URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2018, 20:15

Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor: "Proiectul strategic pe sănătate va fi implementat până la sfârşitul anului 2020"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalele bihorene vor fi dotate cu aparatură modernă pe bani europeni. Proiectul strategic pe sănătate, în valoare de 8,5 milioane euro, finanţat prin programul Ro-Hu 2014-2020, a fost aprobat şi urmează să fie implementat.

"Am aşteptat scrisoarea de confirmare. Acum putem să anunţăm că am câştigat finanţarea", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, miercuri în deschiderea unei conferinţe de presă la care au participat inclusiv reprezentanţi ai partenerilor în proiect.

Printre aceştia s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Hajdú-Bihar, Pajna Zoltán, parlamentarul maghiar Vitányi István, primarul oraşului Berettyóujfalu, Muraközi István, dar şi decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Adrian Maghiar, respectiv specialistul în proiecte europene Cristian Delcea, în calitate de reprezentant al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu.

Proiectul stragic pe sănătate al Consiliului Judeţean Bihor a întrunit 84,5 puncte în cadrul Comisiei de Monitorizare Interreg România - Ungaria, cel mai mare punctaj după cel de 87 puncte obţinut de proiectul judeţului Timiş.

"Din iarnă vor începe achiziţiile"

Odată aprobat, proiectul strategic pe sănătate va intra în faza finalizării documentaţiei şi scoaterii la licitaţie a achiziţiei de bunuri şi servicii.

"Anul acesta 100% vom produce toate datele proiectului, iar din iarnă o să intrăm în procedura de achiziţii", a declarat preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor.

Proiectul va trebui implementat într-un termen extrem de scurt. "Ştim că discutăm de perioada 2014 – 2020 şi suntem deja în 2018. Cu dommul preşedinte (n.r. preşedintele Consiliului Judeţean Hajdú-Bihar, Pajna Zoltán) la fiecare şedinţă explicăm de două ori cât de mare este întârzierea, dar autoritatea de management din Bucureşti foarte greu înţelege acest lucru", a spus preşedintele CJ Bihor.

"Vom termina la timp"

Pásztor este convins că, deși este greu, proiectul poate fi implementat în timp util. "Pentru că discutăm preponderent de achiziţii, şi nu de construcţii care necesită mult timp, suntem optimişti că vom termina în timp", a declarat preşedintele CJ Bihor.

Are un singur amendament. "Două puncte mai sensibile văd: Cele două clădiri din Padiş şi Vârtop. Acolo ne putem lovi de eterna noastră birocraţie: autorizaţii avize, zonă protejată, vine ursul, nu vine ursul, plouă, ninge...", a glumit Pásztor.

Acesta s-a declarat convins că ambele construcţii pot fi definitivate până în 2020, "maxim 2021".

Investiţii în sănătate

Investiţie de 8,5 milioane euro, proiectul strategic vizează îmbunătăţirea serviciilor medicale de ambele părţi ale frontierei româno-maghiare.

Din suma totală, 5,2 milioane euro vor fi alocate spitalelor orădene pentru echipamente de diagnosticare şi tratament, dar şi pentru instituirea unui sistem de telemedicină.

La fel, Consiliului Judeţean Bihor, prin Serviciul Salvaspeo, îi va reveni suma de 753.000 de euro pentru construcţia a două clădiri cu destinaţie de centre medicale de urgenţă în Padiş şi Stâna de Vale.

Parte din bani vor fi folosiţi pentru achiziţia de echipamente pentru căutare cu inflaroşu pe timp de noapte, dar şi pentru implementarea unui sistem de telemedicină interconectat între spitale.

"În cazul în care este un turist rănit, acesta va fi examinat şi datele vor putea fi trimise spitalului de bază, care ar putea fi la Beiuş sau, în funcţie de nivelul de dificultate, la Oradea sau la Cluj", a spus Pásztor.

Sistemul de telemedicină va fi introdus în urma unor investiţii de câte 270.000 euro şi în Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta. "Sistemul de preluare a bolnavilor de la fiecare spital va fi dotat cu ecograf şi digitalizări ultraperformante care transmit datele direct la Oradea şi în câteva minute vom şti ce se întâmplă cu bolnavul", a spus preşedintele CJ Bihor.

Tot în cadrul proiectului strategic vor fi alocaţi 1,4 milioane euro Facultăţii de Medicină şi Farmacie pentru reabilitarea unui corp de clădire şi dotarea cu aparatură pentru perfecţionarea cadrelor medicale în chirurgie minim invazivă.

La rândul său, spitalului din Berettyóujfalu îi vor reveni prin proiect 873.000 euro pentru echiparea clădirii cu echipamente pentru balneo şi hidroterapie.

Sănătatea e "bolnavă"

Potrivit partenerilor de proiect, sănătatea este o prioritate de ambele laturi ale frontiere româno-maghiare. "Statisticile Eurostat în Uniunea Europeană speranţa de viaţă e de 80,6 ani, în Ungaria de 75,7 iar în România de 70 ani. Se relevă deja din prima fază că în Ungaria speranţa de viaţă e cu 5 ani mai mică decât media europeană", a declarat preşedintele CJ Hajdú-Bihar, Pajna Zoltán.

Investiţiile în sănătate sunt cu atât mai necesare cu cât, potrivit statisticilor, alocările pentru domeniul sănătăţii în Ungaria sunt de 1.428 euro pe cap de locuitor, la jumătate faţă de nivelul mediu de 3.000 euro pe cap de locuitor la nivelul UE, dar oricum cu mult peste suma de 814 euro pe cap de locuitor alocată în România, statul cu cea mai slabă finanţare alocată domeniului la nivelul UE.

Spre exemplu, dacă la nivelul UE se alocă domeniului sănătăţii 9,5% din produsul intern brut, în Ungaria procentul coboară la 7,2%  din PIB în vreme ce în România este de numai 4,9% din PIB.

Proiecte culturale

Separat de investiţiile în sănătate, partea maghiară a iniţiat proiecte pe domeniul cultural cu implicaţii inclusiv în Oradea.

Primul proiect vizează conservarea patrimoniului naţional şi cultural şi îi are ca parteneri municipalitatea şi teatrul din Debreţin, Muzeul Ţării Crişurilor şi Centru Cultural "Várad".

Cea mai mare sumă îi va reveni muzeului orădean, care va primi 2,7 milioane euro pentru reabilitarea şi dotarea etajelor doi şi trei ocupate de secţiile artă şi etnografie. "Cu aceasta poveste sperăm să încheiem integral epopeea de 15 ani a Muzeului Ţării Crişurilor", a spus Pásztor.

Un alt proiect, iniţiat de teatrele din Debreţin şi Oradea, vizează înfiinţarea unui incubator cultural româno-maghiar. Teatrul orădean va primi suma de 970.000 euro pentru modernizarea scenei, amânată în timpul renovării de acum 10 ani din lipsă de fonduri, aceasta urmând să devină rotativă pentru schimbarea cu uşurinţă a decorurilor, dar şi dotarea cu sistem audiovizual şi achiziţia unui autobuz pentru deplasările actorilor.

Cel de-al treilea proiect al partenerilor maghiari vizează reabilitarea teatrului de Debreţin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Scortosul
Shaorma cu de toate. Vrei și tu?
Postat 12 Iulie 2018, 12:28 de Sandu1201
@sandele
Tragi ceva pe nas sau bati campii asa de la mama natura?
Postat 12 Iulie 2018, 08:46 de scortosul
Scortosul
Eu îmi vreau Romania mea, și mai presus DACIA. Incep cu inceputul Comuniștii au furat de la capitaliști, apoi securiștii l-au omorât pe Ceaușescu, și acum ei conduc, și fură pt că le permitem , dar ce facem îi lăsăm pe TIGANI sa ne de-a in cap in casa noastră ? DA am prins la FURAT pe proprietatea mea singur la 3 le-am dat bucata, au venit cu ȘATRA , am luat-o eu, dar am și eu gașca, și mă respectă acuma. Ieși în stradă dacă nu îți convine. Nu fă ca SARCA ieși de unul.singur ca nebunul eliberat de la NUCET. Au furat și noi le permitem. Altfel sa nu ne plângem.
Postat 11 Iulie 2018, 21:59 de Sandu1201
@sanducule
Tu esti politruc? Asa as intelege altfel nu vad cum poti fi asa de orb sa nu vezi ca pe tot ce au pus ochii politrucii au furat si distrus! Caz concret: Romania!
Postat 11 Iulie 2018, 21:47 de scortosul
Scortosul
VAI DE NOI CA SUNTEM PROȘTI. Sunt de acord cu centre de urgență la Stana de Vale și Padiș ( adevărul că majoritatea turiștilor care merg acolo sunt unguri , deci Păstorul nu îi lasă de primejdie, ca și aeroportul Debrecen e tot asa ) , eu sunt un împătimit al munților . Dar ce facem Cu spitalele din Județ, am fost in vizita la cineva într-un spital în județ , și consider că în grajdul pe care îl are unchiul meu se pot face operații. Dacă nu ne convine ceva ieșim în stradă, dacă nu suntem PROȘTI. Noi putem da jos un guvern, un președinte. Da nu ieșim așteptăm masina cu ULEI și ZAHĂR + 60 de lei la PENZIE. Mai rău să nu fie.
Postat 11 Iulie 2018, 21:09 de Sandu1201
Vai de noi!
Astia au facut proiect pe noi!? Vai de noi caci vom murii pe capete! Criminalii! Ei fac proiecte cum sa fure banii nu sa ne salveze pe noi! Niste hoti!
Postat 11 Iulie 2018, 20:23 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON