URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2011, 15:23

Doar 10% dintre orădeni şi-au încheiat asigurarea obligatorie de locuinţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar unul din zece orădeni are asigurare obligatorie pe locuinţă. Conform unui comunicat al municipalităţii, Polul de asigurare împotriva dezastrelor a anunţat că, la data de 30 iunie, în Oradea erau încheiate 7.426 de asigurări obligatorii de locuinţe de către persoanele fizice. În această cifră nu sunt cuprinse şi asigurările facultative.

Reprezentanţii Direcţiei Economice estimează că, până în acest moment, circa 10% din cei 90.000 de orădeni deţinători de locuinţă şi-au încheiat asigurarea obligatorie potrivit legii.

"Municipalitatea face un apel către toţi proprietarii de imobile cu destinaţia de locuinţă să încheie până la data de 6 august 2011, asigurarea obligatorie prevăzută de normele legale în vigoare. Reprezentanţii Direcţiei Economice vor consulta periodic statisticile PAID, după care vor trece la notificarea restanţierilor, iar apoi la sancţionarea celor care nu s-au conformat", a declarat Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice.

Legea 260/2008, care prevede asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor nu se aplică persoanelor fizice şi juridice care şi-au încheiat deja o asigurare facultativă a locuinţelor, cu condiţia ca aceasta să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie.

Costul unei asigurări diferă în funcţie de calitatea materialul din care sunt construite locuinţele. Astfel, pentru o locuinţă de tip A, costul unei asigurări este de 10 euro, iar pentru o locuinţă de tip B, de 20 de euro.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează, potrivit Legii 260/2008, cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Citeşte pe această temă şi articolul: Fuga de asigurare

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
huooooooooooo
bine ca oradeanii se aduna la primarie sa sarbatoreasca promovarea(teapa) echipei de fotbal dar pt problemele adevarate nu se aduna nici dracu
Postat 21 Iulie 2011, 23:26 de diablo
huooooooooooo
ma bucur sa vad ca mai sant roman care nu dau bani doar ca cer dobitocii astia care ne conduc vremelnic...nu avem ce face cu banii decat sa dam la asigurari si asociatia o plateste masa lu bolojan...la fel si cu parcarile..ceva facut din banii oradenilor trebuie sa fie la dispozitia oradeanilor gratuit nu inchiriat...cum gatii masi sa platim pt ceva construit din banii nostrii?!de cand taxa catre stat a devenit taxa de protectie?!noi platim taxele sa faca astia ceva pt noi dar vad ca astia pt ce fac cer chirie..cum zicea mai jos amarastean nu ramane decat greva fiscala..si sa plece ei din tara nu noi cetatenii
Postat 21 Iulie 2011, 23:24 de diablo
Numaratoarea inversa a inceput !
(Inca) primarul bolovan a pregatit o armata din handralaii care taie frunza la caini (asa-zisii ,,politisti'' comunitari/locali/maidanezi ) si le-a trasat ca sarcina sa aduca fiecare zilnic 10.000 de lei (peste 2000 de euro !) din amenzi pe porcaria asta de ,,asigurare'' a locuintei ! Solutia e foarte simpla : nu le deschideti usa, nu pot (inca!) sa va violeze domiciliul ! Daca sunteti citati la primarie, aruncati maculatura !
Postat 20 Iulie 2011, 20:21 de romanasul
hotii
Ma bucur sa citesc ca oradenii nu arunca banii in buzunarele companiilor de asigurari.Nu aveti decat sa amendati acuma 80000 proprietari si speram sa auzim de 80000 procese pe care le veti pierde !! Unde anume in UE cetatenii sunt OBLIGATI sa isi asigure , daca nu vor si nu au nevoie, locuintele, masinile...visurile....
Postat 20 Iulie 2011, 14:32 de Radu
Abuz!
Sunt curioasa - in instanta, cum demonstreaza ei ca ma ameninta atari catastrofe si pe ce baza ma obliga ei sa le dau bani??? Da, inteleg in zonele unde au loc asemenea calamitati, sa fie eventualitatea obligativitatii - dar si aici e discutabil - omul este "amendat" destul de natura daca nu se asigura! Si tocmai acolo asiguratorii refuza sa incheie asigurare - nu "pute" de la distanta a "teapa"??? Asa, maine poate, vor veni cu o alta lege care sa ma oblige sa ma asigur impotriva caderii unei farfurii zburatoare pe blocul in care stau la ultimul etaj... Si ce vor sa faca daca oamenii nu au bani de asigurari si amenzi??? Le iau casele - asta da afacere! ... Nu-i ma satura Dumnezeu! :(
Postat 20 Iulie 2011, 13:48 de Corina
Abuz!
Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR), cu sediul în Timişoara, susţine că va ataca legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor la Curtea Constituţională. Este iar un abuz - pai, fratele meu, cand ma inunda pe mine vreo apa??? Mentionez ca stau in bloc la etajul IV... Cand a fost ultimul cutremur in Oradea??? Cand a fost ultima alunecare de teren??? Mai fratilor, sa deschidem ochii - sa-mi demonstreze mie ca ma paste una din cele 3 calamitati pentru care ma asigura ei si atunci mai discutam... Este foarte clar ca nu asigura nimeni nimic ci o fac, stiind ca nu se poate intampla asa ceva, pentru ca cineva nu are destule vile, proprietati, etc... Ia mai cercetati sa vedei ca in zonele unede chiar sunt inundatii frecvente, asiguratorii refuza incheiere unei polite de asigurare, chiar si obligatorie, impotriva inundatiilor... Pai de fiecare data cand ei au nevoie de bani, cer, sub diverse pretexte, bagand un "obligatoriu" acolo, ameninta cu amenzi si noi bagam imediat mana in buzunar fara a gandi sau cerceta - "totusi ce mi se ofera in schimbul banilor pe care mi-i cer" sau "pentru ce sa-mi dea amenda"???
Postat 20 Iulie 2011, 13:38 de Corina
SINGURA SOLUTIE GREVA FISCALA !!!!
MAREA HOTIE POLITRUCA !! pentru cine este aceasta lege ,taxa obligatorie ???? PENTRU TOTI POLITRUCII SI MAFIOTII CARE AU CONSTRUIT IN ALBIILE MINORE ALE APELOR VILE SI VILOACE SI TREBUIE SA LE REPARE ANUAL DUPA O PLOAIE !!! CE AU GANDIT EI ? DACA NE-AM CONSTRUIT CASE AIUREA TREBUIE SA GASIM PE CINEVA SA NE REPARE VILOACELE DUPA PLOI , ASA CA AU SCOS ACEASTA TAXA PENTRU TOTI AMARASTENII CA SA AIBA EI RESURSE FINANCIARE CU CARE SA-SI RENOVEZE ANUAL VILELE !!!! RUSINE !!!! GREVA FISCALA SINGURA SOLUTIE IMPOTRIVA JAFULUI INSTITUTIONALIZAT ASUPRA ROMANILOR !!!! ALATURETE GREVEI FISCALE !!!! CITESTE SI DA MAI DEPARTE !!! GREVA FISCALA !!
Postat 19 Iulie 2011, 19:52 de AMARASTEAN
Data limita
Chiar nu vreti sa cititi 20 de randuri dintr-o lege? Cititi si lasati Directia Economica si municipalitatea sa constate ce vrea. Termenul limita este 06.08.2012.. Am argumentat in comentariu la un articol pe aceeasi tema acum 2-3 saptamani.
Postat 19 Iulie 2011, 16:10 de Forlany
hggtt
Pana la 6 august 2012 Primariile nu au dreptul sa dea amenzi. Cititi legea aia amarata!!!!
Postat 19 Iulie 2011, 15:33 de Ghjji
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON