URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2018, 18:46

Preşedintele Pásztor Sándor despre bugetul Consiliului Judeţean Bihor pe anul 2018: "Este foarte strâns…"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bugetul Consiliului Judeţean Bihor pe anul 2018 va fi "strâns", a afirmat preşedintele instituţiei, Pásztor Sándor, care a spus că a trebuit să taie "sume considerabile" din propunerile de buget pe care i le-au înaintat reprezentanţii instituţiilor subordonate.

Pásztor s-a aratăt nemulţumit şi de faptul că, de anul acesta, s-au înjumătăţit sumele pe care CJ le împărţea comunelor pentru diverse urgenţe şi proiecte.

Mai puţini bani de la "centru"

Şeful CJ Bihor a vorbit pentru prima oară despre proiectul de buget al instituţiei pe care o conduce, joi, la finalul unei conferinţe de presă dedicate lansării aplicaţiei de mobil pentru transportul judeţean Bus Bihor.

"Bugetul este mai strâns, foarte strâns. Ca pornire, avem un minus de 27 milioane de lei din cotele pe impozitul pe venit şi un plus de 25 milioane de lei din TVA faţă de anul trecut", a spus Pásztor Sándor, răspunând întrebărilor BIHOREANULUI pe această temă.

Minusul de 27 milioane de lei despre care a vorbit Pásztor este rezultatul scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Astfel, dacă în 2017, CJ Bihor a primit drept cotă din acest impozit, de la bugetul central, suma de 106.720.000 lei, anul acesta, suma a scăzut la 79.404.000 lei.

Prin Legea Bugetului de Stat, aprobată la finalul anului trecut, Guvernul a "compensat" alocând Bihorului un buget dublu din banii din TVA destinaţi "echilibrării bugetelor locale". Pentru 2018, judeţului i-au fost alocate 50.849.000 lei.

"Trebuie să calculăm fiecare leu"

UDMR-istul a spus că, după ce salariile au crescut considerabil, în mai multe etape anul trecut, cheltuielile cu personalul vor cântări greu în bugetul pe 2018, dar nu a prezentat şi cifre. "Trebuie să calculăm foarte bine fiecare leu. Cheltuielile cu personalul sunt într-o cotă mai mare decât anul trecut", a spus Pásztor.

Şeful Judeţului a mai afirmat că a primit promisiuni de la Guvern că, în ciuda modificărilor fiscale, bugetul Bihorului nu va avea de suferit. "Cei de la Bucureşti de trei ori mi-au explicat că judeţul Bihor nu va avea un buget mai mic decât în 2017. Ni s-a promis. Cheia este redistribuţia prin TVA de la Bucureşti. Prima treaptă au făcut-o. Avem dublu la început de an. Altfel, ar trebui să stau aici să vă spun că avem un minus de 27 milioane lei", a spus şeful CJ.

Acesta a mai promis că va încerca să aloce o sumă cât mai mare din banii ce provin din cotele defalcate din impozitul pe venit şi TVA către investiţii şi dezvoltare, nu către cheltuieli de funcţionare.

Împărţeală cu 25 de lei

Alocările pentru instituţiile subordonate vor fi şi ele socotite, a afirmat Pásztor. "Eu în ultimele zile am triat foarte atent tot ce ne-au trimis instituţiile subordonate ca propuneri de buget pentru anul 2018. Fără excepţie, a trebuit să tăiem de peste tot şi am tăiat sume considerabile", a adăugat acesta. "Rezultatele nu sunt salariile angajaţilor. E logic că toată lumea tinde înspre o variantă ca cât de mult din bani să fie folosiţi la investiţii", a spus Pásztor.

Şeful CJ s-a arătat nemulţumit şi de faptul că, în 2018, instituţia va avea mai puţini bani de împărţit primăriilor. "La acest capitol, fiecare Consiliu Judeţean are la dispoziţie aproximativ 25 de lei pentru fiecare locuitor. Aceşti 25 de lei sunt destinaţi pentru folosinţa Consiliului Judeţean, pentru unele arierate ale UAT-urilor sau alte probleme ale acestora. Asta înseamnă că la noi vor fi circa 14-15 milioane de lei. Anul trecut au fost peste 30 de milioane. La ora asta nu mă întrebaţi dacă aceşti bani vor ajunge la UAT-uri sau îi va folosi Judeţul…", a afirmat acesta.

Majoritatea acestor sume destinate primăriilor au fost împărţite direct de Ministerul Finanţelor. "Nu salut faptul că s-a luat din mâna Consiliilor Judeţene şi preşedinţilor acestora faptul de a dispune de posibilităţi de a ajuta unele UAT-uri. S-a făcut o centralizare", a încheiat şeful CJ Bihor.

Citeşte aici şi: Vicepreşedintele Traian Bodea: CJ Bihor pierde 27 milioane lei după reducerea impozitului pe venit, dar suma a fost compensată de Guvern

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
....
Carevasazica, nenea care ne conduce judetu' are un moment de sinceritate si ne spune ca dupa aplicarea noului cod fiscal, ne cam strang chilotii. Noroc cu aia de la centru ca au mai largit un pic guma... Stai sa vezi la anu' cand o-r pierde aia de la "centru" cheia... o-r fi cam maronii chilotii...
Postat 19 Ianuarie 2018, 11:01 de FVG
Cu bani stie orice prost sa se descurce la turnatul betoanelor !?!
Exemplul cel mai bun e Oradea, unde s-a turnat beton pe bani europeni cat sa faci autostrada Transilvania pe tot parcursul transilvanean ... si tot aiurea e confortul urban !?!
Postat 19 Ianuarie 2018, 10:00 de WinDos
Centralizare in loc de descentralizare
In loc de autonomie judeteana, primariile primesc mai putin cu jumatate din bani de la judet si trebuie sa stea cu mana intinsa sa ceara de la sute de km distanta, de la guvern. Si argumentatia ca pierdem 27 milioane lei in buget AN DE AN din cauza modificarii fiscale, dar ca primeste anul asta 25 milioane in plus pentru ca PSD e la putere in ambele administratii (national si judetean), e penibila. Cum ar fi sa iti zica angajatorul ca iti scade salariul cu 200 lei, dar luna asta iti da un bonus de 200 lei, asa ca nu pierzi nimic! Sper sa fie nu doar gargara, ci asa cum zice, putinii bani ramasi la buget alocati pentru investitii si pentru a scoate institutiile culturale la evenimente in strada, in Oradea si in celelalte orase din judet!
Postat 18 Ianuarie 2018, 21:10 de unu
Mai datii ceva din mila.
Fa un efort intelectual si poate gasesti alta solutie ca de ex.salariile majorate anul trecut asa cam ca la neamuri.
Postat 18 Ianuarie 2018, 20:51 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON