URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2010, 17:16

Prefectura şi RAPAS se războiesc pe tema "samsarilor" din pieţele orădene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intermediarii din pieţe au adus Prefectura Bihor în război cu Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) Oradea.

Prefectul Gavrilă Ghilea a acuzat şefii pieţelor orădene că tolerează specula. "Sunt persoane care, sub presiune, iau marfa de la producători sub preţul de piaţă, după care o revând la preţuri de două ori mai mari, sau chiar mai mult. Au mese în piaţă, au certificate de producător care nu sunt în regulă şi nu lasă pe nimeni altcineva să intre în piaţă", a declarat prefectul Gavrilă Ghilea.

Reprezentantul Guvernului spune că din această afacere ies câştigaţi doar intermediarii. "La afacerea asta pierde şi cetăţeanul, pentru că nu cumpără marfa la un preţ rezonabil, dar şi fermierul, pentru că e obligat să vândă pe bani de nimic", a mai spus Ghilea.

Prefectul spune că, prin instituţiile subordonate, va institui controale în toate pieţele orădene, iar apoi în cele din judeţ. "Vor trebui luate măsuri ferme. Dacă această situaţie a ajuns până la prefect e clar că nu se putea derula decât cu ştiinţa şefilor de pieţe", a acuzat Ghilea.

Prefectul a mai spus că fenomenul poate fi stopat doar printr-o colaborare strânsă între organele de control şi şefii de pieţe.

"Nu există intermediari!"

Contactat de BIHOREANUL, Romulus Cosma, directorul RAPAS a negat existenţa fenomeniului "samsarilor". "Nu există intermediari! În doi ani, de când sunt director, nu am primit nicio reclamaţie din partea comercianţilor că ar fi fost presaţi să vândă marfa sub preţ unor intermediari", a declarat Cosma.

Directorul susţine că, exceptând amplasamentul din Rogerius, în toate pieţele orădene există mese libere, aşa că nimeni nu poate bloca accesul fermierilor în piaţă şi, cu atât mai puţin, să-i silească să vândă sub preţ. "Avem loc în pieţe pentru toată lumea. Cam 10 - 15% din spaţiul de vânzare este liber", a declarat directorul.

Mai mult, conducerea RAPAS a dat joi publicităţii un comunicat de presă prin care susţine că legumele şi fructele nu doar că nu s-au scumpit, aşa cum ar fi fost logic dacă ar fi existat intermediari, ci dimpotrivă, s-au şi ieftinit. De pildă, pentru un kilogram de roşii care în 2009 costa 6-7 lei, acum orădenii plătesc 5,5-6 lei, iar preţul kilogramului de cartofi a scăzut de la 2 la 1,3 lei.

Atac după atac...

În comunicatul dat publicităţii, directorul RAPAS a mai arătat că problema verificării certificatelor de producător ţine nu de regia pe care o conduce, ci de Prefectură.

"Reprezentanţi acesteia trebuiau să elimine mai demult îndoiala din acest sector. Din păcate nu au făcut-o. A da vina pe şefii de piaţă pentru o problemă care ţine de Prefectură mi se pare absurd şi tendenţios", a menţionat Cosma.

Acesta este cel de-al doilea atac lansat de prefectul Gavrilă Ghilea la adresa conducerii RAPAS, după ce în luna februarie a contestat public legalitatea majorării tarifelor de închiriere a chioşcurilor din piaţă de la 45 lei pe metrul pătrat la 90 lei pe metrul pătrat, deşi acestea erau chiar mai mici decât la tarabe (unde chiria este de 180 lei pe masă).

Conflictul a rămas în coadă de peşte după intervenţia primarului Ilie Bolojan care a argumentat că decizia conducerii RAPAS este nu doar legală, ci şi oportună, pentru că tarifele pentru închirierea chioşcurilor nu au mai fost actualizate de aproape 5 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
"Incoruptibili de Bihor" vs "Imaginea conteaza"
I. Fostii: a) viceprimar PSD, Ghilea Gavril (actualmente PD-L) b) director general RAPAS Oradea (PD-L), ce masuri concrete au intreprins in acest sens (eliminarea "samsarilor")? II. Tematica de control, pentru organele abilitate ale statului: Cauzele care genereaza: a) pretul final prea mare al multor produse alimentare (raport pret final/productie). b) diferentele la cantar.
Postat 05 Aprilie 2010, 13:10 de stefan
De rasu' lumii
Asa e, domnule Ghilea, aveti perfecta dreptate ... pietele sunt Raiul speculantilor ... de ce nu se merge pe teren, la cei cu certificat de producator, sa va arate TERENUL pe care au cultivat produsele pe care le vand, precum si actul de proprietate sau inchiriere ... atunci s-ar deosebi producatorul adevarat de speculant ... iar primariile de la tara sunt mana in mana cu ei, dau certificate de producator pe banda rulanta ... si eu chiar vorbesc in cunostinta de cauza. De fapt e un fapt cunoscut si acceptat tacit, doar si sefii pietelor primesc, indirect, partea lor ... sa fim seriosi, domnule Cosma "nu exista intermediari" ... e o poveste pentru adormit copii, si stiti foarte bine lucrul acesta
Postat 03 Aprilie 2010, 19:24 de Maria
in viitor sa stiti ce puteti vinde legal
in piata se poate vinde doar: covoare si carpete, carti, jocuri si jucarii, aparate de uz casnic si articole electronice, inregistrarimuzicale si video, imbracaminte, incaltaminte, textile, produse alimentare, bauturi si produse din tutun.......SANATATE!
Postat 02 Aprilie 2010, 17:23 de oana
ei, nu iese fum fara foc
este intolerabil acest mecanism de spalarea a baniilor seful pietii ar trebui acuzat ca face parte din grupuri de infractori practic pacalesti clientul pentru a ridica specula si eu am fost socata in piata mare toate produsele sunt la preturi mari ca in magazine dar cheltuielile nu se pot compara nici ca punct de lucru dar nici ca salariati....in primul rand nu este legal comercializarea produselor cosmetice a detergentilor, pe urma a fructelor exotice,cine verifica aceste autorizari-seful pietii!.......sa va fie rusine societatea romana care va plateste salariul......PAREREA UNUI CETATEAN CARE CAT DE CAT CUNOASTE LEGEA
Postat 02 Aprilie 2010, 17:19 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON