URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2010, 14:24

Peste 1500 de tone de moloz scoase din incinta Cetăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de refacere a primelor trei corpuri de clădire din incinta Cetăţii se vor executa păstrându-se, pe cât posibil, materialele originale. "Tot ce s-a putut recupera s-a reintrodus în sit. Am făcut probe de laborator ca să vedem dacă lemnul nu a fost cumva infestat şi dacă are durabilitate montat la loc", a declarat managerul de proiect Dumitru Sim, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe şantier.

La eveniment au mai luat parte primarul Ilie Bolojan, directorul tehnic al Administraţiei Imobiliare Oradea, Tunde Beniovszki, şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă, Marcel Boloş, şi reprezentanţi ai constructorului.

Dumitru Sim a mai spus că în urma decopertării clădirilor G, H şi K din Cetate, constructorul a transportat din incinta monumentului istoric nu mai puţin de 1.570 tone de gunoi şi mizerii.

Lucrările de reabilitare se realizează sub atenta supraveghere a specialiştilor, arheologi, ingineri şi arhitecţi. "Să sperăm că arheologii nu vor descoperi cu ocazia săpăturilor vreun os de Decebal, fapt ce ar bloca lucrările cu săptămânile până la finalizarea cercetărilor arheologice. Acest lucru ne-ar putea face să nu mai putem respecta graficul lucrărilor", a declarat ironic primarul Bolojan, făcând trimitere la fântâna descoperită în curtea Primăriei cu ocazia săpăturilor pentru construcţia viitoarei săli de lucru cu publicul, care a blocat pentru câteva zile lucrările.

Conform contractului semnat cu municipalitatea, firma Constructorul Sălard s-a obligat să finalizeze lucrările de reabilitare a corpului G, care va găzdui Administraţia Cetăţii, până în iunie 2011. Corpul H, care va adăposti viitorul muzeu al pâinii, are ca termen de predare luna decembrie 2011, iar corpul K, în care va fi amenajată zona de administraţie publică, va trebui reabilitat până în iunie 2012. Corpurile G, H şi K au adăpostit iniţial o magazie de alimente, o brutărie şi comenduirea Garnizoanei.

Reabilitarea primelor opt corpuri de clădire din Cetate (A, G, H, I, K, L, M şi P) a fost adjudecată prin licitaţie de Constructorul Sălard în asociere cu Korintosz Kft şi Lodza Kft pentru suma de 21,3 milioane lei fără TVA. Lucrările sunt finanţate din fonduri europene prin Planul Operaţional Regional şi vor dura cinci ani, temenul de predare al ultimului corp de clădire fiind finalul lunii decembrie 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON