URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2013, 12:47

PPMT îndeamnă proprietarii de terenuri din Oradea la răzvrătire împotriva Primăriei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii PPMT îi îndeamnă pe proprietarii de terenuri intravilane din Oradea să nu se supună noii politici fiscale adoptate de municipalitate la începutul anului.

Oamenii lui Tokes spun că în ultimele două săptămâni au fost asaltaţi de zeci de plângeri ale etnicilor maghiari proprietari de terenuri în Oradea. Oamenii sunt exasperaţi că trebuie să achite din acest an impozite mult majorate, după ce Consiliul Local a adoptat în prima săptămână a anului o hotărâre care prevede că, pentru cei care deţin în proprietate suprafeţe mai mari de 850 de metri pătraţi de teren intravilan, 850 de metri pătraţi vor fi taxaţi din oficiu ca teren aferent construcţiei, indiferent de categoria declarată de proprietar.

"Considerăm această hotărâre abuzivă şi ilegală. Conform Codului Fiscal, nu poţi schimba categoria de încadrare a terenului fără acordul proprietarului, care declară pe propria răspundere categoria de teren - agricol sau de construcţii", a spus preşedintele PPMT Oradea, Kristofi Kristof, în conferinţa de presă organizată joi la sediul partidului. Kristofi îi îndeamnă pe toţi ce nemulţumiţi să conteste în instanţă hotărârea CL şi să nu achite impozitele majorate.

Potrivit liderului PPMT, "este normal să fie taxaţi samsarii de terenuri, însă nu-i poţi pune în aceeaşi categorie şi pe proprietarii de bună credinţă, dar cu venituri mici, care nu au nicio vină că sunt proprietari pe terenuri mai mari de 850 de metri patraţi, iar acum Primăria vrea să le ia impozite de până la de 10 ori mai mari decât cele din 2012".

În opinia lui Kristofi Kristof, majorarea impozitelor şi schimbarea încadrării categoriei terenurilor din intravilanul Oradiei "a fost făcută heirupistic, pentru că municipalitatea nu are nici în prezent planul cadastral la zi".

Liderul PPMT a mai spus că a înaintat joi Primăriei Oradea o listă cu obiecţiuni care cuprinde 9 puncte, solicitând revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 10/2013 şi scutirea de la majorarea impozitelor pe terenuri a proprietarilor cu venituri mici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@Asiguratorule
Vii si tu acuma si isisti pe alta aberatie - mai frate, ma asigur impotriva cutremurelor in Oradea - cand a fost ultimul cutremur aici??? Aud??? Ma asigur impotriva inundatiilor - fara apa in jur, la etajul 4??? Ma asigur impotriva alunecarilor de teren - nu stau pe deal, ce poate aluneca la mine??? Haidi bre, vrei si tu o paine, asa-i?
Postat 02 Februarie 2013, 18:12 de O oarecare
Hotie la greu
"Potrivit liderului PPMT, "este normal să fie taxaţi samsarii de terenuri, însă nu-i poţi pune în aceeaşi categorie şi pe proprietarii de bună credinţă, dar cu venituri mici, care nu au nicio vină că sunt proprietari pe terenuri mai mari de 850 de metri patraţi, iar acum Primăria vrea să le ia impozite de până la de 10 ori mai mari decât cele din 2012"." Pai terenul meu este mai mic de 850 mp, de ce am impozitul de 300 de ori mai mare decat era anul trecut??? Nici n-as primi, nici sa vreau, autorizatie de constructie - lasand la o parte stalpul de inalta tensiune de pe el si liniile aferente ce il survoleaza in diagonala... :( Hotu-i hot, si la mizerii :(
Postat 02 Februarie 2013, 18:08 de O oarecare
ASIGURAREA
Am sa va dau o sugestie,voua,DISPERATILOR care plangeti bugetul Primariei,precum si voua CONSILIERILOR ALESI, ca decor votant:,de nu va duce capul .!! De ce nu-i sanctionati pe toti oradenii care nu si-au platit asigurarea obligatorie a locuintei ? Legea exista,termenul de pasuire a expirat, Primariile au primit acest atribut! Ce mai asteptati ! Mai bine incalcati o LEGE, ignorando pe alta,in vigoare ? Si nu ar fi nici un motiv de revolta sau de suparare. Ai calcat pe bec ? PLATESTI.! O asigurare este de 10 sau 20 Euro - si la necaz ai cui te adresa.! Ei ,ce spuneti CONSILIERI IGNORANTI !! Si cate amenzi s-ar putea incasa,....dar daca n-ai cu cine,ce sa faci.....GRATIS!!!!!!!..hai ..pa
Postat 01 Februarie 2013, 00:47 de Asiguratorul
@labagoo
Securist,imbuibat,avocat, poopicurist ,procuror,patron...gresesti,sunt angajat la patron,nu smecheresc,nu joc la doua capete, dar realizez ca protectia sociala la care visezi este, si va fi imposibila ,iar si eu si tu vom trai mai prost pt ca suntem prosti...tu poti sa fluieri cat vrei da castigi ceva din asta?de fapt ce rost are sa dialogam...
Postat 31 Ianuarie 2013, 22:41 de soolina cenal
@justitiul trist
Posibil sa fiu trist si as avea de ce sa fiu. Tu, insa poti sa fii vesel securistule ,ori procurorule,ori imbiubatule de tot ce se intampla in jurul tau.Oricum se vede ca esti un FRUSTRAT .Mai presus de orice LEGE este LEGEA BUNULUI SIMT De asta ai auzit,mai avocatule,care joci la doua capete. Nu vad ce legatura are Noul Cod Civil cu Legea care priveste Cadastru, Nu e musai sa fii mare patron ptr a putea trai onorabil,fara a fi nevoit sa smecheresc pe cineva sau sa fiu un PUPINCURIST ca tine:,Dar daca vreau sa.... fluier,.... fluier,,securistule! Enuntul de mai jos era ptr. tine.
Postat 31 Ianuarie 2013, 22:14 de Justitiarul
@cetatean
Loza e fiul lui MATA ! care tea kkat pe cur..Daca ma exprim pe acest topic,o fac in numele a sute de oradeni novoiasi,in numele bunului simt,sia celor 7 ani de acasa ,care tie iti lipsesc. ORADEAN BORAT ce esti !
Postat 31 Ianuarie 2013, 19:29 de Justitiarul
prost da necitit
Frumos:ne vand tara,am avut sub ordine..da vreo lege ai citit?noul cod civil,legea de aplicare a lui,care inlocuieste legea cadastrului etc. injuri... ei si?NU MAI EXISTA TEREN CU SAU FARA CONSTRUCTII, e intravilan platesti,daca esti somer,vinzi,esti somer in capitalism,deci nu esti cautat,ai avut sub ordine pe unii si pe altii ca ai fost pus de comunisti eventual,acum de ce nu esti mare patron,ti-ai dorit capitalism da nu ala care sa te faca pe tine somer,nu?daca nu esti in stare nu trebuie sa lasi mosteniri,bai tristule si nu nu sunt angajat al primariei,daca terenul e gol inseamna ca nu esti in stare sa produci plus valoare,esti in capitalism ba loaza trista
Postat 31 Ianuarie 2013, 18:51 de justitarul trist
Prostimea SISTEMULUI- KUKLUX KLAN
rad toth,AVRASM IANCU,@oradean,- voi nu aveti alta treaba ?Voi sunteti oradeni ? Voi sunteti ori securisti ori diversionistii Primariei,! Apoi ,oradenii adevarati nu au cum sa aiba resentimente SOVINE.Eu sunt ROMAN 100%, am avut sub ordine si romani si maghiari,dar am impartit PAINEA ca FRATII.Voi sunteti niste scursurii,niste rebutruri ,dar in nici un caz oradeni. Romanii nostri alesii ne vand tara ,ptr.BANII lor de buzunar,ROMANII nostrii alesi ,ne vand Bihorul ptr.BANII lor de buzunar. SI VOI PROSTILOR !, MUSCATI MOMEALA.. Din princiupiu ,nu platesc ptr,un teren FARA NUMIC pe el,,GOL GOLUT, de 400mp, ca si cum ar fi TEREN IN CONSTRCTII.!!!!! Astia sunt bani FURATI.!!!.!!.Primaria are nevoie de bani ? Dau consultanta ! Dar nu gratiut.Aveti acolo o armata de consiliueri platiti pe degeaba ! Adica ,am mostenire 1000mp de teren intravivan,si sunt somer, sau nu imi mergew afacerea, ma obilagati, voi \" tarani \" de Oradea,sa-l vand ? ...sa nu-l pot lasa mostenire copiilor mei,care nu au nici o vina ca l-am ales pe BOLOJAN sau pe manelistii lui de CONSILIERI...fara numar ...fara numar... care voteaza orice ,numai sa iaba un OS DE RONTAIT. dar nu va fie frica , FACTURA VINE,
Postat 31 Ianuarie 2013, 18:34 de Justitiarul
Ordinul nr.534/2001 -Norme tehnice ptr.introducerea cadastrului general
Ordinul nr.534/2001 -Norme tehnice ptr.introducerea cadastrului general [28.01.2013, 22:13] Domnule Primar si domnilor consilieri, Chiar ne credeti prosti,Ceea ce ati facut,prin modificarea incadrarii destinatiei terenurilor, noastre fara acceptul nostru fara aprobarea Oficiului de cadastru (pe care cu aceasta ocazie l-ati desfiintat),printr-o hotarare de consiliu,care contravine Legii de organizare cadastrala nr. 534/2001 este de factura PENALA.! Cu aceasta ocazie ,ati atins performanta de a ANULA veridigitatea tuturor CF-urilor care au alte inscrisuri decat cele ptr.care Dvs.ati facut calculul impozitului pe teren, bani pe care doriti sa ii luati precum procedeaza HOTII DE BUZUNARE,ne nesimtite,pe nevazute. Nu erau de nici o treaba nici cei dinainte,dar voi imputiti locul, voi nu sunteti ORADENI,sunteti niste PARVENITI. PROST E CINE PLATESTE ! NE VEDEM IN INSTANTA postat de: Justitiarul Ordinul nr.534/2001 -Norme tehnice ptr.introducerea cadastrului general [28.01.2013, 21:46] 7. Criteriile de impartire a terenurilor dupa destinatii . 7.1. Prevederi generale 7.1.1. Terenurile de orice fel care apartin persoanelor fizice si juridice, indiferent de titlurile pe baza carora sunt detinute, se impart pe destinatii conform prevederilor legale. 8.2.1. Terenuri arabile (A). In aceasta categorie se incadreaza acele terenuri care se ara in fiecare an sau la mai multi ani (2 - 6 ani) si sunt cultivate cu plante anuale sau perene cum ar fi: cereale, leguminoase pentru boabe, plante tehnice si industriale, plante medicinale si aromate, plante furajere, legume etc. In categoria de folosinta arabil se includ: arabil propriu-zis, pajisti cultivate, gradini de legume, orezarii, sere, solarii si rasadnite, capsunarii, alte culturi perene. Se inregistreaza ca terenuri arabile: 8.2.10. Terenurile ocupate cu constructii si curti (CC). Aceasta categorie cuprinde terenurile cu diverse utilizari si destinatii, de exemplu: cladiri, curti, fabrici, uzine, silozuri, gari, hidrocentrale, cariere, exploatari miniere si petroliere, cabane, schituri, terenuri de sport, aerodromuri, diguri, taluzuri pietruite, terase, debusee, gradini botanice si zoologice, parcuri, cimitire, piete, rampe de incarcare, fasia de frontiera, locuri de depozitare, precum si alte terenuri care nu se incadreaza in nici una dintre categoriile de folosinta prevazute la punctele anterioare. 9.3.2. Identificarea si consemnarea categoriei de folosinta se fac pentru fiecare parcela de teren (in extravilan si intravilan), iar datele se inscriu in fisa corpului de proprietate avandu-se in vedere semnificatiile simbolurilor (codurilor) categoriilor de folosinta. Codurile categoriilor de folosinta se scriu si pe schitele intocmite pentru fiecare corp de proprietate. 10.1.2. Fiecare corp de proprietate se individualizeaza prin numarul cadastral, care asigura legatura intre planul cadastral, registrele cadastrale si inregistrarile din cartea funciara. Numarul cadastral al corpului de proprietate este unul dintre identificatorii de legatura logica dintre baza de date grafice si baza de date alfanumerice in sistemul informatic al
Postat 31 Ianuarie 2013, 17:22 de Justitiarul
zbori frate!
bun,fie cum zici tu,dar daca fac agricultura pot sa-si plateasca impozitele,nu?ideea era alta,fara sa platim impozite nu putem sa avem niciodata ce au altii,in ce tara ai fost sa nu se dea bon fiscal(in ce tara se platesc jdemiide euro,dar la notariat se discuta alte valori,provenienta sumelor nu intereseaza pe nimeni,mihut ce-i grof,ciocoi,ce impozite a platitetc)?discutia e lunga...da eu zic ca merita sacrificiul,impozitarea trebuie sa fie corecta,legala,progresiva functie de suprafata etc
Postat 31 Ianuarie 2013, 17:09 de @oradean
nu te mai vrea numeni!
Stefane, nu ai inteles? 1. in romania te numesti Stefan, nu istvan. 2. trecand la lucruri serioase, romanii nu te vor, maghiarii te bat de iti canta apa in cap cand te prind pe strada. sau cel putin asa te vaiţi tu prin piaţă. eu zic sa treci la partidul bulgarilor, sau alta formatiune extremista, ca maghiarii si romanii nu te mai vor! :)))
Postat 31 Ianuarie 2013, 16:26 de Stefan Romanul
MARSH LA TINE IN TARA, OM FARA PATRIE CE ESTI!!!
SA MORI DE CANCER SI TU SI TOATA FAMILIA TA, BAH ORDINARULE!!! NU ITI CONVINE, MARSH DE UNDE TI-AU VENIT NEAMURILE! VALEA AFARA DIN TARA ROMANEASCA!!!
Postat 31 Ianuarie 2013, 16:18 de AVRAM IANCU
revolta...
Dl toth, ce conteaza ca e maghiar sau nu? Zici ca nici-un roman nu va sarii in sus? bravo...
Postat 31 Ianuarie 2013, 16:13 de hun!
zbori frate?
Mai bine ai sta cu piciorele pe pamant rad toth... Habar nu ai ce vorbesti... Nu stii cum se poate ca au tererenuri mari si venituri mici? crezi ca toata lumea e bisnitar? Cei din primrie nu vor sa-l ajute pe cei cu agricultura..., -tre sa-l vanda si sa nu mai faca nimic, sa stea pe un teren de 850mp si atat. Oare nu cumva a fost cu intentia de a parcela terenurile si sa intre MAI MULTI BANI in contul orasului? Oare merita acest pret sau sacrificiu?
Postat 31 Ianuarie 2013, 16:09 de oradean
erata
un mic amanunt pt simpaticii ungurasi revoltati,cititi noul cod civil si legea de aplicare a lui(care inlocuieste legea cadastrului) si veti descoperii uluiti cum ca in noile carti funciare nu se mai trece categoria de folosinta a terenului,da am uitat ca nu-l gasiti in ungureste deci nu puteti fi la corent
Postat 31 Ianuarie 2013, 15:13 de rad toth
emobelearele si rumanii
Scutirea de la majorarea impozitelor a celor cu venituri mici...no fain,adica curat constitutional,da daca au terenuri mari,cum au venituri mici?sa le vanda,da ei nu vor, numa cu jdemii de euro,da taxe mici,foarte mici,poate si ceva ajutoare sociale din ele sa-si faca gard si afise cu"de vanzare,bun pt privatizare"...fain voi vreti capitalism de stat,numa no vegheti voi,aista nu se prea poate
Postat 31 Ianuarie 2013, 15:09 de rad toth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON