URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2012, 12:12

Prefectul avertizează: Poliţiştii care nu-şi vor face datoria la alegeri vor da seama. Plus: nu se găsesc preşedinţi la secţiile de votare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop a făcut, marţi, într-o conferinţă de presă, o informare asupra stadiului pregătirilor administrative pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie.

După ce a amintit că Biroul Electoral de Circumscripţie a fost constituit şi, prin tragere la sorţi, preşedintele acestuia a fost desemnat judecătorul Antik Levente, iar locţiitor judecătorul Alin Vasonan, prefectul a spus că la sediul Biroului au fost afişate şi componenţa colegiilor (pe unităţi administrativ-teritoriale), numărul alegătorilor din fiecare colegiu şi numărul semnăturilor necesare pentru persoanele care doresc să-şi depună candidaturile ca independenţi.

De asemenea, au fost numerotate toate cele 650 de secţii de votare, din care 178 vor funcţiona în municipii, 37 în oraşe, iar 435 în comune, a fost aprobat modelul ştampilelor de control şi a început procedura de achiziţie a serviciului de tipărire a buletinelor de vot.

Conform legii, vor fi tipărite buletine de vot în număr egal cu cel al cetăţenilor cu drept de vot, înmulţit cu doi (adică separat pentru Senat şi Camera Deputaţilor), plus încă o rezervă de 10%, ceea ce - la 505.000 alegători - înseamnă 1,12 milioane buletine de vot.

Cea mai spinoasă problemă este însă desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor preşedinţilor secţiilor de votare. Claudiu Pop a declarat că, în conformitate cu legea, primăriile au început să facă liste cu juriştii din fiecare unitate administrativ-teritorială care doresc să exercite aceste funcţii, după care listele vor fi trimise la Prefectură, iar în final preşedintele Tribunalului va trage la sorţi preşedinţii şi locţiitorii pentru fiecare secţie de votare.

"Nu a fost buluc, să zic aşa, pentru aceste poziţii, şi nu aş vrea să fac aprecieri din ce cauză", a spus prefectul, referindu-se astfel, indirect, la faptul că mulţi cetăţeni nu mai doresc să fie expuşi anchetelor penale după ce procurorii, în special cei ai DNA, au făcut exces de zel ca niciodată după Referendum, deschizând dosare penale pentru o presupusă fraudare a votului cu ajutorul preşedinţilor secţiilor de votare. După cum se ştie, la nivelul întregii ţări, au fost întocmite dosare penale pentru aproape 70 de persoane, dintre care mai mult de jumătate au fost preşedinţi la secţiile de votare.

În fine, întrebat dacă va tolera infracţiuni precum mituirea alegătorilor, dar şi pasivitatea Poliţiei în legătură cu asemenea încălcări ale legii, aşa cum s-a întâmplat pe scară mare la alegerile parlamentare din 2008 şi, mai ales, la alegerile prezidenţiale din 2009, prefectul a declarat că va veghea la respectarea legii, indiferent de numele candidaţilor şi partidelor, şi indiferent de gradele poliţiştilor.

"Vă asigur că atâta timp cât voi fi pe această funcţie, indiferent de numele candidaţilor sau al partidelor, nu voi tolera niciun fel de abatere de la lege. Va trebui să învăţăm cu toţii că, indiferent cine este la comandă, legea trebuie respectată de toţi. Iar dacă poliţiştii nu-şi vor face datoria, vă asigur că vor suporta şi ei rigorile legii", a spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mars
Mars ma boule. Cum naiba te-au gasit chiar pe tine,cel mai mare hot si porc. Rusine Ponta , rusine PSD !!!!!!!!!
Postat 25 Octombrie 2012, 03:35 de ok
anti politisti
cred ca neamurile lui pop claudiu din sarbi si-ar dori ca politia sa fi dormit dintotdeauna. ca daca dormeau organele la ora asta pop claudiu n-ar fi nepot de puscarias. bunicul si unii dintre unchii din partea tatalui ai lui pop claudiu au facut puscarie pt furt.
Postat 16 Octombrie 2012, 23:12 de alin
BEiii!!!
@pinonel:tu a cui esti mai pasarica pdl????Gavriluta tau nu facea asa?si altu si altu?????Prostoc mai esti din rasa cretinoizilor.A facut doar sa someze organele sa fie fffff atente.Copilul lui Prostulea Chioru ce esti.
Postat 16 Octombrie 2012, 17:46 de otto
Ia-o usor, perfectule !
Vezi sa nu calci pe urmele lui Dragnea.... stai dreaqu si roade ciolanul in liniste.... Lasa ,,votatul'' si ,,mobilizarea'', esti prea mic pt. prostiile astea !
Postat 16 Octombrie 2012, 13:56 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON