URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2019, 18:22

Preşedintele PPMT, rezervat în legătură cu escapada amoroasă a episcopului Csüry, însă dur cu şefii UDMR Bihor: Vor conflict interetnic, deşi „lupta nu este între români şi unguri”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima sa apariţie în faţa jurnaliştilor orădeni în noua sa calitate de preşedinte al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, fostul lider al PPMT Bihor, Csomortányi István, a anunţat, joi, că formaţiunea sa va începe, din 11 mai, strângerea semnăturilor necesare pentru ca o iniţiativă din 2003 a Consiliului Naţional Secuiesc să devină lege la nivel european.

Un milion de semnături

Este vorba de aşa-numita iniţiativă cetăţenească privind politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale, prin care se urmăreşte legiferarea alocării de fonduri UE aşa încât să nu permită dezavantajarea unor regiuni istorice, existente şi considerate ca atare în baza unor criterii precum cele etnice, religioase şi lingvistice.

După lansarea iniţiativei, CNS a depus-o la Consiliul European, însă acesta a respins-o pe motiv că nu este de competenţa UE să ia decizii de acest fel, însă iniţiatorul a deschis un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pe care l-a câştigat recent, CJUE anulând decizia şi dând undă verde iniţiativei în parcursul de legiferare.

Concret, a explicat Csomortányi, în termen de un an iniţiatorul trebuie să strângă un milion de semnături pentru ca proiectul să fie dezbătut de Parlamentul European, care îl poate adopta sau respinge.

"Dacă iniţiativa are o reuşită, banii de la UE nu vor putea fi folosiţi astfel încât să defavorizeze o regiune. Garanţie de reuşită nu poate avea nimeni, dar considerăm o iniţiativă importantă, mai ales că regiuni din România, cu populaţie maghiară, dar nu numai (n.r. – inclusiv Bucovina), sunt discriminate economic", a explicat preşedintele PPMT.

El a precizat că milionul de semnături necesar dezbaterii proiectului de către Parlamentul European trebuie adunate din minimum şapte ţări membre ale UE.

Afacerea Csüry dăunează "întregii comunităţi"

Solicitat de BIHOREANUL să precizeze şi poziţia PPMT privind afacerea amoroasă în care este implicat episcopul reformat Csüri István, căruia UDMR Bihor i-a luat apărarea acuzând publicaţia că ar fi una "de scandal", "naţionalistă" şi "securistă", Csomortanyi s-a ferit atât să-l critice pe şeful eparhiei, apropiat al liderului UDMR-ist Szabó Ödön, dar şi să pledeze în favoarea acestuia.

"Noi nu ne permitem să criticăm un episcop, dar trebuie să confirmăm un fapt pe care enoriaşii l-au afirmat, că există o înclinaţie a episcopului către UDMR. Dacă e aşa, noi o considerăm inoportună, pentru că un episcop trebuie să fie un episcop pentru toţi enoriaşii, indiferent de opţiunile lor politice", a spus Csomortányi, adăugând că înţelege şi implicarea lui Csüri pe "teren politic", dar în anumite limite, adică numai pentru acele "probleme ale comunităţii care nu provoacă dezbinare în interiorul ei, pentru probleme comune", altfel spus nu pentru a face propagandă în favoarea UDMR, aşa cum se întâmplă.

În privinţa poziţionării pro sau contra episcopului acuzat de încălcarea poruncii de a nu "preacurvi", preşedintele PPMT s-a arătat rezervat. "Noi nu ne-am exprimat în acest caz pentru că fiecare are o prezumţie de nevinovăţie, aşa că noi aşteptăm o cercetare a Bisericii. Oricum, are efecte dăunătoare pentru întreaga comunitate maghiară", a spus Csomortányi.

UDMR şi metoda "cetăţii asediate"

Preşedintele PPMT a comentat şi discriminarea de către UDMR a presei de limba română, în special a BIHOREANULUI, ultimul exemplu fiind faptul că filiala controlată de Szabó Ödön a emis un comunicat pe marginea "Afacerii Csüry" pe care l-a transmis exclusiv presei de limba maghiară, sugerând că la fel de discriminatoriu procedează UDMR şi faţă de însăşi comunitatea maghiară. "UDMR Bihor are multe semne de întrebare şi legat de o parte a comunităţii maghiare, cea care nu merge cu ei. Şi atunci de ce să se poarte altfel cu presa românească?", a zis Csomortányi.

Liderul PPMT a adăugat că UDMR şi-a schimbat strategia electorală, astfel că dacă în trecut încerca să convingă inclusiv presa de limba română că ar avea proiecte de interes public general, acum vrea doar să se prezinte ca ultimul apărător al minorităţii maghiare în faţa atacului dinspre majoritatea românească.

"Este o schimbare de strategie a UDMR Bihor, care îşi bazează campania, aşa se vede, pe un conflict permanent, cu caracter accentuat naţionalist. Strategia este foarte simplă. Ei (n.r. – şefii UDMR Bihor) vor să ţină aproape electoratul maghiar prin crearea unei atmosfere de luptă interetnică, dar în Bihor lupta nu se desfăşoară între români şi maghiari, ci între două feluri de a face politică şi administraţie. La ei este vorba despre corupţie", a spus liderul PPMT despre adversarii din partidul "etno-business".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
suspect
Dl Csomortanyi! Dupa parerea mea n-ar trebui aparat dl Csury. Deja s-a format scandalul, ar trebui rezolvat dl Csury si doamna care il acuza. Nu trebuie sa va bagati, e degeaba. Va distrugeti imaginea prin apararea lui!
Postat 02 Mai 2019, 21:07 de Timea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON