URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2014, 14:40

PPMT-iştii îi cer "liderului penal" al UDMR, Alexandru Kiss, să iasă din politică

PPMT-iştii îi cer "liderului penal" al UDMR, Alexandru Kiss, să iasă din politică Subiectul centrului cultural Ady Endre este resuscitat. În urmă cu doi ani, liderii PPMT Szilágyi Zsolt, Zatyko Gyula şi Csomortányi Istvan au organizat o conferinţă de presă chiar în faţa clădirii în construcţie, aparţinând Fundaţiei Mecena, şi pentru care liderii UDMR Bihor au„spart” 1 milion de euro. Întrebarea era şi atunci, ca şi acum: Unde sunt banii?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Într-o conferinţă de presă organizată luni, liderii Partidului Popular Maghiar (PPMT) din Transilvania Szilágyi Zsolt, Zatyko Gyula şi Csomortányi Istvan, i-au cerut preşedintelui UDMR Bihor, Alexandru Kiss, să se retragă din viaţa publică deoarece acuzaţiile de corupţie, abuz şi fraudă care planează de mai bine de două decenii asupra sa aduc deservicii comunităţii maghiare din judeţ.

"Încă din anii 1990, domnul Kiss a avut probleme. Întâi a fost acuzat de fraudă, apoi de complicitate la pornografie infantilă, iar din 2004 de fraudă, numele lui fiind prezent, alături de cel al Rozaliei Biró, Szabó Ődőn, Lakatos Péter, Mudura Alexandru, în cazul deturnării celor aproape un milion de euro destinate Centrului Ady", a explicat Zatykó Gyula, vicepreşedinte al PPMT.

Este vorba despre banii primiţi de la Guvernul maghiar de Fundaţia Mecena, fondată de Kiss, Mudura şi de alţi lideri UDMR Bihor, pentru construirea Centrului de lângă Ştrandul Municipal. În clădire s-au "investit" 1,1 milioane de euro, dar aceasta nu a mai fost terminată, fiind evaluată în prezent la 310.000 euro, de unde concluzia PPMT-iştilor că liderii UDMR au furat nu mai puţin de 800.000 euro.

Potrivit lui Zatykó, suspiciunile de corupţie din cazul Centrului Ady şi care planează de ani de zile asupra acestei "oligarhii care conduce UDMR" au fost confirmate de cazul dezvăluit recent de procurorii DNA, în care Alexandru Kiss a  fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani, bănuit că ar fi favorizat unele firme la obţinerea de contracte din bani publici în schimbul unor şpăgi consistente.

"În dosar nu e pomenită în rândul acuzaţilor doamna Biró, dar era viceprimar când s-a făcut acea afacere (contractul privind groapa de gunoi - n.r.), e de aşteptat să dea explicaţii", a mai spus vicepreşedintele PPMT.

La rândul său, Szilágyi Zsolt, şi el vicepreşedinte al PPMT şi lider al formaţiunii pe zona Partium, consideră că acuzaţiile aduse liderilor UDMR se răsfrâng în mod negativ asupra comunităţii maghiare. "Din 1998 au apărut aceleaşi nume: Kiss Alexandru, Rozalia Biró, Szabó Ődőn, Lakatos Péter, Mudura Alexandru. Iar numele lor sunt asociate cu corupţia şi practicile neortodoxe. Noi, comunitatea maghiară, nu dorim să fim asociaţi cu ei şi să împărtăşim această vină cu ei".

Szilágyi susţine că "grupul" de la UDMR Oradea are legătură strânsă cu fostul guvern socialist de la Budapesta, unde vicepreşedintele partidului, Simon Gábor, este anchetat tot pentru fraudă şi corupţie, după ce s-a descoperit că avea conturi secrete şi venituri nejustificate de peste 1 milion de euro.

"Ne întrebăm dacă acest caz cercetat de DNA are sau nu ramificaţii spre cazurile din Ungaria sau dacă tovarăşii şi camarazii domnului Simon au relaţii cu grupul domnului Kiss", a întrebat retoric liderul PPMT, cerând totodată ca toţi acei politicieni maghiari care au probleme cu legea să publice nu numai declaraţia de venit, "ci şi gestiunea acelor fonduri publice care au fost pe mâna lor în ultimii 15 ani".

Potrivit lui Csomortányi István, preşedintele PPMT Bihor, liderii UDMR nu au reuşit nici până în prezent să prezinte documentele legate de modul în care au cheltuit banii în cazul centrului Ady, iar noul caz de corupţie în care sunt implicate aceleaşi personaje ridică semne mari de întrebare asupra moralităţii lor.

"Este de nepermis ca un lider ca Alexandru Kiss, umbrit în mod repetat de cazuri de corupţie, să rămână actor politic, personaj public al vieţii noastre. Ar trebui să se retragă din politică, lucru care ar fi de folos comunităţii maghiare, dar şi un exemplu de urmat pentru societatea românească", a concluzionat Csomortányi.
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Radio
Să iasă din politică și să meargă-n p.... mă-sii!
Postat 09 Mai 2014, 06:19 de Kiss FM
periculosi rau
Si astia-s toti?????doamna era in trecere....hahah II IMPRASTII CU-O BESINA...
Postat 06 Mai 2014, 08:39 de x
Filiera "ungureasca"
Afaceri unguresti.... Nu ajunge ciolanul pt toti ungurii. Deocamdata udemeristii au insfacat halca cea mare. Restul stau doar pe dinafara uitandu-se cu ciuda la hotii respectivi.
Postat 05 Mai 2014, 21:46 de alegzander ghiula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON