şi cumpere apa.

"Încă de anul trecut a fost sistată alimentarea cu apă din Delani, pentru că apa nu e potabilă. Societatea care se ocupă cu furnizarea apei a pus anunţurile de rigoare, că apa nu poate fi băută, iar noi am discutat în Consiliul Local posibilitatea de a trage conductă de la Beiuş", a declarat viceprimarul Beiuşului, Gheorghe Costin, Delani fiind o localitate ce aparţine de municipiul Beiuş.

Edilii au renunţat însă la realizarea unei conducte din Beiuş spre Delani, deoarece între timp Beiuşul a fost inclus în programul de extindere în judeţ a Companiei de Apă Oradea (CAO). "De la 1 octombrie lucrăm la trecerea la CAO", a precizat Costin. Până când lucrările vor fi realizate, însă, oamenii din Delani n-au de ales decât să-şi cumpere apa pentru consum. "Din câte ştiu eu, oamenii din Delani îşi cumpără apă de băut", a mai spus viceprimarul.

În Tămaşda, însă, oamenii nu ţin cont de avertizarea DSP. "De când e comuna aici, nici în Tămaşda, nici în Avram Iancu apa nu e potabilă. Eu am 55 de ani şi de tot atâţia apa asta o beau. Şi părinţii mei, şi bunicii mei tot asta au băut", a declarat primarul comunei Avram Iancu, Teodor Matica. Edilul spune că nu s-a găsit niciodată o soluţie pentru problema apei, însă nici sătenii n-au păţit nimic de la consumul ei.

În satele Petid, comuna Cociuba, şi Săucani, comuna Răbăgani, apa a fost potabilă până la testările făcute în luna septembrie de DSP. "E prima oară când avem problema asta. Încă nu ştim cum vom remedia problema, pentru că nici n-am văzut încă buletinele de analiză", a spus secretarul comunei Cociuba, Ionel Mândru. Ce apă beau oamenii, secretarul n-a putut spune, însă a declarat că nu s-a luat nicio decizie pentru asigurarea de apă potabilă.

Singura primărie care a şi luat măsuri de când a aflat de problema apei nepotabile este cea din Răbăgani, comună din care face parte satul Săucani. "Am montat o instalaţie de tratare a apei, iar acum aşteptăm noi rezultate. Dacă şi aşa apa va fi tot nepotabilă, vom face alte puţuri pentru apă de băut", a declarat primarul din Răbăgani, Alexandru Dărăban. Până atunci, însă, şi oamenii de aici îşi cumpără apa de consum.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat luni că în urma controalelor din luna septembrie din cadrul programului de supraveghere a aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei, în patru localităţi nu este potabilă apa din reţeaua publică de alimentare. Drept urmare, furnizarea apei a fost sistată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON