URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2012, 18:30

Prefectul, despre lacul cu Nuferi din Băile 1 Mai: "La situaţie extremă, soluţie extremă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La opt luni după ce a dispus cel mai amplu control efectuat vreodată pentru descoperirea forajelor ilegale de apă geotermală care au determinat ca nivelul apei, dar şi temperatura acesteia, să scadă dramatic în lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, prefectul Claudiu Pop recunoaşte că strădaniile au fost fără impactul dorit, iar situaţia este una "extremă".

Mai precis - aşa cum a relatat BIHOREANUL - la începutul acestei luni suprafaţa luciului de apă a scăzut de la un hectar la doar 10 metri pătraţi, iar apa a îngheţat, punând în pericol supravieţuirea celor trei specii unicat în Europa care îşi au habitatul în acest loc de circa 100.000 de ani: nufărul termal, melcul relict şi roşioara lui Racoviţă. Situaţia a apărut în ciuda controlului făcut în vară de către o comisie mixtă a Prefecturii, Poliţiei, Gărzii şi Agenţiei de Mediu, sucursalei judeţene a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri şi Primăriei Sânmartin.

Faţă de această realitate, prefectul Claudiu Pop a declarat că a cerut ca o comisie de specialişti să evalueze propunerea de decolmatare a lacului şi de "desfundare" a izvorului care îl alimentează, după ce o asemenea procedură ar fi avizată de Academia Română, singurul for apt să decidă în această privinţă.

"Am solicitat custodelului rezervaţiei naturale, Muzeul Ţării Crişurilor, constituirea unei comisii de specialişti care să-şi asume o soluţie pentru decolmatarea puţului, pentru că unii specialişti au fost de părere că în acest fel este posibil să revină apa la nivel normal. Este totuşi un procedeu invaziv, care trebuie aprobat de Academie", a spus prefectul, apreciind că este "mai bine să intervenim acum decât să asistăm că dispare acest unicat şi nu am încercat să facem nimic".

De asemenea, Claudiu Pop a spus că există şi varianta limitării exploatării, pe timp de un an, a zăcămintelor de apă termală din zona Băilor 1 Mai şi Băilor Felix. "Dacă vom constata că în perioada următoare nu se va reuşi sub nicio formă refacerea debitelor de apă, există şi propunerea ca pe o perioadă limitată, de un an, să se sisteze orice exploatare de apă termală în zonă. La situaţie extremă, soluţie extremă!".

Solicitat să explice dacă o asemenea "sistare" temporară a exploatărilor de apă termală din 1 Mai şi Felix ar însemna revizuirea sau suspendarea licenţelor deja acordate de ANRM în mod legal, prefectul a revenit, afirmând că se gândeşte, deocamdată, la interzicerea acordării de noi licenţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Lucia Varga????
UNDE ESTE LUCIA VARGA???? SE TOT LAUDA CU \"ENVIRONMENTAL CARE\" IAR CAND AVEM CEL MAI MARE DEZASTRU ECOLOGIC (LACUL OCHIUL MARE) DIN BIHOR EA TACE!!!
Postat 26 Decembrie 2012, 20:47 de sorbonel
vinovatii
Vinovatii: Bolojan, un indiferent fata de mediu, Claudiu Pop, un retardat, si toti pilosii d ela PAM-BH, Garda de Mediu si Apele Romane. CAPUL LOR VREM!!!!!!
Postat 21 Decembrie 2012, 08:38 de sorbonel
Hotzii prospera si saracii saracesc
Zice prefectul Pop "există şi propunerea ca pe o perioadă limitată, de un an, să se sisteze orice exploatare de apă termală în zonă" . Adica sistarea exploatarii LEGALE (strandurile unde ne tratam reumele, spitalul de recuperare, vechile hoteluri etc). Insa cei care exploateaza din foraje ilegale, dar nedescoperiti de "stradaniile" controalelor, vor folosi nestingherit si gratis apa termala.
Postat 21 Decembrie 2012, 07:36 de Votantu'
simplu
SOLUTIA CEA MAI SIMPLA (se pare tardiva) AR FI ...... RESPECTAREA LEGISLATIEI IN VIGOARE IN RROMANIA SI IN TATA EUROPA. Nici un put de exploatare fara putul de reinjectie a apei scoase. Simplu dar f.f.f.f.f.f.f COMPLICAT in RRomanica tuturor jafurilor di distrugerilor, asa ca dupa noi potopul. Era unul care zicea : Romania nu e a noastra ci a urmasilor urmasilor nostri in veci vecilor " Dar a murit si nici natia noastra nu se simte prea bine acum !
Postat 20 Decembrie 2012, 17:14 de scortosul
cu regret
Cu regret ca trebuie sa-i dau dreptate dar nu am ce face : Dan Sova ai dreptate !!! Pelicanii sunt vinovati !!! Au luat apa din lac si in nimicnicia lor au deversato in piscinele hotilor !!!! Sa-i vanam, adica sa locam in zona o satra tiganeasca ca se ocupa ei de pasari !!!
Postat 20 Decembrie 2012, 12:21 de scortosul
aduceti proiecte mari sa le rezolv pe toate
Melcii de partid sunt bine mersi, i-am vazut la Parlament cand faceau poze de legitimatie. De asemenea rosiorii sunt toti la locul lor sub ochiul grijului al tatucului lor Ion Iliescu. Asa ca fauna politica nu e in pericol, singura amenintare pentru ei este procuratura, dar imunitatea data politic este destul de sigura. Pentru ca sa nu dispara "melcii si rosiorii politici" mai trebuie modificata Constitutia si atunci sunt salvati. Dupa asta acestia se vor instala in viloaiele lor incalzite cu apa termala si se vor admira in luciul piscinei din "livingul biroului senatorial" deschis pe banii contribuabililor. Desigur ca Garda de Mediu, Prefectura si Ministerul Apelor vor constata ca vinovati pentru secarea Lacului cu nuferi sunt pelicanii care au furat apa in Gusa (Cosmin).
Postat 20 Decembrie 2012, 12:14 de dan sova
nuferii mai pot fi salvati... nu sti pesti si melcii
Nuferii inca mai pot fi salvati fiindca ei in perioada aceasta ierneaza, avand rizomii in mâl. Conditia este ca urgent sa se pompeze apa termala in rezervatie, intrucat, in cazul in care acel mâl ingheata, s-a cam terminat definitiv si cu nuferii. Nu acelasi lucru se poate afirma insa despre melcul si rosioara de acolo, care nu au cum sa reziste la temperaturi de sub 10-15 gr. Celsius. Astia-s fara sanse. Asadar, autoritatile in masura, sa faca bine sa faca ceva in sensul salvarii macar a nufarului termal.....
Postat 20 Decembrie 2012, 10:06 de biolog
Ba, da' prosti ne credeti!
"La opt luni după ce a dispus cel mai amplu control efectuat vreodată pentru descoperirea forajelor ilegale de apă geotermală (...) prefectul Claudiu Pop recunoaşte că strădaniile au fost fără impactul dorit". Adica ce "impact" dorea? N-a descoperit forajele ilegale? Le gaseste un copil de 5 ani. Mai bine spune ca ai luat mita ca sa nu le gasesti! Si acuma vrei ca muzeografii sa-si "asume o solutie pt decolmatare"! Si "solutia" sa fie platita din buget, adica din banii cetatenilor. Adica cum, unii au forat ilegal si se folosesc de apa geotermala (inclusiv in calorifere) la case, viloaie si pensiuni, atatea comitete si comitzii de control in frunte cu toti prefectii care s-au perindat in Bihor si-au luat spagile grase, si acuma niste specialisti de la Muzeu cu lefa mai mica decat femeia de serviciu de la Electrica sa gaseasca solutii. Si desigur, fiecare cetatean sa plateasca pt confortul hotzilor. Si toata tarasenia sa aiba girul unei inalte autoritati: Academia. Sa fie hotzie cu shtaif! Incompetenti si corupti, asta e nene!
Postat 20 Decembrie 2012, 09:38 de Un bou care-a votat
???
am scris decidentii politici,de ce cenzurati?
Postat 20 Decembrie 2012, 09:30 de luky
???
cine o sa plateasca?in nici un caz cei care au fost unsi pt a acorda aprobari pt exploatarea apei termale,ei dau vina pe cei de la muzeul tarii crisurilor,dar nu spun ca acestia au tras un semnal de alarma de mult timp dar decidentii {politici} au tot aminat sa ia o masura dura pt a stopa exploatarea irationala a apei termale,deci mai pasam vina de la unul la altul si nufarul alb,odata mindria bihorenilor,va disparea cu desavirsire,ar trebui ca o sonda cu apa termala sa alimenteze continu lacul chiar daca pensunile ar avea de suferit
Postat 20 Decembrie 2012, 09:27 de luky
noi coisii !! HAC!
Comisii, rapoarte, discutii, vorbarii,.... chetuiei cu renumeratia comisiilor,.... reulatat ..... ZERO! Asta e competenta politrucilor din rromanica !! Sa serevizuiasca primesc dar sa nu se schmibe nimic , HAC !Si alta data, si alta data o s-o facem si mai si mai LATA !!!
Postat 19 Decembrie 2012, 23:56 de scortosul
miculas
era previzibil ca asa se va intimpla insa cind te gindesti ca gunoiul si jegul ala de prefect anunta cu surle si trimbite ca a controlat toate pensiunile si ca aproape nici o pensiune nu fura apa termala iti vine sa i impusti pe toti......... mai grav este ca in ritmul in care se fura apa termala in citiva ani va seca definitiv zacamintul, adio statiuni, adio turisti, romani prosti care si fura caciula...
Postat 19 Decembrie 2012, 22:09 de victroas creStinel
Imi e rusine
Lacul cu nuferi a disparut. Acum vor sa aduca echipe de specialisti sa mediteze la solutii. Vai ce tara! Tara de hoti si incapabili!!! In loc sa ii manance puscaria pe cei care au produs acest dezastru ecologic, politia nu ii gaseste acasa cica sa le inchida forajele. Imi este rusine ca sunt roman. In general legea e o gluma proasta in Romania!!! Iar acest Claudiu Pop este unul din multii incapabili impreuna cu tot sistemul de mizerie care conduce acea tara.
Postat 19 Decembrie 2012, 21:53 de Bogdan Bartos
he, he, he
Doua-trei galeti de apa si un termoplonjon si gata ! Si asta a fost la compania de apa, DIRECTORAS !!!!!
Postat 19 Decembrie 2012, 20:27 de ionel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON