URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2018, 11:58

Premieră: 30 de biciclişti au călătorit cu trenul într-un mod inedit pentru a participa la primul brunch tradiţional în judeţul Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub sloganul "Călătoreşte civilizat şi în siguranţă cu trenul, tu şi bicicleta ta!", Interregional Călători şi Aventura Trekking au organizat o ieşire în natură, în zona Bratca, pe Valea Crişului până la biserica de lemn din localitate, ocazie cu care pasionaţii de cicloturism au putut să-şi transporte biciletele în siguranţă.

Cu biţa pe tren

Cu ajutorul unor suporţi speciali, reglabili, montaţi în automotoarele companiei feroviare, biciletele au fost transportate fără să-i încurce pe ceilalţi călători.

"Suporţii de bicicletă au fost confecţionaţi de aşa manieră încât permit călătoria în condiţii civilizate şi de siguranţă, atât a călătorilor cât şi a bicicletelor. Îi anunţăm pe toţi posesorii de biciclete sau asociaţiile de biciclişti că începând de duminică, 24 iunie, îşi pot programa și rezerva din timp legitimaţiile de călătorie la numărul de telefon afișat pe site”, a declarat Cristian Puşcău, director exploatare Interregional Călători.

Vizită la bisericile de lemn

După călătoria cu trenul, care a durat mai bine de o oră, turiştii au pedalat pe un traseu de 6 kilometri printr-o zonă pitorească din destinaţia ecoturistică Pădurea Craiului. Peisajul de poveste a fost pe placul tuturor, chiar dacă lungimea traseului parcurs sâmbătă a fost una mai scurtă.

La biserica de lemn din Valea Crişului, veche de peste 300 de ani, călătorii au fost întâmpinaţi de tânărul preot paroh Nicolae Duluş. Acesta le-a prezentat oaspeţilor istoria lăcaşului de cult, le-a vorbit despre tehnicile de construcţie specifice culturii lemnului și despre programul iconografic prezent încă pe pereţii de lemn ai bisericii.

Potrivit preotului, "lăcaşul de cult s-a păstrat în timp şi datorită implicării comunităţii locale prin grija faţă de biserică şi tradiţii". "Iar acum, prin includerea monumentului istoric în programe turistice, de genul cicloturism, brunch-uri traditionale, comunitatea va putea să-şi valorifice mult mai bine serviciile", a spus părintele Nicolae Duluş.

Primul Brunch Tradiţional în Bihor

După vizitarea bisericii de lemn, turiştii au participat la primul brunch tradiţional organizat în Bihor. S-a început cu sărăţele de casă cu chimen, pâine de casă coaptă pe vatră, slănină din porc crescut la curte, caş de la stânele din zonă, legume şi fructe de sezon, pălincă de mere.

Brunch-ul a continuat cu o ciorbă tradiţională şi "sarmale cu pisat", iar la final, spre deliciul copiilor, au fost puse pe masă cornuleţe de casă cu gem şi coşuleţe cu gem, gătite proaspăt.

"Am oferit vizitatorilor un meniu ţărănesc specific bihorenilor, similar cu ceea ce pun sau puneau pe masa zilnic oamenii locului. Toate produsele au fost servite din farfurii din tărâţe, ecologice, pentru a încuraja turismul responsabil, iar cea mai mare parte a preparatelor sunt din gospodăriile localnicilor şi gătite cu drag. Credem că îmbinarea acestor concepte, cicloturism civilizat şi brunch tradiţional, va atrage turiştii. La ceea ce avem de oferit, nu avem cum să nu fim atractivi", a spus Gabriel Bonaciu de la AventuraTreking.

Excursia a continuat cu o plimbare lejeră pe biciclete până la gara din comuna Bratca. Bicicletele au fost aşezate din nou în suporţii pregătiţi de angajaţii companiei feroviare, oferindu-le bicicliştilor tihna mult aşteptată după o zi bună de povestit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON