URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2010, 15:40

Preoţii divorţaţi şi recăsătoriţi nu mai pot sluji în Biserică. Printre ei, şi preotul din Cordău

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preoţii trebuie să fie un exemplu pentru enoriaşi, spun reprezentanţii Patriarhiei Române. Aşa că cine divorţează şi se recăsătoreşte leapădă sutana de preot, chiar dacă are har.

Obligatoriu peste tot

Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, măsurile au caracter unitar şi obligatoriu şi se aplică în toate eparhiile BOR. Şi preoţii care au rămas văduvi şi s-au recăsătorit sunt afectaţi de decizie. Este vorba de peste 1.000 de clerici din toată ţara.

Clericii divorţaţi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, nici postul de preot paroh, nu pot promova în alte parohii, nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti şi nici nu pot preda în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar. Preoţii care divorţează sau se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei.

Nuanţări există în cazul preoţilor părăsiţi de soţie. Dacă au rezultate pastorale deosebite, dacă dovedesc calităţi misionar-pastorale şi comportament bisericesc, au relaţii bune cu credincioşii, pregătire teologică deosebită sau au copii în întreţinere, ei nu vor fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la altar. Conform deciziei Sinodului, vor fi identificate modalităţi de folosire a unor astfel de preoţi, de la caz la caz, în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti.

Decizie aspră

Decizia BOR este discutabilă şi a stârnit deja reacţii. Unii preoţi afirmă că aceasta nu este normală, deoarece este mai bine ca un om al Bisericii să se recăsătorească decât să preacurvească.

În plus, până şi Biblia lasă o porţită deschisă: „Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; în împrejurarea aceasta fratele sau sora nu sunt legaţi. Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace". Totuşi, tot cărţile sfinte spun că „ceea ce Domnul a unit, omul să nu despartă"...

Potrivit BOR, recenta hotărâre are ca scop „întărirea stabilităţii şi unităţii familiei creştine, sporirea disciplinei şi moralităţii în rândul preoţilor de mir, precum şi pentru diminuarea cazurilor care influenţează în mod negativ viaţa şi activitatea bisericească". Dar sunt unele voci care spun că de fapt Sfântul Sinod e mai degrabă îngrijorat de numărul mare de preoţi decât de morala creştină a acestora.

Statisticile arată că în România sunt peste 17.000 de preoţi şi aproape 20.000 de angajaţi neclericali. Anual peste 10.000 de studenţi ies de pe băncile facultăţilor şi institutelor de Teologie.

Divorţ cu năbădăi

Potrivit Antena 1, această decizie i-ar lăsa fără preot şi pe localniici din satul bihorean Cordău, care au şi sărit să ia apărarea duhovnicului lor, Teodor Bonce. „Când îi în biserică îi popă, când îi afară îi om ca mine şi ca oricare altul. Ce face în particular e treaba lui. Răspunde în altă parte", le-a declarat jurnaliştilor un enoriaş. „Nu-i dânsul de vină că dânsa s-o divorţat dă el cu un copil", l-a completat o localnică.

De altfel, în 2003, divorţul preotului de fosta sa soţie, Cristina, a fost unul zbuciumat, femeia acuzându-l că a bătut-o şi că şi-a sechestrat propriul copil, după ce Bonce l-a luat de la grădiniţă fără acordul ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Replica
Nu stiu cine a scris articolul,si de unde s-a informat,dar in ceea ce priveste pe preotul din Cordau,ceea ce se spune nu este nicidecum adevarat...nu poti denigra un om fie el si preot,daca nu ai argumente in acest sens si te bazezi numai pe zvonuri...eu sant vecin cu acest preot,si va spun ca violenta nu isi are locul in locuinta sa....iar in ce priveste divortul,domnilor jurnalisti de unde pana unde un preot care divorteaza nu are voie sa se recasatoreasca? Mai marii bisericii ar trebui sa se mai gandeasca la ceea ce sustin.
Postat 02 Noiembrie 2014, 12:28 de Ghita
DE CE ?
1 _ DE CE MI-AI FURAT PORECLA ? 2 _ CE CE MI-ATI ANULAT COMENTARIUL ??? A FOST PRIMUL DE LA ACEST ARTICOL !!!
Postat 25 Martie 2010, 17:09 de SCORTOSUL
cordau
e mai usor sa editati decat sa va cereti scuze?
Postat 23 Martie 2010, 14:27 de cordau
suspiciune
Domnilor de la Bihoreanul, de ce nu semnati articolul? Cine e autorul?
Postat 15 Martie 2010, 17:55 de lorena nadim
GRESIT!!!
"acesta a divorţat şi s-a recăsătorit mai apoi." NU STIU DE UNDE PANA UNDE... INSA NU S-A RECASATORIT... VERIFICATI INFORMATIILE!!! SI CRED CA NISTE SCUZE, mai ales pentru cititori ar fi binevenite...
Postat 14 Martie 2010, 22:17 de NU s-a recasatorit
Dar..
daca preotul a fost parasit de sotie?
Postat 14 Martie 2010, 22:14 de mda
CE NE FACEM ??
DAR CU PREOTII CURVARI NOTORII LA EI IN SAT CE FACEM ???? DAR CU PREOTII BETIVANI CE NE FACEM ??? DAR CU PREOTII HOMO.SEXU.ALI CE NE FACEM ???? DAR CU PREOTII PEDOFILI CE NE FACEM ??? CE NE FACEM CU TOTI FORMATORII DE CARACTERE CARE SUNT EI NISTE DEFORMATI A CAROR EXEMPLU DE VIATA NU TE INDEMNA LA NIMIC SFANT ??
Postat 14 Martie 2010, 19:56 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON