URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2017, 11:30

Palatul Baroc va fi reabilitat cu bani de la Guvernul Ungariei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Romano-Catolică a Oradiei a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că Guvernul Ungariei a decis acordarea unei finanţări de aproape două miliarde de forinţi, adică aproximativ 28 de milioane de lei, pentru renovarea Palatului Baroc din Oradea.

"Îndelungatele eforturi ale Episcopei Romano-Catolice de Oradea în vederea reabilitării palatului episcopal baroc din Oradea, a intrat într-o etapă nouă. Guvernul Ungariei, prin Hotărârea de Guvern Nr. 1366/2017 a acordat o finanţare în valoare de aproape două miliarde de forinţi (aproximativ 28 milioane lei) pentru renovarea monumentului de importanţă internaţională, respectiv amenajarea unui muzeu creştin, a unui centru cultural şi turistic în acest imobil", se arată în comunicatul de presă.

Iniţial, Episcopia a dorit să acceseze bani europeni pentru reabilitarea Palatului, însă, susţine instituţia, reabilitarea cu toate funcţiunile prevăzute nu s-a încadrat în rigorile finanţării europene. "Episcopia Romano-Catolică de Oradea a apelat la Guvernul Ungariei, care a aprobat finanţarea în trei etape", se mai arată în comunicat.

Considerând Palatul Baroc "cel mai important element al milenarei sale moşteniri culturale şi ecleziastice", Episcopia Romano-Catolică de Oradea vrea să reintegreze în circuitul cultural şi turistic edificiul, operă a unui maestru important al artei barocului european. Arhitectul imperial Franz Anton Hillebrandt a demarat construcţiile sediului episcopal în anul 1762, la comanda episcopului orădean Adam Patachich, lucrările fiind finalizate în 1776.

"Episcopia Romano-Catolică de Oradea doreşte să îndeplinească dorinţa de acum două secole şi jumătate a fondatorului prin redarea în folosul comunităţii şi a vieţii culturale această capodoperă a patrimoniului arhitectural orădean", se mai arată în comunicat.

Proiectul, estimat la 4,5 milioane euro, prevede reabilitarea completă a faţadelor, precum şi restaurarea interiorului, serios afectat de lucrările executate în anii ’60-’70. După reabilitare, Palatul Baroc va servi în cea mai mare parte drept centru cultural multifuncţional, cu un muzeu menit să pună în valoare bogatele colecţii ale catolicilor orădeni, formate în 900 de ani.

Citeşte şi: Palat pentru toţi: Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze Palatul Baroc pe bani europeni

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce nu înțeleg eu,
este de ce și cum a fost pierdut acest palat monument care găzduia Muzeul Țării Crișurilor, în favoarea bisericii r-c? L-au construit ei pe banii, resursele și munca lor? Mă îndoiesc. Resurselele și munca românilor au clădit acest palat, în vremuri în care ne aflam sub ocupație. Asta nu îl face pe drept al lor acum. O judecată nedreaptă, se cere apelată.
Postat 14 Iunie 2017, 14:39 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON