URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2020, 14:27

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, criticat la Antena 3 fiindcă a spus că persoanele suspecte cu coronavirus pot ieşi la cumpărături

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, criticat la Antena 3 fiindcă a spus că persoanele suspecte cu coronavirus pot ieşi la cumpărături sursa foto: captura Antena 3
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a fost criticat de moderatori ai Antena 3 după ce a fost solicitat să intervină telefonic, în cursul după-amiezii de vineri, pentru a prezenta măsurile luate de autorităţi în judeţ pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus, în intervenţia sa afirmând că persoanele autoizolate la domiciliu pot ieşi din case pentru a face cumpărături.

Acest lucru ar contraveni declaraţiilor pe proprie răspundere date de astfel de persoane că vor respecta restricţiile de izolare, conform prevederilor Codului penal referitoare la obligaţiile de a nu contribui la răspândirea unor boli.

Controale fără rost?

Potrivit Antena 3, prefectul a declarat că în timpul unor controale inopinate făcute prin sondaj la aceste persoane de către echipaje mixte formate din angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, la o adresă din cele 30 verificate s-ar fi constatat că aceasta a fost declarată greşit, iar la două rezidenţii nu au fost găsiţi acasă.

''În Bihor avem în izolare 180 de persoane până în acest moment. În cursul zilei de ieri şi astăzi, echipele DSP şi IPJ au făcut verificări la domicilu. Din 30 de adrese verificate, o adresă nu era corectă şi la două adrese nu s-au găsit persoanele acasă. (...) S-a revenit ieri şi astăzi. Au fost găsite seara. Erau plecate la cumpărături. Cineva trebuie să facă apovizionarea, o persoană poate să iasă şi să facă cumpăturile'', a spus prefectul, potrivit Antena 3.

Ulterior, Ţiplea a fost mustrat de ministrul de Interne, Marcel Vela, care a precizat într-un comunicat citat de Mediafax, că „dezavuez ferm afirmaţiile prefectului judeţului Bihor referitor la faptul că o persoană aflată în izolare la domiciliu ca urmare a faptului că a venit dintr-o zonă afectată de coronavirus ar putea părăsi locuinţa pentru a face cumpărături”.

Potrivit Codului penal, persoanele care nu respectă regulile de prevenire a răspândirii unei boli riscă până la 2 ani de închisoare sau amendă.

"M-au interpretat greşit"

Contactat de BIHOREANUL sâmbătă dimineaţă, prefectul Dumitru Ţiplea susţine, însă, că spusele sale ar fi fost interpretate greşit.

„Pe mine m-au sunat să prezint ce măsuri am luat pentru a preveni îmbolnăvirile. Am prezentat măsurile luate şi am spus că, suplimentar faţă de măsurile decise la nivel naţional, ce impun verificarea telefonică de către medicii de familie a persoanelor izolate la domiciliu, verificăm prin sondaj dacă acestea respectă izolarea la domiciliu, prin echipaje ale DSP şi Poliţiei”, a afirmatŢiplea.

Potrivit prefectului, când a arătat că la două adrese persoanele în izolare nu au fost găsite acasă, jurnaliştii l-au întrebat unde erau acestea şi le-a răspuns că nu ştia şi că "poate au ieşit la cumpărături”. „Ei m-au interpretat greşit, au tras concluzia că ceea ce am spus eu este că persoanele izolate au permisiunea să iasă din casă ca să meargă la cumpărături, deşi eu am spus de fapt că există această probabilitate. Iar ea există cu adevărat, fiindcă nu putem pune un poliţist la domiciliul fiecărei persoane”, a declarat Ţiplea BIHOREANULUI.

El a subliniat, însă, că persoanele izolate la domiciliu nu trebuie să iasă din case pe perioada celor 14 zile de izolare, iar cele care fac acest lucru riscă să fie sancţionate. „Din câte ştiu, cele două persoane au fost şi notificate cu privire la acest aspect”, a mai spus Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Usor, fratilor, ce aveti cu primarul?!
Daca ar fi primar, care dintre noi ar pune/propune perfect pe unul cu care sa fie in conflict?! Birtinezul n-a uitat ce a tras cand a fost prefect ghilea (manole ala cu piscina din centru!), nu i-au trecut nici 10% din hotararile de consiliu! Juristii prefecturii, lasati sa-si faca treaba, si-au aratat clasa si au aratat non-valoarea consilierilor locali, ai celor din directia juridica a primariei si mai ales a birtinezului. P.S. Gura lumii zice ca atunci a fost primarul la AKH Viena, slabise rau si daduse boala-n el... nimic nu-i iesea dupa pohta ce pohtea!
Postat 02 Martie 2020, 08:46 de pinonel
Așchia nu sare departe de trunchi !?!
"Prefectul meu" - adică a lui Bolojan - e venit din Maramureșul istoric care a dat societății "mafioți" precum Remeș sau, mai nou, Sorina Pintea și Liviu Pop !?! Mai mult de atât, cu ultimul se pare că e și văr după mamă !?! Ăsta, rătăcit pe la noi nu a apucat să treacă la fapte, fiind încă la faza de vorbe ... mai tânăr și mai neexperimentat, adică mai prostalău încă !?!
Postat 01 Martie 2020, 11:09 de CrisDumi
Hai sa tinem cu ai nostri? Dar ei au grija de noi?
Asa de corect ii prefectul? Asa de cinstiti is cei de la PNL? Cum a ajuns domnul prefect, prefect. Nimeni nu scrie nimic de asta, totul se tine sub pres. M-am saturat sa sper, ca cuiva ii mai pasa de noi.
Postat 29 Februarie 2020, 21:28 de Pitbulul
Virus
Chiar mai crede cineva in povesti cu virusi doar au fost,sunt si vor fi si niciuna nu este mai periculoasa ca alta si oricum isi ia victime orice virus la cei cu probleme de sanatate ,bolnavi cronici si nu inteleg aceasta dezinformare cu carantina si cine ce interes are?
Postat 29 Februarie 2020, 20:26 de User anonimizat
Ce vorbeste si pe cine reprezinta ageamiul asta?
Pe langa faptul ca acest individ, fara cuvinte in cura, este clar depasit de situatie, nici macar nu isi da seama de penibilul raspunsurilor rastite, in calitate de Prefect al Judetului Bihor. Oare individul Bolojan a fost la cumparaturi ?
Postat 29 Februarie 2020, 19:57 de Nelu_Cornel_Pantis
PCR transpartinic. Ep.: Conu ”Duracell față cu ”reacțiunea” (Antena 3 TV)
I.""În Bihor avem în izolare 180 de persoane până în acest moment. În cursul zilei de ieri și astăzi, echipele DSP și IPJ au făcut verificări la domiciliu. Din 30 de adrese verificate, o adresă nu era corectă și la două adrese nu s-au găsit persoanele acasă. (...) S-a revenit ieri și astăzi. Au fost găsite seara. Erau plecate la cumpărături. Cineva trebuie să facă aprovizionarea, o persoană poate să iasă și să facă cumpărăturile'', a spus prefectul, potrivit Antena 3.” 1. PNL (noul PDL) și numiții săi politic. Un alt exemplu. 2. Dacă la București, în ultimele luni, avem un interminabil circ politic cu personaje gen: Stan, Bran, Lolek, Bolek, conu Leonida s.a. se pare că nici unii numiți politic din Bihor nu vor să fie mai prejos; 2 O întrebare decentă pentru actualul Prefect de Bihor: Pentru o aprovizionare curentă/decentă a persoanelor izolate, conducerea UAT-ului respectiv, respectiv Prefectura Bihor, nu au nici o responsabilitate? Mai ales, că în actuala guvernare avem și o Prefectură cam ...obeză, cu doi subprefecți. II. ”Ulterior, Ţiplea a fost mustrat de ministrul de Interne, Marcel Vela, care a precizat într-un comunicat citat de Mediafax, că „dezavuez ferm afirmaţiile prefectului judeţului Bihor referitor la faptul că o persoană aflată în izolare la domiciliu ca urmare a faptului că a venit dintr-o zonă afectată de coronavirus ar putea părăsi locuinţa pentru a face cumpărături”.” 1. Mare noroc pe don Prefect, că nu este de la ”Ciuma roşie”, pentru că ministrul demis/interimar de la MAI şi-ar fi adus aminte și de noțiunea de demitere! 2. Mare noroc pe România că mai avem și "cârcotași", ca cei de la ”Antena 3”. Ca să nu ne mai acuze străinii că "a Patra Putere în stat" e inexistentă, sau prea ...diluată! Ca la unii vecini, de exemplu. P.S. ”Doar adevărul ne poate vindeca!”-Oana Zamfir [Antena 3 TV]. Si de politrucii cu mentalitate și ”studii”, model: Elena Ceaușescu!
Postat 29 Februarie 2020, 19:14 de stefan
să ținem cu ai noștri!
Adevărata știre aici este aceea că "avem un prefect normal!", lucru dovedit prin faptul că a fost luat în colimator de A3. Dacă până acuma nu știam câte parale face omul ăsta, acuma știm că nu e din gașca de infractori lăudați la A3, poate chiar să fie bun, mai rămâne să ne demonstreze asta. Unde mai pui că a fost mușcat imediat de mistrul Vela, un tip cel puțin dubios, un individ slugarnic, tipic pentru politicienii de tip USL, un agramat care lucrează la TV, un amărât care vorbește greu limba română, adică genul preferat de A3. Prefectule, de la noi ai un like!
Postat 29 Februarie 2020, 16:18 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON