URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2020, 15:50

Pericol de gripă aviară în Bihor: Specialiştii în sănătate publică fac recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii oamenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condiţiile confirmării gripei aviare cu virusul H5N8 înalt patogen la păsări domestice în ţări vecine cu România sau din care România importă păsări domestice sau produse prelucrate din carne de pasăre (Ungaria, Polonia, Slovacia), precum şi în judeţul Maramureş, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dat publicităţii, joi, un comunicat în care prezintă măsuri generale de prevenire a acestei boli.

Măsurile generale despre care specialiştii în sănătate publică afirmă că trebuie aplicate sunt: spălarea cât mai frecventă pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări, interdicţia de a atinge păsări moarte, achiziţionarea cărnii de pasăre, a ouălor şi produselor din carne de pasăre exclusiv din magazine autorizate, precum şi anunţarea medicilor veterinari cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a păsărilor.

De asemenea, DSP face recomandări şi cu privire la modul în care trebuie preparată hrana cu carne de pasăre: carnea crudă trebuie separată de cea prelucrată termic sau de alte alimente care sunt gata preparate, interdicţia de a folosi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru pregătirea cărnii crude şi a alimentelor gata preparate, interdicţia de a pune carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie ori suprafaţă pe care anterior a fost aşezată carne crudă, spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor crude şi a celor procesate termic.

De asemenea, carnea de pasăre şi ouăle trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperaturi corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin procesare termică la mai mult de 70°C.

Înainte de a fi preparate, ouăle trebuie spălate şi ele cu apă şi săpun, nefiind recomandată ingerarea de ouă fierte moi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON