URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2020, 15:06

Peste 3.100 de firme din Bihor au primit subvenţii pentru angajaţi. Care este compania cu cei mai mulţi bani atraşi

Peste 3.100 de firme din Bihor au primit subvenţii pentru angajaţi. Care este compania cu cei mai mulţi bani atraşi (sursa foto: Facebook / Pază şi Protecţie Bihor)

În anul trecut, 3.126 de firme din Bihor au încheiat acorduri cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru diverse subvenţii acordate angajatorilor.

Potrivit directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, cele mai multe subvenţii, 1.378 la număr, au fost contractate pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani sau şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale. Alte 648 de subvenţii s-au acordat pentru angajarea tinerilor până în 25 de ani care nu mai urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu lucrează, iar 33 de subvenţii pentru şomerii care mai au 5 ani până la pensie.

De asemenea, AJOFM Bihor a contractat 210 subvenţii pentru angajarea de absolvenţi, 19 subvenţii pentru persoane cu handicap şi 3 subvenţii pentru persoane care provin din case de copii.

Fiecare subvenţie este în valoare de 2.250 lei lunar şi se acordă timp de un an, cu condiţia ca raporturile de muncă să fie păstrate 18 luni.

Firmele cu cele mai multe subvenţii încasate sunt SC Pază şi Protecţie Bihor (deţinută de Consiliul Judeţean Bihor), care are 50 astfel de contracte, SC Total Guard Protect din Balc (47 subvenţii), SC Safian Marochin din Palota (44 subvenţii) ori SC Mirmar Tex Style din Marghita (29 subvenţii).

Primii din ţară

Numărul mare de subvenţii acordate firmelor face ca AJOFM Bihor să fie pe primul loc în ţară, în privinţa acestor măsuri active implementate pentru stimularea pieţei muncii. "Am avut surpriza să aflăm acest lucru după ce doamna ministru Violeta Alexandru a cerut o centralizare din fiecare judeţ şi a postat pe site-ul Ministerului Muncii aceste informaţii", a declarat Békési, joi, într-o conferinţă de presă.

Directorul crede însă că numărul subvenţiilor ar putea fi şi mai mare, numai că patronii firmelor bihorene nu ştiu de existenţa acestor facilităţi şi de beneficiile pe care le pot avea, când angajează persoane din anumite categorii.

Ajutor şi pentru angajaţi

Pe lângă subvenţiile acordate de AJOFM Bihor firmelor, instituţia a avut măsuri active şi pentru angajaţi.

În 2019, Agenţia a plătit 21 de prime de încadrare, adică bani de navetă pentru cei care lucrează la peste 15 kilometri de localitatea de domiciliu (în funcţie de numărul de kilometri parcurşi), 29 de prime de relocare (pentru şomerii care se mută în altă localitate şi care primesc cel mult 900 lei pe lună), 97 de prime de inserţie pentru absolvenţi (în valoare de 1.500 lei fiecare) şi 328 de prime pentru şomeri neindemnizaţi (în valoare de 500 lei).

Urmează digitalizarea

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul AJOFM Bihor a prezentat şi proiectele instituţiei pentru anul 2020, iar unul important vizează tocmai angajatorii beneficiari de subvenţii.

În prezent, aceştia sunt nevoiţi să ducă lunar la Agenţie, în format tipărit, foile de prezenţă şi alte documente privind angajaţii pentru care primesc subvenţii. Această activitate ar urma să fie digitalizată, dacă un proiect pe fonduri europene depuse de Agenţiile din Bihor şi Satu Mare va fi aprobat.

"Vrem să familiarizăm angajatorii cu semnăturile digitale şi să implementăm, după un model din judeţul Harghita, un sistem capabil să preia documente în format electronic", a declarat Békési. De asemenea, în AJOFM Bihor ar urma să fie implementat un sistem de management digital al documentelor, care ar uşura activitatea angajaţilor. Proiectul, în valoare de 2,9 milioane de euro, este în evaluare.

Pe lângă acest proiect, AJOFM Bihor a mai depus spre evaluare unul, în parteneriat cu agenţiile din Iaşi, Maramureş şi Vaslui, prin care în Oradea ar urma să fie amenajată o aşa-numită "cafenea ocupaţională", adică un loc informal unde tinerii şi angajatorii să se întâlnească.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte bine
Te ajuta statul, dar sa mearga la munca in locul tau nu are cum. Cine vrea poate.
Postat 16 Ianuarie 2020, 21:36 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON