URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2019, 09:45

Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)

Indicatorii statistici ai Inspectoratului de Poliție Bihor relevă, pentru anul 2018, scăderea infracționalității sesizate cu 7%, menţinându-se astfel trendul descendent înregistrat în ultimii 7 ani. Analiza activității pe anul trecut, desfăşurată vineri, subliniază ca aspect pozitiv faptul că au fost identificați în procent de 100% autorii infracțiunilor de omor sau tentativă de omor, dar şi conducătorii auto care au părăsit locul accidentului.

În cursul anului 2018 s-a menţinut trendul descrescător al infracționalității judiciare sesizate, cu 3,13%. În mediul rural, infracțiunile judiciare sesizate au scăzut cu 5,58%, iar în mediul urban cu 1,73%.

În ce privește infracțiunile contra patrimoniului, s-a constatat o scădere cu 5,4% a infracțiunilor de furt, o scădere de 17,5% în cazul infracțiunilor de înșelăciune și o scădere cu 2,5% a furturilor din autoturisme. Infracţiunile de tâlhărie au crescut de la 41 (2017) la 62 de fapte.

În ansamblu, infracţionalitatea stradală sesizată a scăzut cu 1,2%, arată bilanţul poliţiltilor. Infracționalitatea contra persoanei înregistrează, de asemenea, scăderi pentru al șaselea an consecutiv, respectiv o scădere cu 5,82%.  

În ce privește infracțiunile contra vieții, de semnalat că în cursul anului 2018 nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte, iar tentativele de omor au scăzut cu 9,09%. S-au înregistrat cinci infracțiuni de omor, în scădere cu 16,6% față de anul 2017.

Pe de altă parte, a crescut numărul infracțiunilor economice constatate, de la 515 (2017) la 540, deopotrivă cu numărul persoanelor cercetate pentru infracțiuni economice, de la 394 (2017) la 431, în vreme ce numărul persoanelor cercetate pentru evaziune fiscală a scăzut cu 3,8%.

În planul acţiunilor de ordine publică, efectivele poliției au constatat 1.831 de infracțiuni, din care 1.438 în flagrant. Media zilnică a fost de 92 de patrule, din care 14 mixte (împreună cu jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră).

Patrulele de ordine publică au intervenit la 13.908 apeluri semnalate prin intermediul numărului 112, din care 7.875 în mediul urban și 6.033 în mediul rural. De asemenea, în cursul anului 2018, polițiștii de ordine publică au intervenit la 621 de solicitări ale cetățenilor, altele decât cele semnalate prin numărul de urgenţă.

„În ce privește timpii de intervenție, în 52,7% din cazuri s-a intervenit în mai puțin de 10 minute. Media a fost de 68 de apeluri pe zi, respectiv o intervenție la 21 de minute”, arată raportul de bilanţ.

În privinţa circulaţiei rutiere, anul 2018 a adus o creștere a numărului de accidente rutiere grave, de la 172 (2017) la 185, o creștere a numărului de persoane decedate, de la 32 la 47, şi o scădere de la 172 la 160 a numărului persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere.

Structurile de poliție rutieră au soluționat 1.161 de dosare penale. De asemenea, au fost dispuse măsuri preventive față de 31 de persoane, dintre care patru persoane au fost arestate preventiv și față de alte șase persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.

„A existat o evidentă corespondenţă între principalele cauze generatoare de accidente şi sancţiunile aplicate pentru încălcările de gen ale regulilor rutiere. Astfel, pe drumurile ce tranzitează judeţul Bihor principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor”, arată Poliţia.

Un alt element pozitiv este acela că, anul trecut, au fost identificați toţi cei 33 de conducători auto care au părăsit locul faptei în cazul accidentelor cu victime.

Citiţi şi alţi indicatori privind activitatea Poliţiei Bihor în documentul ataşat!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON