URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2020, 17:31

Pasztor a deconspirat o informaţie confidenţială: Unde este centrul judeţean de carantină pentru suspecţii de coronavirus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a deconspirat joi, la şedinţa CJ, locul unde autorităţile judeţene vor ţine izolate în carantină, dacă va fi cazul, persoanele suspecte de infectare cu coronavirus în Bihor.

La finalul reuniunii, cei 35 de aleşi ai bihorenilor au avut de aprobat un "proiect de măsuri împotriva infecţiei cu coronavirusul COVID-19 la nivelul Unităţii Administrativ-Teritoriale Judeţul Bihor", iniţiat chiar de Pasztor, ce prevede, în esenţă, alocarea a 100.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor de cazare a persoanelor care vor fi puse în carantină.

În proiectul de hotărâre iniţiat de Pasztor se arată, însă, nu doar faptul că din bugetul CJ Bihor se alocă această sumă pentru acoperirea cheltuielilor "curente ale persoanelor (...) care prezintă un înalt risc de transmitere a infecţiei cu coronavirusul COVID-19 pentru perioada de carantină", ci şi locaţia unde vor fi ţinute în carantină aceste persoane, şi anume "Tabăra Pădurea Neagră".

Pasztor a vorbit despre localizarea centrului de carantină şi în şedinţă, spunându-le consilierilor că "singura locaţie până acum definitivată este într-o clădire a DGASPC la Pădurea Neagră", precizând că "de ieri am pornit încălzirea" în imobilul respectiv, dar şi că "speră" ca ulterior suma să fie decontată de la bugetul de stat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, localizarea unui centru de carantină, obiectiv ce se pune sub pază armată, nu este considerată secret de serviciu, dar este confidenţială, pentru evitarea unor tensiuni sociale. De altfel, până acum această informaţie a fost păstrată confidenţială de sute de persoane din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, angajaţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică, UPU-SMURD Bihor, Serviciului de Ambulanţă, Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, ISU şi altele.

Confidenţialitatea informaţiei este justificată de riscul ca populaţia din zonele rurale, unde sunt amenajate în general centrele de carantină, se poate opune ca presupuşi bolnavi să fie găzduiţi în comunităţile locale, de teama răspândirii bolii. De altfel, acest lucru s-a şi întâmplat deja, în urmă cu patru zile, când mai mulţi localnici din Bechet (judeţul Dolj) au organizat şi au participat la un protest după ce au aflat că în această localitate a fost amenajat un centru de carantină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Udemeristul ca o piaza rea
O face de idiot sau cu rea intentie ? Itr-o alta ordine de idei, daca bolnavii respectivi nu ar fi internati in afara localitatilor, intr-o locatie care sa aiba toate facilitatile (curent electric, curatenie, caldura, canalizare, etc, unde sa fie internati ? In spitalele din oras, sau in camp liber ?!?
Postat 28 Februarie 2020, 07:59 de 1011010
Bravo
Cum sa bagi oameni in carantină intr un loc de recreere unde lumea merge sa respire aer curat! Sunt plin de case de vacanță, practic e un sat de vacanță și tu bagi virusul acolo, ce sa mai zicem ca e si un izvor de unde lumea ia apa. Zic sa luati exemplul altor județe în care toate locurile de carantină sunt amenajate în aproprierea zonelor de tranzit sau vamale pe teren ferit de circulație care este îngrădit si pe care sau pus containere. Astfel riscul răspândirii este mult mai mic, cum a trecut vama sau a aterizat suspecul cu un cost redus si riscuri minime fără deplasări lungi esti plasat în carantină. Cheltuiala mica, costuri de întreținere mici, risc de răspândire redus. Asa cand tu cari cu autoturismul bolnavi pe zeci de km exista riscuri mari si cheltuieli. Doamne fereste de un accident ,pe câți pui in pericol? Asa ai trecut vama, in 5 minute esti condus spre locul de carantina si gata. Sper totusi ca cineva sa mai si gândească.
Postat 27 Februarie 2020, 23:37 de Adrian_Preda
Si totusi e bine ca...
Si totusi e bine ca se desecritizeaza ase,enea informatii. Era acu o ora la TV un caz similar si asa autoritatile aflau de la reporter ca locatia( o tabara de vara pentru copii) nu avea gardul integral, existatau doar cateva sobe nefunctional 100%, nu exiosta un sistem de preparare a apei cade iar wc-ul era in curte! Asa ca poate in acest fel o sa afle si astia care sunt conditiile de cazare pentru cei bolnavi- FARA caldura, FARA apa caldA, fara GRUPURI sanitare inchise, FARA....... Si asa poate afla si Harapul pesedist ca nu are un plan concret pentru situatii de urgenta reale de criza, ca nu are locatii pertinente pentru aceasta criza pe care o asteptam de cel putin o luna, ca avem un system de bugetari impotenti, ineficienti, iresponsabili platiti aiurea cu lefuri grase. PeSeDeul in cei 30 de ani de guvernare directa sau indirecta au distrus tot ce era de diostrus in asa fel incat sa fim vulnerabili la cea mai mica adiere de vant, sa fin cersetori de mici si bere la politrucii vremelnici, politruci mai toxici decat fanariotii straini. Sa nu uitam ca coalatia criminal psd-alde-udmr a fost si este sustinuta direct de toti liderii sindikakatelor nationale(lideri care sunt membrii permanebnti in cex-ul psd), de falanga criminal ccr(plina de oamenii fsn), avocatu;l popoului(ca nu poti spune ca este al poporului). Cetatenii sunt singuri pe persoana fizica in fata in fata tuturor calamnitatilor create de politrucii care cu totii isi au radacinile in fsn. Singura solutie ar fi o REVOLUTIE care sa ejaculeze institutii ca ccr, avocatul poporului, parlament in forma si structura fatata de mintea comunistoizilor numiti de ilici-kgb! dar cine sa o faca?
Postat 27 Februarie 2020, 18:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON