URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2018, 13:35

Patru noi focare de pestă porcină în Bihor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În localitatea bihoreană Olosig au fost descoperite patru focare noi de pestă porcină africană. Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri, probele recoltate de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor au confirmat evoluţia acestor noi focare, ele fiind studiate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

"De asemenea, în baza activităţilor specifice de supraveghere şi control al zonelor de restricţii, în cursul zilei de 11.07.2018 s-a notificat suspiciunea evoluţiei unor noi focare la porcii domestici în localităţile Olosig, Cherechiu, Cheşereu, Cubulcut şi Sânnicolau de Munte, respectiv la porcii mistreţi din Marghita şi Cubulcut", arată DSVSA.

Ca urmare, Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor s-a reunit pentru stabilirea şi adoptarea noilor zone de restricţie, supraveghere şi control. Aşa cum se procedează în aceste cazuri, specialiştii DSVSA Bihor au decis punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Dată fiind gravitatea acestei boli şi consecinţele ei, DSVSA solicită sprijinul şi implicarea cetăţenilor. Aceştia sunt rugaţi să colaboreze şi să anunţe fără întârziere veterinarii şi autorităţile locale orice caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbatici de care au cunoştinţă.

"Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi atât porcii bolnavi, cât şi cei care au fost în contact cu aceştia şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi sacrificate (30 de capete de suine în focare confirmate). (…) Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", mai arată comunicatul.

De precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, primele cazuri de pestă porcină au fost raportate luni, când DSVSA Bihor a anunţat că virusul a fost identificat într-o gospodărie din comuna Abrămuţ. Iniţial, au fost interzise târgurile de animale din Marghita şi Sălard, însă, în cursul zilei de miercuri, Prefectura Bihor a anunţat închiderea tuturor târgurilor de animale de pe raza judeţului, ca de altfel în întreaga ţară, ca urmare a evoluţiei şi extinderii epidemiei de pestă porcină.

Mădălina Sim,
Studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Domnilor (şi Doamnelor), treziți-vă!: ”Dacă mai mulți ar fi făcut lucrurile așa cum trebuie, România ar fi arătat altfel” – Transavia.
I. ”…în baza activităților specifice de supraveghere și control al zonelor de restricții, în cursul zilei de 11.07.2018 s-a notificat suspiciunea evoluției unor noi focare la porcii domestici în localitățile Olosig, Cherechiu, Cheșereu, Cubulcut și Sânnicolau de Munte, respectiv la porcii mistreți din Marghita și Cubulcut”, arată DSVSA.” 1. Încă un rezultat al activității preventive pe care au desfășurat-o de când lucrează la DSVSA Bihor profesioniști ca Dănuţ Ioan Lung, sau Szalo Mureşan Dumitru Paul, respectiv cât au lucrat, unii ca tov. Mircea Gelu Budău. II. ”Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (30 de capete de suine în focare confirmate). (…) Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, mai arată comunicatul. 1. Şi așa se papă banii din contribuțiile/impozitele populimii bihorene, care muncește din greu pentru un venit lunar net de sub 1,800÷2,000 lei. Dacă doamnele amazoane din Guvernul României: Viorica Dăncilă şi Olguţa Vasilescu s-ar uita şi pe Declaraţiile de avere reale ale unor numiți politici/consilieri superiori DSVSA, ca și cei sus-amintiţi, unii și prolifici consultanți (în timpul serviciului?), ar înțelege mai bine cum acţionează ”Statul paralel” în domeniul SVSA, respectiv le-ar da dreptate, încă o dată, celor de la ”Transavia”: ”Dacă mai mulți ar fi făcut lucrurile așa cum trebuie, România ar fi arătat altfel” III. În loc de concluzii: 1. Doamnelor și domnilor din conducerea PSD, treziți-vă! Vreți să ne întreacă finlandezii și la capitolul populație?
Postat 13 Iulie 2018, 23:55 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON