URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2010, 12:55

PNL şi PSD Bihor s-au aliat, pentru a duce mai departe proiectele "uitate" de PDL

PNL şi PSD Bihor s-au aliat, pentru a duce mai departe proiectele 'uitate' de PDL PNL şi PSD Bihor au semnat o alianţă locală
PNL şi PSD Bihor s-au aliat, pentru a duce mai departe proiectele 'uitate' de PDL PNL şi PSD Bihor au semnat o alianţă locală
PNL şi PSD Bihor s-au aliat, pentru a duce mai departe proiectele 'uitate' de PDL PNL şi PSD Bihor au semnat o alianţă locală
PNL şi PSD Bihor s-au aliat, pentru a duce mai departe proiectele 'uitate' de PDL PNL şi PSD Bihor au semnat o alianţă locală
PNL şi PSD Bihor s-au aliat, pentru a duce mai departe proiectele 'uitate' de PDL PNL şi PSD Bihor au semnat o alianţă locală

Protecţie anti-PDL

"Vrem să dăm un semnal că aşa nu se mai poate. Pentru judeţul Bihor, de când PDL a venit la putere, nu mai sunt fonduri guvernamentale, nu mai sunt fonduri pentru cofinanţarea proiectelor europene, iar instituţiile importante care îşi au sediile aici sunt mutate în alte judeţe", a motivat preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa. Acesta a fost completat de omologul său social-democrat, Ioan Mang, care a spus: "Ne-a ajuns cuţitul la os. Vrem să lucrăm împreună pentru a face demersuri la ministere pentru reabilitarea drumurilor şi a Aeroportului Oradea, pentru proiectele de interes local din fiecare localitate unde avem reprezentanţi şi să-i apărăm pe aceştia de această ciupercă PDL".

Documentul, semnat în faţa reprezentanţilor presei locale, arată în preambul cauzele care au dus la încheierea lui: "tendinţele dictatoriale şi derapajele antidemocratice de care dau dovadă preşedintele Traian Băsescu şi PDL", "izolarea totală din punct de vedere administrativ şi financiar în care este menţinut judeţul Bihor de la venirea la putere a PDL", "incapacitatea şi lipsa de interes a reprezentanţilor PDL Bihor în instituţiile naţionale de a aduce fonduri în judeţ şi de a promova interesele bihorenilor" şi "opoziţia neconstructivă a reprezentanţilor PDL în structurile administrative locale".

Stânga şi dreapta pentru Bihor

Prin protocol, cele două organizaţii judeţene ale PNL şi PSD se obligă să-şi coordoneze acţiunile la nivelul consiliilor locale şi a celui judeţean în scopul susţinerii proiectelor administraţiilor locale, să le promoveze prin demersuri comune la nivel parlamentar în scopul alocării de fonduri guvernamentale, să facă demersuri "pentru implementarea de proiecte cu finanţare europeană, care să compenseze lipsa fondurilor guvernamentale" şi, în fine, să întreprindă demersuri comune "pentru stoparea abuzurilor Guvernului Boc şi a reprezentanţilor acestuia în teritoriu".

Între modalităţile de acţiune enumerate de liderii PNL şi PSD Bihor se numără întâlnirile lunare "sau ori de câte ori va fi nevoie" între reprezentanţii celor două partide, precum şi întâlniri consultative între primarii şi consilierii celor două formaţiuni înaintea fiecărei şedinţe a consiliilor locale şi a celui judeţean, astfel încât aceştia să-şi susţină reciproc proiectele.

În conferinţa de presă susţinută după semnarea protcolului, cei doi lideri ai PNL şi PSD Bihor au afirmat că apreciază drept normal faptul că vor colabora, în ciuda diferenţelor doctrinare. "Acesta este un semn că şi partide cu doctrine diferite, chiar diametral opuse, se pot aşeza alături pentru a reprezenta interesele bihorenilor", a spus preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, adăugând că, dacă şi reprezentanţii PDL ar fi interesaţi de proiectele de dezvoltare a judeţului, "nu excludem o colaborare chiar şi cu ei".

Ţintă pe 2012

Popa a afirmat că protocolul local cu PSD "are şi girul UDMR", formaţiune cu care PNL alcătuieşte majoritatea în Consiliul Local Oradea şi în Consiliul Judeţean Bihor.

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a afirmat că, date fiind presiunile pe care PDL Bihor le-a făcut asupra UDMR pentru a nu accepta o colaborare a Uniunii cu liberalii şi social-democraţii, "atitudinea aceasta arată că PDL-iştii din Bihor s-au îmbolnăvit de aceeaşi boală pe care PDL o are şi la nivel naţional". Întrebat dacă UDMR va continua, în acest context, să colaboreze în plan local cu PNL şi PSD, Mang a opinat că nu vede obstacole reale, întrucât PDL nu se află în ipostaza de a impune restricţii partenerilor de guvernare. "Nu cred că PDL este în situaţia să pună condiţii UDMR-ului. PDL are mai multă nevoie de UDMR decât are UDMR de PDL-işti", a spus liderul PSD Bihor.

Întrebaţi, de asemenea, dacă au discutat despre posibila cedare către social-democraţi a unei funcţii de viceprimar la Oradea şi a uneia de vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, deţinute în prezent de liberali odată cu cea de primar al Oradiei şi de preşedinte al CJ Bihor, cei doi lideri au exclus faptul că ar fi încercat să introducă în textul protocolului o prevedere în acest sens. "Nu s-a pus niciun moment această problemă. Considerăm că nu e important astăzi să ne ocupăm de funcţii. Important e să facem demersuri pentru a stopa izolarea judeţului Bihor", a spus preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

Liderii PNL şi PSD Bihor au mai afirmat, totodată, că vor încerca să câştige alegerile din 2012 împreună, chiar dacă nu au discutat punctual, deocamdată, despre o colaborare electorală. "Avem datoria să-i ajutăm pe reprezentanţii locali ai celor două partide să-şi realizeze proiectele şi pentru ca în 2012 să câştigăm împreună alegerile pentru a anihila acest cancer care este PDL", a explicat senatorul Ioan Mang, arătând că "este prematur să vorbim despre o colaborare electorală, dar scopul nostru e clar: să reducem PDL-ul!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON