URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2011, 14:35

Prefectul Ghilea, contra "segregării teatrelor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cadou de Ziua Maghiarimii

"Ieri, 15 martie, am depus la instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Bihor o acţiune prin care am cerut anularea Hotărârilor Consiliului Judeţean 4, 5 şi 7, adoptate în 27 ianuarie, pentru reorganizarea instituţiilor de cultură subordonate Consiliului Judeţean, ca urmare a analizei pe care am efectuat-o asupra legalităţii acestora", a declarat, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea.

Cele trei acte normative atacate aveau ca obiect reorganizarea Teatrului de Stat Oradea, a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia şi a Filarmonicii de Stat Oradea, prin transferarea secţiilor române ale teatrelor şi a ansamblului folcloric Crişana al Filarmonicii în cadrul unei instituţii nou-create, denumite iniţial Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan, iar ulterior Teatrul Regina Maria, precum şi prin transferarea secţiilor maghiare ale teatrelor şi a ansamblului folcloric Nagyvarad în cadrul unei alte instituţii nou-create, a cărei denumire este Teatrul Szigligeti.

Încercări "amiabile"

Prefectul Gavrilă Ghilea a declarat că a decis să ceară în instanţă anularea Hotărârilor Consiliului Judeţean doar după ce a cerut modificarea acestora, iar modificările aduse de consilierii judeţeni au fost nesatisfăcătoare.

"Pe 8 şi pe 21 februarie am cerut CJ reanalizarea în vederea modificării Hotărârilor 4,5,6 şi 7 din 27 ianuarie 2010, care au generat numeroase luări de atitudine şi chiar proteste", a declarat prefectul, referindu-se la faptul că după adoptarea actelor normative în Oradea a avut loc un protest faţă de "segregarea pe criterii etnice" a instituţiilor de cultură. "Am procedat astfel pentru că am dorit să avem o înţelegere amiabilă cu cei de la Consiliul Judeţean înainte să luăm măsuri extreme", a mai spus prefectul.

La 24 februarie Consiliul Judeţean a modificat hotărârile adoptate în ianuarie, prin Hotărârile 14, 15 şi 17, dar prefectul consideră că nici acestea nu au respectat cadrul legal. "Noile hotărâri au fost studiate din perspectiva legalităţii, iar juriştii noştri au ajuns la concluzia că nici acestea nu respectă în totalitate cadrul legal, astfel încât am decis să formulăm acţiunea în contencios administrativ", a spus prefectul.

Nelegale

În ce priveşte motivele care au stat la baza acestei decizii, prefectul a afirmat că actele adoptate de CJ Bihor nu au respectat Legea privind transparenţa decizională şi nici pe cea privind atribuirea de denumiri.

"Nu s-a respectat Legea 52 din 2006, privind transparenţa decizională, care prevede consultarea opiniei publice la luarea unor decizii cu impact major, iar reacţiile negative cu privire la reorganizarea instituţiilor de cultură au fost semnificative. Pe de altă parte, rezultă că avem de-a face nu cu o reorganizare a instituţiilor de cultură, ci cu desfiinţarea unora existente şi înfiinţarea altora noi. Nu avem de-a face cu reorganizare, pentru că am fi avut o comasare sau o absorbţie între instituţii, dar aici s-au înfiinţat instituţii noi, iar noile denumiri ale acestora nu au avizul Comisiei judeţene pentru atribuirea de denumiri", a spus Ghilea.

Prefectul a afirmat că decizia de a ataca în justiţie hotărârile CJ Bihor privind înlocuirea Teatrului de Stat Oradea şi a Teatrului pentru Copii şi Tineret cu Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti este justificată strict de considerente legale, nu de motive politice sau personale. "Am decis să recurgem la contencios doar atunci când emitentul actelor nu a ţinut cont de propunerile noastre. Niciodată nu am acţionat pe considerente politice, personale sau de altă natură", a spus prefectul Gavrilă Ghilea.

Ruptură politică

Hotărârile atacate în instanţă de prefect au fost votate de consilierii UDMR, PNL şi PSD, la cele din ianuarie consilierii PDL abţinându-se, iar la cele din februarie votând împotrivă.

Ulterior, liderii UDMR Bihor au declarat că opţiunea consilierilor PDL i-a surprins, deoarece reorganizarea instituţiilor de cultură fusese convenită inclusiv cu PDL, în cadrul unor negocieri la care au participat, de exemplu, preşedintele organizaţiei judeţene, Ştefan Seremi, secretarul general Traian Abrudan şi consilierul judeţean Ionel Avrigeanu.

După reuniunea Consiliului Judeţean din februarie, în care reprezentanţii PDL s-au opus reorganizării instituţiilor de cultură, UDMR a încheiat la nivelul judeţului Bihor un protocol de colaborare cu formaţiunile componente ale USL, valabil până în anul 2016.

Răcirea relaţiilor de colaborare dintre UDMR şi PDL, vechi de aproape 20 de ani în Oradea, a fost remarcată şi marţi, când delegaţia democrat-liberalilor a lipsit pentru prima oară de la festivităţile organizate pentru sărbătorirea Zilei Maghiarilor de pretutindeni.

Liderii UDMR: Vom continua!

Solicitaţi de BIHOREANUL să comenteze decizia prefectului Gavrilă Ghilea, provenit el însuşi din PDL, liderii UDMR Bihor nu au părut deloc surprinşi, dar nici îngrijoraţi.

"O să vedem ce parte din hotărârile noastre contestă domnul prefect, care are dreptul să facă acest lucru, dar noi considerăm că ceea ce dânsul a cerut noi am modificat prin hotărârile din februarie. Poate de data asta, totuşi, o să mai apară şi alte elemente, dar noi o să modificăm hotărârile până vor fi conform legii", a declarat preşedintele UDMR Bihor.

Fostul manager al Filarmonicii de Stat, Sarkadi Zsolt, acum şef al Direcţiei de Cultură Bihor prin algoritmul de guvernare cu PDL, a afirmat şi el că UDMR nu va renunţa la reorganizarea instituţiilor de cultură. "Scopul nostru a fost să obţinem o eficientizare a acestor instituţii, nu să încălcăm legea, astfel că vorm încerca să facem reorganizarea în aşa fel încât să respectăm toate prevederile legii", a spus Sarkadi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Foarte bine, domnule prefect !
ungurii sa mearga in ungaria sa faca orice fel de segregationism vor, dar nu aici!
Postat 16 Martie 2011, 17:50 de actor
politica la plezneală
bine ca s-a trezit si prefectul dupa mai mult de o luna! ca si in cazul scandalului cu energia termala, s-au trezit in al 13-lea ceas neprihanitii din PDL sa reclame situatia incalzirii in Oradea. puneti-l candidat pe vuscan. macar ala nu doarme in bocanci
Postat 16 Martie 2011, 17:03 de romi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON