URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2013, 17:04

Prefectul încearcă să îi liniştească pe bihoreni: Hotărârile de Guvern nu vorbesc despre exploatarea gazelor de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, în urmă cu o săptămână, peste 100 de bihoreni au protestat împotriva exploatării gazelor de şist în Bihor şi însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, s-a declarat public un opozant al acestor exploatări, prefectul Claudiu Pop încearcă să liniştească cetăţenii.

În condiţiile în care anexele Hotărârilor de Guvern care aprobă acordurile petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Tulca şi Tria sunt clasificate, prefectul a cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) să precizeze despre ce foraje e vorba. În două adrese remise în ultima săptămână Prefecturii Bihor, şeful ANRM, Gheorghe Duţu, precizează că niciunul din cele două acorduri "nu face referire la exploatarea gazelor neconvenţionale (gaze de şist)".

Totuşi, niciuna din adresele ANRM nu precizează ce fel de exploatări se vor face în cele două perimetre. În plus, nota de fundamentare a acordurilor petroliere spune că "lucrările de explorare sunt necesare pentru descoperirea unor resurse şi rezerve de hidrocarburi, în zone neexplorate sau în zone situate la adâncimi mari în vederea cercetării", ştiut fiind deja că zăcămintele de gaze de şist se caracterizează tocmai prin adâncimea mare la care se află.

Un alt aspect pe care Duţu nu-l precizează este faptul că legislaţia românească nu face distincţia între gaze convenţionale şi gazele neconvenţionale, Legea 238 din 2004, cunoscută şi ca legea petrolului, nefăcând nicio diferenţiere între cele două tipuri de resurse. Astfel, un acord petrolier dă titularului dreptul să exploateze orice tip de resurse din respectivul perimetru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
nu aveti incredere in pref.
Nu aveti incredere scoarta nu sare departe de taetor!!! Tot as-a si tatal lui ia zis la domnul GLIGOR sa stea linistit la privtizarea hotelului Dacia pina la scos din societate!! ASIA NU AVETI INCREDERE IN PREFECT FACUT DE TATA!!!!!!!!
Postat 17 Februarie 2013, 13:21 de vasi
prefect imperfect, adica habarnist
De ce ne jignesti, prefectule si ne crezi pe toti tampiti, adica uslamisti ? Pana si tontoreanca stie mai multe decat stii tu despre acest subiect ! Finalul articolului : ,, Astfel, un acord petrolier dă titularului [licentei] dreptul să exploateze orice tip de resurse din respectivul perimetru." Ce zici acum, prefectule pinnochio ?
Postat 16 Februarie 2013, 14:08 de pinonel
nu-i bai
Nu-i bai, schimbam impreuna situatia. Cei 2-3 baietei si cu fosilele care traiesc cu impresia ca guverneaza, parlamenteaza si prezideaza un atol Mururoa se inseala amarnic. Daca nu pot altceva si nu mai vor decat sa ramana in istorie ca niste mici, palide copii ale Lucretiei Borgia, sa continue. Descendentii lor vor fi cu siguranta mandri de proficienta chimica a unor desertificatori de tara.
Postat 15 Februarie 2013, 20:34 de gulliver
Ca apa sfintita
Nici protestele presedintelui CJ,nici linistirile prefectului n-au cum sa schimbe situatia.Se vorbeste despre niste Hotarari de Guvern emise de acel guvern al carui reprezentant in teritoriu e tocmai prefectul si o Lege mosita de Bombonel&Co...Iar presedintele CJ ar face bine sa intreprinda o vizita la macar o exploatare de gen ,poate chiar in Polonia.
Postat 15 Februarie 2013, 20:19 de gyorgy tozser
un om adevarat
tot respectul pentru acest om si tot ceea ce face, sa o tina tot asa si poate se schimba ceva in acest judet care pana amu era stat in stat.
Postat 15 Februarie 2013, 20:13 de cosmin
citat din Fitionesti
Iata ce scrie un localnic despre sonda tacuta din Fitionesti: Va salut cu stima dragi internauti si va doresc toate cele bune .Fitionestenilor le urez ,,La multi ani,, daca or sa mai apuce pentru ca treaba cu sonda devine din ce in ce mai serioasa . Ni se pare o gluma si imi doresc cu adevarat sa nu se intample nimic rau desi...Este o enigma totala,nimeni nu spune nimic ,iar cei care stiu( precum primarul) tac. A avut loc o sedinta de Consiliu local la care s-a discutat pentru a patra oara parca, despre acest subiect ( la care au participat si cetatenii) dar de la care primarul a lipsit cand a primit informatia ca vor veni cetateni. Se trage de timp in conditiile in care mediul inconjurator a inceput sa sufere.Oameni buni ,treziti-va pana nu este prea tarziu.Cititi va rog cu calm si atentie chiar daca ceea ce scriu eu este mult si plictisitor poate. Sonda de exploatare Kaz 1 este amplasata in partea de Nord - Vest a perimetrului ,in aproprierea localitatii Fitionesti si va avea o adancime de 4200 de metri.In acelasi timp pentru continuarea cercetarii potentialului petrolifer al perimetrului compania intentioneaza sa deruleze un program de achizitie de date seismice 2 D .,,Este un pas important pentru industria de petrol si gaze a Kazahstanului si a companiei nationale KazMunayGaz(KMG),prima sonda in afara granitelor sale. Pana in prezent operatiuni de acest gen s-au efectuat,in mod exclusiv ,numai pe campurile petrolifere din Kazahstan.Aceasta prezinta o noua etapa in strategia de dezvoltare a Grupului Rompetrol ,parte a obiectivului pe termen lung al KMG, de a fi intre primele 30 de mari companii de petrol si gaze din lume,, ,declara Zhanat Tussupbekov,director general al grupului Rompetrol. Deci..este prima sonda a rusilor in afara Kazahstanului si s-au gandit sa o amplaseze in tara noastra la Fitionesti ,chiar in satul Danesti ,chiar langa Zabaraut ,paraul care de ani de zile ne-a dat apa si pentru alte localitati si care dintr-o data nu mai are. De ce sa fim noi cobaii,de ce tocmai noi ? .Daca cititi cu atentie intentia lor este de a ocntinua ...nu ca ar fi singura sonda pe care o vor aici .Directorul rus spune in declaratia sa ca vor sa fie printre primele 30 de companii din lume de petrol si fiti atenti si GAZE . Oare si GAZE DE SIST ?
Postat 15 Februarie 2013, 19:16 de bodicek
metoda Fitionesti-Vrancea
si astfel expresia gaze de sist va fi discret si suav inlocuita cu GAZE PETROLIERE, vor tranti repede o sonda pe care scrie trompetrol, cu taiere de panglica si cu fanfara, apoi baga otrava, frate... Astia-s chiar disperati ca nu adormim si nu le multumim pentru contaminare
Postat 15 Februarie 2013, 17:23 de califar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON