URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2015, 08:31

Pe jumătate gata. Faţada casei Poynar dinspre Teatrul Regina Maria a fost reabilitată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul oraşului începe să îşi recapete strălucirea de altădată. Constructorii şi-au coborât săptămâna trecută schelele de pe faţada reabilitată a casei Poynar dinspre clădirea Teatrului Regina Maria.

Conform unui comunicat al municipalităţii, până în prezent imobilul a fost reabilitat în proporţie de 40%. Lucrările, începute în luna martie, au fost suspendate din cauza timpului nefavorabil şi urmează să fie finalizate în prima jumătate a anului viitor.

Până în prezent au fost executate reparaţiile la ornamentele, tâmplăria, tencuiala şi balcoanele celor două faţade exterioare. Constructorii au mai finalizat refacerea acoperişului din eternit, repararea şi vopsirea acoperişului din tablă la cupola turn şi urmează să fie executate reparaţiile la calcanul care se vede din Piaţa Ferdinand, la faţada dinspre strada Nicolae Grigorescu şi curtea interioară.

"Apreciem înţelegerea importanţei reabilitării acestei clădiri de către proprietari. Lucrările nu se puteau realiza dacă proprietarii nu semnau contractele de finanţare şi ipotecă", a declarat Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

În plus, reabilitarea faţadei imobilului ar fi fost mult mai greoaie fără implicarea furnizorilor de servicii. "Mulţumim Distrigaz, Electrica, Telecom, RDS@RCS, care sprijină acest program de reabilitare, prin lucrări ce presupun îndepărtarea de pe faţadă a instalaţiilor aparente", a spus, la rândul său, Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Lucrările de reabilitare a casei Poynar fac parte din programul municipalităţii de reabilitare a faţadelor din centrul istoric, prin care proiectul tehnic a fost realizat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor, iar municipalitatea acordă un grant nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor.

Diferenţa de 80% se acordă locatarilor printr-un credit rambursabil cu rate pe 5 ani, fără dobândă. Lucrările de reabilitare vizează refacerea ornamentelor distruse, repararea acoperişului, a jgheaburilor şi a burlanelor, şi repararea tencuielilor distruse de timp.

Valoarea investiţiei este de 431.180 lei fără TVA, din care s-au făcut deja plăţi în valoare de 148.800 lei. Lucrările sunt efectuate de firma Constructorul Sălard şi au un termen de execuţie de 12 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
In cautarea identitatii unui oras ..istoric
Draga suricata TC,constat in postarea ta,o oarecare indignare, o suparare ,cu o imediata pornire spre a jigni..Pozitia mea era ,cred de bun simt ,in consonanta cu cea a oradenilor care au "norocul" sau nesansa de a locui intr-o cladire considerata monument istoric si atitudinea Primariei Oradea vizavi de pozitia altor primarii din tara.Primaria Timisoara,prin demersurile intreprinse a reusit sa primeasca din partea Guvernului german 5 mil.euro,pentru reabilitarea cladirilor istorice din cartierele vechi ale orasului de pe Bega, preluand astfel o parte din povara achitarii reparatiilor de catre proprietarii acestora..Omul sfinteste locul si in cazul lucrarilor de restaurare. "Cea mai mare problema in procesul de restaurare nu este atat absenta fondurilor,cat penuria fortei de munca specializate.Un proiect de calitate confera si posibilitatea accesarii de fonduri europene. Dar,odata atrasi acesti bani,mai trebuie sa existe si forta de munca specializata in aplicarea tehnologiilor si materialelor compatibile cu arhitectura edificiilor respective.Proiectele de restaurare implica o conlucrare cu numerosi mestesugari :dulgheri,zidari restauritori, ipsosari restauratori,sitari, etc... considera arh. Calin Hoinarescu presedintele Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente istorice din Romania (UNRM." Fostul Hotel Pannonia(actualul Transilvania), construit intre 1903-1904 in stil eclectic-secession si face parte din ansamblul urban Centrul Istoric Oradea, figurand pe lista monumentelor protejate - a fost restaurat de toata jena(fatada,interior),sub directa protectie a d-nei Lipoveanu A(arhitect sef/dir. executiv /ing.constr.).Cetatea Oradea restaurata cu fatada cladirii centrale neregulata , vopsita parca cu un strat de lapte de var , precum sunt spoiti peretii cladirilor din ograda unui C.A.P. din vremuri comuniste, intr-o totala distonanta cu stucaturile si ornamentele care dau contur geamurilor . Tot misterul si parfumul unei cetati medievale sau dus pe...gustul si preferinta .... cui ? A Constructorului Salard,a Institutiei Arh.Sef, a proiectantului ?."Foarte multe regulamente locale de urbanism pentru zone protejate,sunt deficitare prin gradul de generalizare,care variaza de la restrictii absurde pana la permisivitati de neacceptat"(se aude Dna.Lipoveanu ????), a atras atentia Gheorghe Patrascu,arh.sef al capitalei.Deci,noroc cu proprietarii acestor cladiri istorice ,ca i-ati "convins" sa le ipotecheze pentru ale spoi cu decid... niste diletanti.
Postat 11 Decembrie 2015, 21:37 de platona
INTEGRITATE, IUBIREA MEA
Dle ILIE GAVRIL BOLOJAN ! In calitate de numarul 2 in PNL va rog sa binevoiti sa intrati in legalitate si sa organizati URGENT concurs pentru ocuparea functiei de arhitect sef al municipiului, functie vacanta de ( prea ) multi ani de zile ! Fiti INTEGRU si nu mai pastrati in PMO in functia de director adj. ( care sa faca pe arhitectul sef )o persoana care nu are studiile necesare doar pentru ca este membru ( fruntas ) PNL !
Postat 11 Decembrie 2015, 19:07 de TDS
@ tc
Bine că eşti tu deştept!
Postat 11 Decembrie 2015, 12:58 de eutanasiu
amatorul platona..
se vede ca esti "beginner" in chestiile astea asa ca ma voi rezuma sa te declar amator..daca vrei raspunsuri la idiotenia ta de intrebare...deschide motorul de cautare google(sau asta e prea mult pt. tine)
Postat 11 Decembrie 2015, 12:25 de TC
De ce nu am avut interes in a accesa fonduri europene si pentru astfel de proiecte ?
..."Apreciem înţelegerea importanţei reabilitării acestei clădiri de către proprietari. Lucrările nu se puteau realiza dacă proprietarii nu semnau contractele de finanţare şi ipotecă", a declarat Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.Contracte de finantare si IPOTECA ? Alfel spus , prosteala pe fata ! Nu va pricepeti la accesat fonduri europene pentru reabilitat cladiri monument istoric,fara a implica proprietarii acestora,care de fapt ocupa vremelnic aceste imobile ? Era probabil mai de interes pentru edilul sef,o accesare frauduloasa,precum a procedat pentru proiectul de intubare a paraului Paris/Pasteur .Sa va fie rusine !
Postat 11 Decembrie 2015, 11:26 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON