URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2015, 12:16

Prefectul la bilanţ: „Ne dorim ca toate proiectele, şi cele făcute de Guvern, şi cele făcute de municipalitate, să se termine cât mai repede şi mai bine”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce le-a arătat galeria cu fotografiile predecesorilor din 1990 până în prezent, agăţate pe un perete al holului instituţiei, prefectul Claudiu Pop şi-a prezentat în faţa jurnaliştilor, la ultima întâlnire din acest an, bilanţul pe ultimele 12 luni. Pop a spus că şi-a propus să fie un prefect conciliant şi care colaborează cu primarii pentru ca proiectele derulate de autorităţile locale să fie finalizate la timp şi de calitate.

"Cu bune, cu rele"

Argumentând că "fiecare instituţie îşi cinsteşte înaintaşii, cu bune, cu rele" şi că "fiecare am avut o contribuţie mai mare sau mai mică la bunul ei mers", şeful Prefecturii Bihor le-a explicat luni jurnaliştilor motivul pentru care a dorit să expună pe un perete din sediul acesteia galeria fotografiilor celor care au ocupat funcţia în ultimii 26 de ani, galerie încheiată chiar cu el, deocamdată.

Astfel, vizitatorii care ajung în apropierea biroului prefectului pot vedea chipurile înrămate ale lui Ionel Ungur (august 1990 – ianuarie 1991), Vasile Blaga (ianuarie 1991 – ianuarie 1993), Ionel Ungur (ianuarie 1993 – septembrie 1996), Augustin Dudaş (septembrie 1996 – decembrie 1996), Dan Bălaş (decembrie 1996 – iunie 1998), Lucian Silaghi (iunie 1998 – septembrie 2000), Valerian Ţibu (septembrie 2000 – ianuarie 2001), Aurel Tărău (ianuarie 2001 – februarie 2002), Florian Serac (februarie 2002 – aprilie 2004), Gheorghe Sârb (aprilie 2004 – octombrie 2004), Alexandru Retegan (octombrie 2004 – decembrie 2004), Ilie Bolojan (ianuarie 2005 – aprilie 2007), Mircea Ghitea (aprilie 2007 – februarie 2009), Gavrilă Ghilea (februarie 2009 – mai 2012), Claudiu Pop (mai 2012 – prezent).

"Mai multe poze le-am primit din bunăvoinţa presei, pentru că instituţia nu avea o arhivă foto", a mai spus Pop.

Un prefect "colaboraţionist"

În ce priveşte activitatea Prefecturii din acest an, prefectul a prezentat-o jurnaliştilor în propriul birou. Printre altele, Pop a spus că anul acesta numărul autovehiculelor înmatriculate în judeţ a crescut de la 191.901 la 202.393, din care în Oradea 97.116, iar numărul cererilor pentru eliberarea de paşapoarte a crescut şi el de la 11.700 în 2014 la 18.539 anul acesta.

Pop s-a prezentat ca fiind un prefect binevoitor, care a recurs la atacarea în contencios administrativ a numai 20 de hotărâri de Consiliu Local (obţinând sentinţe favorabile în 10 cazuri, altele 10 fiind încă pe rol). Între procesele câştigate, Pop le-a enumerat pe cele pentru anularea Hotărârilor Consiliilor Locale Oradea - privind parteneriatul dintre Poliţia Locală şi Romprest, Sînmartin - privind referendumul prin care localnicii s-ar fi putut pronunţa contra sau pentru exploatarea gazelor de şist în comună, Lugaşu de Jos – privind taxele şi impozitele locale.

În ce priveşte recentele Hotărâri ale Consiliului Judeţean pentru alocarea fondurilor din TVA pentru echilibrarea bugetelor comunelor şi oraşelor, a căror reanalizare o ceruse pe motiv că CJ nu ataşase dovada consultării primarilor, Claudiu Pop a anunţat că "vineri am primit documente suplimentare de la Consiliul Judeţean şi colegii urmează să le analizeze", subliniind că "una este să spui că ai toate documentele şi alta e să le şi prezinţi", cum s-a întâmplat acum.

De asemenea, Pop a subliniat că niciodată nu a atacat Hotărârile Consiliilor "din prima", ci doar după ce a cerut reanalizarea lor, dar şi că a acţionat în aşa fel încât "toate proiectele, şi cele făcute de Guvern, şi cele făcute de municipalitate, să se termine cât mai repede şi mai bine", fără să şicaneze autorităţile locale.

Proiecte personale "bifate"

În ce priveşte propriile reuşite din acest an, prefectul a spus că "am reuşit să bifez" finalizarea reabilitării Podului Densuşianu şi a pasarelei de peste calea ferată din zona Metro, precizând că pentru ca aceasta să fie dată în folosinţă va fi nevoie însă de încă două săptămâni, deoarece a fost necesară mutarea unor conducte magistrale şi lucrarea de conectare pe noul traseu al acestora nu va fi făcută decât după sărbători, pentru a nu se întrerupe furnizarea serviciului "între Crăciun şi Revelion".

De asemenea, prefectul a amintit şi repararea DN 76 Oradea - Beiuş prin reciclarea asfaltului, precum şi reabilitarea a peste 39.000 metri pătraţi de asfalt pe DN 19 Oradea - Marghita şi construirea pasarelelor peste centură în dreptul străzilor Nojoridului şi Ciheiului, acestea având termene de finalizare în lunile august şi septembrie ale anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
prefect de Bihor
Va rog sa va documentati înainte sa scrieti.Primul prefect de Bihor a fost prof. Univ.dr.ing. Petru Ungur. Multumesc
Postat 21 Decembrie 2015, 17:34 de Patricia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON