URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2018, 13:13

Pagubă de 20 milioane lei: Orădeanul Lucian Bara, trimis în judecată de DNA, în dosarul mega-fraudei cu banii CNAS

Pagubă de 20 milioane lei: Orădeanul Lucian Bara, trimis în judecată de DNA, în dosarul mega-fraudei cu banii CNAS sursa foto: www.tolo.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Lucian Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, se numără printre cele 90 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA, în dosarul privind decontarea ilegală a unor servicii medicale. Potrivit unui comunicat al structurii centrale a DNA, inculpaţii au produs o pagubă de 20 milioane lei în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția pentru combaterea corupției au dispus trimiterea în judecată a 90 inculpaţi (între care persoane din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a municipiului București și funcționari din aceste instituții), dar și firme de îngrijiri medicale, în legătură cu desfășurarea de activități ilicite prin care sume de bani în valoare de peste 20 milioane lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (C.S.A.M.B.) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive", se arată în comunicat.

Bara jr., aflat sub control judiciar, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi de două infracţiuni de abuz în serviciu.

Protectorul hoţilor

Uriaşa fraudă a fost scoasă la iveală de procurorii anticorupţie în toamna anului trecut, când s-a aflat că şefi şi funcţionar din CNAS, respectiv CAS Bucureşti, au decontat ilegal servicii medicale pentru mai multe firme, în timp ce adevăraţii bolnavi au fost prilejuiţi.

"Un grup de firme care ofereau îngrijiri medicale la domiciliu aflate în conivenţă infracţională cu funcţionari ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B.) au transformat îngrijirile medicale la domiciliu într-o afacere profitabilă cu desconsiderarea totală a legii şi a drepturilor pacienţilor, modalitatea de operare fiind următoarea: obţinerea de C.N.P.-uri şi de acte medicale de la persoane asigurate la C.A.S.M.B., folosirea acestora pentru întocmirea în fals a dosarelor de solicitare de îngrijiri medicale la domiciliu, depunerea dosarelor la C.A.S.M.B. de către persoane neîmputernicite, folosirea frauduloasă a cardurilor de sănătate cu prilejul semnării electronice a serviciilor medicale pentru decontarea unor servicii medicale neprestate sau prestate în condiţii nelegale, transmiterea online a unor date false în sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate (S.I.U.I.)", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Lucian Bara, care a fost preşedintele CASMB între octombrie 2015 - iulie 2017, a fost cel care s-a asigurat că banii instituţiei îndestulează firmele ce făceau decontări în numele unor pacienţi fictivi.

Enervat de pacienţi!

Potrivit DNA, ştiind că dosarele de decontare sunt măsluite, Lucian Bara n-a permis nicio verificare a acestora, asigurându-se ca avocaţii care le depuneau în numele firmelor să aibă prioritate la ghişee, fără a fi deranjaţi de bolnavii autentici, care se înghesuiau să-şi revendice dreptul la tratament.

"Inculpatul Bara Lucian Vasile a respins cererile asiguraţilor care au venit la sediul instituţiei aduşi de ambulanţe, deşi a văzut că erau în stare gravă şi cunoştea că avocaţii au depus dosare în numele unor pacienţi fictivi", arată procurorii în referatul cu care au cerut judecătorilor arestarea celor 14 persoane.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat la acea vreme, Bara jr. era de-a dreptul deranjat de bolnavii care veneau la CASMB! Într-o discuţie purtată cu un subaltern, fără pic de compasiune, orădeanul era indignat că bolnavii erau lăsaţi să intre în instituţie de o asistentă.

"Ce dracu’ a scos curva aia iar din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!", se revolta dr. Bara, subalternul încercând să-l calmeze: "Tontu’ ăla de la poartă i-a lăsat şi m-am trezit cu ei la recepţie, ce vrei... Lasă că sunt jos acuma, le ia buletinele şi pleacă. Agentul de la uşă are interzis să mai primească tărgi".

Repatriat la Oradea

În septembrie 2017, la fel ca alţi inculpaţi, inclusiv Lucian Bara a fost reţinut, şi apoi arestat preventiv. După cinci luni de arest, a scăpat din celulă, ajungând sub control judiciar. Astfel, a revenit la Oradea, unde chiar şi-a reluat postul de cadru didactic la Facultatea de Protecţia Mediului!

BIHOREANUL a dezvăluit însă că Bara jr. nu s-a sinchisit să-şi ţină unicul curs pe care îl avea de predat. Când reporterul l-a căutat la curs, nici el şi nici studenţii nu erau acolo, semn că tinerii au ştiut că profesorul lor nici nu are de gând să apară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
O veata mhea...of irima mhe'
Da' sa se fure tot...La noi se fura si mireasa, da'poi niste banet, sau covorul de sub propriile picioare, nici macar nu e de mirare.Zic, sa-i dam bataie la prins de hoti, pensii speciale, loto, si batai de irima si valur' de adrenaliiiinaaaaa!!! No fear?!
Postat 16 Iulie 2018, 09:46 de Maricel
Frica !
Din pacate, suntem un popor care nu stie decat de frica. La un moment dat, in istoria acestui popor a trebuit sa apara Vlad Tepes pentru ca altfel nu se mai putea tine ordinea in tara. Vlad Tepes a aprut aproape natural, dintr-o necesitate. Altfel, nu se mai putea. Asa este si acum. Mai exista si alte fiinte care nu stiu decat de frica. Dar acelea nu sunt oameni. Mi-e groaza si sa ma gandesc spre ce concluzii te conduce logica elementara... Pedeapsa, doar pedeapsa cat mai mare - poate cea suprema !- mai poate tine cat de cat ordinea in tara asta.
Postat 16 Iulie 2018, 09:31 de User anonimizat
PCR transpartinic. Ep.: Professore dottore di ”Sorbonica”. Pur-sânge.
I. Dacă s-ar putea cuantifica şi se poate, prejudiciul adus societăţii româneşti de Bara jr., este mult mai mare. 1. Și calitatea pregătirii profesionale a multora dintre absolvenții de FPM Oradea, instituție a Statului român și nu feuda unora, care i-au avut ca profesori pe cei din La famiglia Bara, știe de ce! 2. Parafrazând pe cei de la Transavia: Domnilor și doamnelor din conducerea UO, treziți-vă!: Dacă mai mulți ar fi făcut lucrurile așa cum trebuie, Universitatea din Oradea ar fi arătat altfel. Ar cam fi timpul. II. Un jurământ încălcat/uitat de unii ca Bara jr.: "Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea: -Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit. -Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia. -Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență. -Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv. -Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața. -Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie. -În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi. -Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie. -DACĂ VOI RESPECTA ACEST JURĂMÂNT ȘI NU ÎL VOI CĂLCA, VIAȚA ȘI ARTA MEA SĂ SE BUCURE DE RENUME ȘI RESPECT DIN PARTEA TUTUROR OAMENILOR; DACĂ ÎL VOI TRĂDA DEVENIND SPERJUR, ATUNCI CONTRARIUL." III. Faptul că un asemenea personaj a fost activist pe la vechiul PDL Bihor nu miră pe nimeni. Ce compatibilitate o fi avut, însă, cu social-democrația, atunci când La famiglia Bara era la PSD? ”Statul paralel” știe bine de ce.
Postat 16 Iulie 2018, 00:02 de stefan
Sa fie condamnat la moarte!
Pe timpul lui Ceausescu, astfel de monstri erau condamnati la moarte si executati imediat. Asta merita si acest monstru. executati-l, caci numai asa le va fi frica si altora. N-aveti pedeapsa cu moartea? Reintroduceti-o, ca si alte state, mult mai democratice ca noi, o au. Romania nu este - inca - o tara care sa poata evolua normal fara pedeapsa cu moartea.
Postat 15 Iulie 2018, 22:41 de User anonimizat
Continuare
Imaginea acestui ins insalubru,este greu de privit,fara să ai la îndemână cel puțin un kg.de lamâi.Este cel care dispunea lacheilor din subordine, refuzarea preluarii și internarii bolnavilor grav,aduși cu targa la urgență,pt.că-i strica jocul și combinațiile lui mizerabile. Întrebare: În ce țară normală din Europa și nu numai, acest individ(biologic vorbind) mai era in libertate azi,după comiterea acestor enormitați.
Postat 15 Iulie 2018, 15:37 de altoradean
Ce se naște din pisică șoareci mănâncă!
Ce păcat că nu avem noi o justiție adevărată,cu judecători integri,profesioniști si morali(calitați indispensabile unui magistrat).Unde mai este conștiința și profesionalismul acestor inși,care pronunță sentințe de achitare,pe un probatoriu identic,cu cel susținut de procuror in fața instanței inferioare,(care constată vinovăția și dispune pedepse conform CP( evident cu interpretarile de rigoare). Diferentele enorme intre pedepsele dispuse pe fond și cele ramase definitive,te pune în fața unei realitați greu de digerat pt.un om rațional. Concluzie: in România pana și dreptatea trebuie facută cu biciul,din pacate.
Postat 15 Iulie 2018, 14:56 de altoradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON