URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2015, 15:36

Pretendenţii PPMT la funcţiile de primar şi consilier local au primit temă de campanie: diminuarea preţurilor la utilităţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegeri pentru ieftinire

La mai bine de zece zile de la Congresul PPMT desfăşurat la Târgu Secuiesc, liderul acestei formaţiuni, bihoreanul Szilagyi Zsolt, a dezvăluit că între subiectele discutate s-a aflat pregătirea acestei formaţiuni în vederea alegerilor locale de anul viitor şi, concret, fixarea unei teme prioritare pentru colegii de partid care vor dori să candideze la funcţiile de primar şi de consilier local: analiza modului în care ar putea determina scăderea preţurilor pentru serviciile de utilitate locale, precum furnizarea apei, canalizarea şi colectarea şi transportul deşeurilor menajere.

„Am cerut colegilor din teritoriu să analizeze în ce măsură taxele locale, îndeosebi pentru apă, canalizare, transportul gunoiului menajer, pot fi diminuate. Vrem să facem din acest lucru o temă de campanie electorală, dat fiind că în multe cazuri s-a observat că aceste preţuri au fost umflate”, a spus preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, dând ca exemplu scandalul Apa Nova din Bucureşti, unde compania franceză a majorat, cu voturile consilierilor generali, preţul apei cu 25% fără a avea nicio justificare economică.

„Noi credem că şi în Transilvania în multe localităţi se poate să controlăm aceste preţuri, în beneficiul comunităţilor”, a mai spus Szilagyi.

Cu ochii pe UDMR

În acest context, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a amintit că dorinţa de a asigura transparenţa achiziţiilor publice şi o calitate corespunzătoare a serviciilor publice l-a şi determinat, încă de la finele anului trecut, să înregistreze la primăriile şi consiliile locale a 17 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, unde formaţiunea sa este reprezentată, cereri prin care a solicitat atât lista angajaţilor şi atribuţiile acestora, cât şi lista achiziţiilor publice de bunuri şi servicii, pentru a publica apoi aceste informaţii pe un site, astfel încât „cetăţenii să ştie pe ce sunt cheltuiţi banii din taxele şi impozitele pe care le plătesc”.

Aşa cum a mai arătat şi la începutul acestei luni, din cele 17 primării şi consilii locale doar una singură a răspuns solicitării şefului PPMT Bihor, şi anume Primăria din Marghita, fără însă a furniza informaţiile cerute, în timp ce celelalte 16 UAT-uri fie au refuzat în scris să le pună la dispoziţie, fie nu au dat niciun răspuns.

Având în vedere această situaţie, Csomortanyi a declarat că săptămâna trecută a repetat demersul, înregistrând din nou cererile, cu acelaşi conţinut, la 18 primării şi consilii locale, iar în cazul în care abuzul edililor se va repeta şi el, va analiza posibilitatea să ceară în justiţie tragerea lor la răspundere, pentru abuz în funcţie şi încălcarea legii privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Toate cele 18 UAT-uri sunt conduse de primari UDMR şi în aproape toate majoritatea în consiliile locale aparţine, de asemenea, tot UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON