URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2017, 15:41

Prefectul Ioan Mihaiu: Softul Finanţelor, suprasolicitat de instituţiile care fac plăţi „pe ultima sută de metri” din an

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie inedită anunţată miercuri de prefectul Ioan Mihaiu la ultima reuniune din acest an a Colegiului Prefectural Bihor, structură informală din care fac parte şefii serviciilor deconcentrate în teritoriu ale Guvernului.

Fost director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor până în luna iulie, prefectul a adus la cunoştinţa participanţilor că "sistemul electronic de raportare a situaţiilor financiare din sectorul public - Forexbug - prezintă disfuncţionalităţi din cauza accesărilor masive specifie perioadei de sfârşit de an", după cum se arată într-un comunicat dat publicităţii de Prefectură.

Conform acestuia, capacitatea sistemului este de 3.000 de accesări simultane, iar în cursul zilelor precedente, luni şi marţi, au existat peste 13.000 de accesări concomitent.

Suprasolicitarea se explică prin graba instituţiilor publice, atât ale administraţiei centrale, cât şi ale administraţiilor locale, de a face cât mai multe plăţi către furnizorii de lucrări, servicii şi produse, aşa încât finalul anului să nu le prindă cu bani în conturi.

În ce priveşte sumele pe care instituţiile le-au primit de la diversele structuri guvernamentale, acestea trebuie înapoiate în cazul în care nu sunt folosite până la finele anului, iar în ce priveşte sumele aflate în conturile administraţiilor locale acestea sunt folosite ca reper de către Guvern pentru a calcula compensările ce vor fi acordate anul viitor după diminuarea drastică a bugetelor locale ca urmare a scăderii încasărilor prin diminuarea impozitului pe venituri de la 16% la 10%.

Concret, dacă o administraţie rămâne la finalul acestui an cu 1 milion de lei în conturi, anul viitor Guvernul îi va compensa pierderea la bugetul local cu numai jumătate din această sumă, în timp ce administraţiile fără "economii" primesc compensări integral în urma diminuării încasărilor din impozitul pe venituri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON