URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2010, 17:15

Piaţa Unirii va deveni pietonală între podul Ferdinand şi strada Vasile Alecsandri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul oraşului se va schimba la faţă. Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali au aprobat luni, cu majoritate de voturi proiectele tehnice privind reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand elaborate de Direcţia de Dezvoltare Durabilă. Documentele au fost votate în regim de urgenţă pentru a putea fi depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest înainte de expirarea termenului limită de 11 noiembrie.

Conform proiectului propus de municipalitate, Piaţa Unirii urmează să fie transformată într-o zonă pietonală. "Segmentul cuprins între capătul podului Ferdinand şi strada Vasile Alecsandri va fi închis astfel încât două treimi din piaţă să fie rezervată exclusiv traficului pietonal", a declarat în prezentarea proiectului arhitectul Emodi Tamas.

Spaţiile verzi, refăcute

Pentru amenajarea zonei, toate parcările din piaţă vor fi eliminate, iar traficul rutier va fi deviat pe rute ocolitoare. Zona destinată pietonilor va fi acoperită cu dale, iar actualele spaţii verzi vor fi refăcute prin înlocuirea arborilor îmbătrâniţi care acoperă faţadele clădirilor cu 70 de copaci tineri. Proiectul de reamenajare a zonei prevede înlocuirea integrală a mobilierului urban şi a instalaţiilor de iluminat public, refacerea celor două fântâni dezafectate în perioada interbelică şi amenajarea a încă trei arteziene din care una la intrarea în pasajul Vulturul Negru.

Conform proiectului, investiţia este estimată la 5 milioane de euro. În cazul în care proiectul va fi aprobat de către ADR Nord-Vest, 85% din sumă va fi suportată din fonduri structurale iar 13% de la bugetul de stat. Comunitatea locală va suporta 2% din investiţie şi cheltuielile considerate neeligibile.

Terasă în faţa Teatrului de Stat

În cadrul aceleiaşi întâlniri, consilierii locali au aprobat şi proiectul tehnic privind reabilitarea Pieţei Ferdinand, unde circulaţia va fi deviată prin închiderea străzii Madach Imre traficului auto şi transformarea străzii Patrioţilor în arteră cu dublu sens. "În Piaţa Ferdinand am menţinut parţial scuarul cu vegetaţie joasă pentru a păstra arborii de tisa care sunt protejaţi prin lege, cu excepţia a două sau trei exemplare care obturează axul faţadei Teatrului de Stat", a spus arhitectul.

La fel ca în cazul Pieţii Unirii, toate parcările din Piaţa Ferdinand vor fi desfiinţate, cu excepţia celor destinate taximetrelor, iar aceasta va fi dalată. Conform proiectului, în faţa Teatrului de Stat va fi amplasată o terasă, iar în latura dinspre strada Madach va fi montat un tramvai de epocă din care va fi deservit localul în aer liber. În spatele clădirii va fi ridicat un amfiteatru pentru spectacole în aer liber.

Investiţia pe care o presupune refacerea Pieţei Ferdinand se ridică la circa 2,5 milioane de euro, sumă din care municipalitatea orădeană va suporta, în cazul aprobării proiectului, doar 2% şi cheltuielile considerate neeligibile. Durata de implementare a celor două proiecte de reabilitare a zonei centrale a fost estimată la 18 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
.....
Uite o stire pe placul tau:.capital.ro/detalii-articole/stiri/de-ce-nu-se-inchiriaza-cele-10000-de-apartamente-noi-care-stau-goale-140882.html Eu ti-am trimis un mail pe o adresa(nu o spun aici) dar se pare ca am gresit eu pe undeva. vezi capitalu\'...;)
Postat 13 Noiembrie 2010, 19:05 de @dan oradeanul
astept
@parabellum: ce faci? ma lasi in asteptare? daca nu e varianta a doua atunci sa stabilim altceva!
Postat 11 Noiembrie 2010, 19:25 de dan oradeanul
OK
@parabellum:aproape ca m-as incumeta sa scriu o adresa de mail chiar aici, doar ca dupa aceea probabil as fi bombardat cu mesaje din toate directiile. dar ma intreb de ce doresti o astfel de adresa? cred ca sunt doua posibilitati: ori avem aceleasi puncte de vedere si vrei sa ne sustinem reciproc, ori....(probabil iti dai seama ce am vrut sa spun). da, postez comentarii si pe capital, si pe imopedia.ro, si pe dailybusiness, am un mare apetit pentru articolele cu continut...imobiliar. daca varianta a doua este cea devarata, atunci imi stii numele, pune o liniuta_ adauga teodor@ y. com si ai adresa
Postat 10 Noiembrie 2010, 08:44 de dan oradeanul
oficial
@dan oradeanul: vreau sa iau legatura cu tine, daca se poate da un semn aici si iti las pe undeva o adresa de mail. Am mai vb noi pe Capital.ro...:))) cred ca tot tu erai
Postat 09 Noiembrie 2010, 20:39 de parabellum
oficial
a facut bolo dezbatere publica sa nu spuna lumea ca nu face. filip nu facea deloc, asta face si se sterge le cuc cu ea.
Postat 09 Noiembrie 2010, 20:31 de parabellum
satana in sutana
cum era de prevazut "satana in sutana"(zis si "suvitzatul intru Domnul")si-a impus punctul de vedere! Acest personaj malefic(aflat mai mult ca sigur in continuare in slujba lui filip)are o influenta pe care nu o inteleg asupra lui bolojan(poate chiar in ideea de a-l compromite). cum a resusit un individ care nu a scos decat un amarat de 8,56 la bacul dat la un obscur liceu din huedin sa faca doua facultati, sa-si ia doctorate, sa fie universitar, director in AIO, DDD, Finantare europeana, sa scrie carti, sa fie asociat in firma de audit, HABAR N-AM! cand are timp fizic pentru toate astea HABAR N-AM! Dar iata, l-a vrut pe emodi castigator, el a iesit. tot ce putem spera este ca proiectul sa nu fie aprobat de A.D.R. Doamne ajuta! Oricum proiectul pare gandit de suvitzat cu fundul, ceea ce gurile rele din targ ar spune ca nici nu e departe de adevar
Postat 08 Noiembrie 2010, 18:30 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON