URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2010, 17:19

Parcul industrial Eurobusiness a atras 20 de firme într-un singur an

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar un an de la organizarea primei licitaţii pentru concesionarea de teren în parcul industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului, municipalitatea a reuşit să încheie deja 19 contracte de concesionare şi a ajuns în faza finală a negocierilor cu cel de-al 20-lea investitor. "Zilele acestea vom semna contractul cu firma Faist Mekatronic, care era deja în parcul industrial al comunei Borş şi vrea să se mute în cel din Oradea, vechiul loc rămânând să fie folosit tot de o divizie a companiei", a spus viceprimarul Rozalia Biro, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Faist Mekatronic este liderul pieţei europene în furnizarea de filtre pentru infrastructura de telecomunicaţii. "Grupul Faist furnizează echipamente pentru Ericsson şi Nokia Siemens Network. Reprezentanţii companiei ne-au spus că şi-au dublat comenzile, fapt pentru care va trebui să îşi majoreze capacităţile de producţie, ceea ce ne bucură", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Conform negocierilor purtate de reprezentanţii municipalităţii cu cei ai Faist Mekatronic, lucrările vor începe în cursul lunii octombrie şi vor fi finalizate în aprilie 2011. Investiţiile se vor întinde pe o suprafaţă de 44.000 metri pătraţi şi se vor ridica la circa 25 milioane euro. În prima etapă lucrările vor costa 18 milioane euro şi vor genera circa 400 noi locuri de muncă, iar în cea de-a doua etapă acestea se vor ridica la încă 7 milioane euro, fapt care va duce la apariţia altor 500 joburi, urmând ca până în 2016 numărul locurilor de muncă să crească cu încă 600.

Rezultate peste aşteptări

Înfiinţat în 2008, pe o suprafaţă de 12 hectare, parcul industrial Eurobusiness a scos la licitaţie prima parcelă de teren în septembrie 2009. Până în prezent au fost semnate 19 contracte cu investitorii, iar firma Shinheung Electronics, prima care şi-a lansat producţia, a creat deja 200 locuri de muncă. În parcul industrial sunt deschise deja trei şantiere, iar alte două sunt în curs de deschidere. "Dacă facem un bilanţ de un an pot să spun foarte liniştită că rezultatele sunt mai bune decât ne-am aşteptat având în vedere faptul că nu suntem în anii 2006 - 2007 când investitorii veneau singuri, ci în 2010 - 2011, când e criză economică", a spus viceprimarul Rozalia Biro.

Printre cei 19 locatari ai parcului Eurobusiness figurează firme orădene precum Congips, Perind sau Simbac care şi-au mutat capacităţile de producţie din oraş în Şoseaua Borşului dar şi investitori străini precum Shinheung Electronics, Auxim sau Decoletaje & Conjunctos, aflaţi pentru prima dată în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo Delia!
Noroc ca de parcul industrial se ocupa un om inimos si normal, Delia Ungur... Felicitari, Delia!
Postat 06 Octombrie 2010, 17:25 de Celestica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON