URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2013, 12:01

PNL-iştii bihoreni îi propun lui Dragnea 10 regiuni, cu Oradea centru regional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorii liberali de Bihor Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea au anunţat marţi că printr-o interpelare adresată cu o zi înainte vicepremierului Liviu Dragnea în calitatea acestuia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice i-au propus o variantă de regionalizare ce are în vedere înfiinţarea nu a 8 regiuni administrative, ci a 10 asemenea unităţi administrativ-teritoriale superioare judeţelor.

În introducerea interpelării, cei doi senatori PNL amintesc că Dragnea declarase că vor conta propunerile venite "din teritoriu" şi că "nu sfătuiesc pe nimeni să parieze pe ruleta 8 din 42", astfel că îi înaintează propunerea cu 10 regiuni.

Varianta este cea lansată în cadrul PNL de către liderul organizaţiei judeţene a partidului şi preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, în cursul lunii ianuarie, cu prilejul unei dezbateri organizate pe această temă de către deputatul UDMR Cseke Attila.

Potrivit propunerii liberale, cele 10 regiuni ar urma să fie următoarele:
- Regiunea 1 (centrul la Bucureşti) - Bucureşti, Prahova - 6.299 kmp, 2.778.129 locuitori
- Regiunea 2 (centrul la Piteşti) - Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu - 20.231 kmp, 1.719.021 locuitori
- Regiunea 3 (centrul la Craiova) - Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt, Vâlcea - 29.212 kmp, 1.977.993 locuitori
- Regiunea 4 (centrul la Constanţa) - Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi - 29.397 kmp, 1.680.785 locuitori
- Regiunea 5 (centrul la Iaşi) - Iaşi, Suceava, Neamţ, Botoşani - 24.911 kmp, 2.189.842 locuitori
- Regiunea 6 (centrul la Bacău) - Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi - 21.262 kmp, 2.221.272 locuitori
- Regiunea 7 (centrul la Braşov) - Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna - 21.144 kmp, 1.392.664 locuitori
- Regiunea 8 (centrul la Timişoara) - Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin - 32.034 kmp, 1.729.379 locuitori
- Regiunea 9 (centrul la Cluj-Napoca) - Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş - 24.985 kmp, 1.795.835 locuitori
- Regiunea 10 (centrul la Oradea) - Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş - 22.130 kmp, 1.558.106 locuitori

"Această propunere a fost gândită împreună cu domnul Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Au fost consultaţi specialişti în domeniu şi au fost analizate argumentele de ordin topografic, populaţie, venituri, dar şi comparaţiile cu alte ţări care funcţionează foarte bine deja pe principiul regiunilor. Au fost, de asemenea, consultaţi şi alţi primari de municipii şi preşedinţi de consilii judeţene din zonă, care au considerat-o mult mai eficientă decât formula bazată pe actualele 8 regiuni de dezvoltare", arată cei doi senatori PNL în interpelarea adresată ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit semnatarilor, "proiectul respectă diviziunea pe nivelul NUTS 2 şi se află în concordanţă, ca suprafeţe şi populaţie, cu regiunile existente la momentul acesta în Uniunea Europeană, cel mai bun exemplu fiind modelul voievodatelor poloneze".

În majoritatea ţărilor UE, argumentează senatorii Boeriu şi Bodea, "suprafeţele regiunilor sunt între 22.000 kmp şi 28.000 kmp, cu posibile mici fluctuaţii în funcţie de specificul zonei, iar marja populaţiei este între 1,5 milioane şi 2 milioane locuitori, cu precizarea că în zonele capitalelor naţionale acest maxim se depăşeşte inevitabil".

Cei doi precizează, de asemenea, că "la nivelul fiecarei regiuni rămâne câte un centru universitar care să poată dezvoltă cercetarea şi implicit oferta de forţă de muncă, prin studenţii pe care îi va instrui, fără a fi nevoie să se apeleze la alte regiuni" şi că, în plus, "această structură păstrează în mare parte vechea orânduire a regiunilor tradiţionale româneşti, respectându-se astfel un parcurs istoric firesc, pornit natural cu mult timp în urmă".

Autorii interpelării arată că, în aceste condiţii, solicită să participe la dezbaterile comisiilor responsabile de proiectul de regionalizare şi îi cer lui Liviu Dragnea să precizeze care va fi calendarul consultărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Unde este Buzaul?
Buzaul s-a pierdut ? Nu apare in lista
Postat 21 Martie 2013, 07:46 de marinescu
ok
Oricare varianta este buna, daca ungurii sunt dispersati.
Postat 13 Martie 2013, 18:07 de Gyorgy
U.S.L.-isti
penalii=P.N.L. in frunte cu POPA CORNEL,numai excremente politice a produs si sustinut acest personaj .
Postat 13 Martie 2013, 06:18 de BINSAN
Omul şi regiunea
România a avut 16 regiuni, înainte de reorganizarea pe judeţe. Funcţiona cu raioane subordonate care acopereau toate serviciile publice ... aşa cum erau atunci în lipsa mobilităţii date de un transport public firesc. La ce mama dracului vin tot felul de tembeli, ca sa reinventeze lumea, cand era deja facută şi mergea normal ? De ce nu se revine la acele 16 regiuni care respectau în fond toate criteriile de care se vorbeşte acum peste tot ? Astăzi, când îţi plăteşti online taxele şi impozitele, mai ai vreo treaba unde se centralizeaza banul ? Cu sistemele informatice de azi poţi desfiinţa toate deconcentratele si parte din institutiile publice, punându-le la treabă, oriunde ar fi ele plasate, observând că poţi elimina inclusiv corupţia prin lipsa comunicării personale între funcţionar şi cetăţean !?!
Postat 12 Martie 2013, 23:25 de Carp III
Platiti de contribuabili ca se se joace la masa verde de septic
Perfecta abordare, cu un numar consitent de specialisti facuti la scoala de la Vadu Crisului sau, de ce nu ar fi chiar Marghita, care ar putea fi un centru regional de exceptie, in loc de Stei, Beius sau chiar Cacaceni, care sunt prea aproape una de alta ca sa fie bine pentru toti. Ramane doar problema cu Dunarea, un fluviu acolo in Europa, care daca creste neasteptat si prea mult, o sa imparta regiunea 4 in doua, asa incat pentru refacerea integritatii regionale va fi nevoie de banii celorlalte regiuni.
Postat 12 Martie 2013, 23:13 de TAMTAM
Oradea.
Asa sunt de acord, Oradea trebuie sa fie separata de Cluj.
Postat 12 Martie 2013, 21:13 de gabri
@0m
Sa faca presiuni dobitocii, si-s destui, peste 60%, care au dat votul usl-ului, ei sunt temelia usl-ului si daca ei fac valuri, usl-ul cade ! De ce s-ar zbate ungurii, sa-l puna sef la regiune pe popa ciordel ?! Sau psd-istii ? Ciordel nu le da psd-istilor nimic, mang_litorul nu raspunde nici macar de femeile de serviciu din cj (bine ca ia bani frumosi moca !), de ce sa-l sustina pe ciordel ?!
Postat 12 Martie 2013, 14:06 de Oradean
WTF?
Kiss? Tokes? Da cine ii baga in seama pe politrucii aia penibili?
Postat 12 Martie 2013, 13:56 de Jon Bon Jovi
lobby
Sa faca lobby toata clasa politica bihoreana pentru acest proiect!!!! MANG? KISS? TOKES?..DE CE NU SUSTINETI VARIANTA ASTA?
Postat 12 Martie 2013, 12:45 de 0m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON