URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2019, 16:42

Pactul nu i-a împăcat: Deşi puterea PSD-UDMR-ALDE a dat bani şi pentru primarii PNL, opoziţia liberală a criticat tăierea bugetului de investiţii al Bihorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La numai două luni de la adoptarea bugetului judeţului Bihor pe anul 2019, acesta a şi fost deja rectificat, şi nu oricum, ci în sens negativ, adică printr-o diminuare atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor, iar acest lucru a fost folosit de grupul aleşilor liberali din Consiliul Judeţean pentru a sublinia şubrezenia lui.

Asta, chiar dacă, pe de altă parte, au trecut numai două zile de la semnarea de către preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, cu omologii săi de la UDMR - Cseke Attila, PSD - Ioan Mang şi ALDE - Ciprian Blejan a unei înţelegeri pentru ca fondurile din impozitul pe venit estimate a se colecta în acest an şi destinate echilibrării bugetelor oraşelor şi comunelor să fie împărţite aşa încât, spre deosebire de anii precedenţi, de ele să beneficieze şi localităţile cu primari PNL.

"Ciopârţim investiţiile"

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului Judeţean Bihor s-au aflat trei proiecte privind banii judeţului, şi anume aprobarea contului de execuţie bugetară până la 30 iunie, rectificarea bugetului pe 2019 şi repartizarea a peste 28 milioane lei din cotele defalcate din impozitul pe venituri pentru echilibrarea bugetelor locale.

Dacă primul proiect a fost aprobat fără controverse între putere şi opoziţie, în schimb rectificarea bugetului l-a determinat pe liderul consilierilor judeţeni liberali, Ionel Avrigeanu, să conteste modul în care a fost gândită această rectificare.

"Vedem o rectificare negativă de 9 milioane lei, punctul unde tăierile sunt masive este cel al investiţiilor, unde avem o diminuare reală de 17 milioane lei, s-au luat bani de la investiţii şi s-au trecut în zona de funcţionare a Consiliului Judeţean, inclusiv în salarii", a acuzat Avrigeanu, exemplificând că "s-au tăiat bani de la investiţiile pe drumurile judeţene inclusiv", dar şi 400.000 lei din cei 500.000 lei alocaţi iniţial pentru documentaţia de reabilitare a fostei Policlinici Mari.

"Dacă la două luni de la aprobarea bugetului ciopârţim investiţiile cu 17 milioane lei, mă întreb ce-o să fie până la sfârşitul anului", a spus Avrigeanu, criticând că 11 milioane lei destinaţi iniţial reabilitării şi modernizării unor drumuri judeţene vor fi folosiţi pentru repararea unor drumuri comunale. "Vreau să ştiu dacă s-a făcut o analiză la nivelul tuturor drumurilor comunale din judeţ, pentru că UAT-urile cu primari PNL primesc doar 5% pentru aceste drumuri", a mai acuzat liberalul, arătând că, în schimb, prin rectificare s-au alocat sume mari pentru drumurile comunale din zone cu primari UDMR, motiv pentru care "noi nu votăm această rectificare".

"Mai facem o rectificare şi luna viitoare"

În replică, vicepreşedintele Ioan Mang a afirmat că "niciun leu de la investiţii nu lipseşte din buget şi nu merge la salarii", confirmând însă că, în loc să fie reabilitate mai multe drumuri judeţene, se vor repara drumuri comunale.

În schimb, Mang a lăudat din nou programul de turnare de covoare asfaltice pe drumuri judeţene, subliniind că pentru prima oară, în ultimii doi ani, s-a pus covor asfaltic pe 200 de kilometri de drumuri judeţene, program care va fi finalizat anul viitor.

"Dacă trebuie, mai facem o rectificare şi luna viitoare, când mai vin nişte bani de la Guvern, nu e o problemă să facem rectificare de buget în fiecare lună", a mai spus şeful PSD Bihor.

Pe de altă parte, preşedintele CJ, Pasztor Sandor, a invitat-o pe şefa Direcţiei Economice, Gabriela Plugar, să confirme şi ea că banii "tăiaţi" din bugetul pentru investiţii al judeţului nu vor fi folosiţi pentru plata salariilor funcţionarilor.

Împărţeală fără scandal

În ce priveşte repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru echilibrarea bugetelor locale ale oraşelor şi comunelor, a sumei de 28,49 milioane lei din impozitul pe venit prognozat să fie colectat în acest an din Bihor, aceasta a fost adoptată cu unanimitate de voturi, ceea ce demonstrează că toate cele patru partide din CJ s-au ţinut de promisiunea înscrisă în pactul semnat duminică de Bolojan, Cseke, Mang şi Bodea, în sensul că UAT-urile cu primari liberali nu au mai fost ţinuţi "pe uscat", cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

Totuşi, şi de data aceasta, caimacul l-au luat primarii UDMR, care se vor bucura de cele mai mari alocări: Marghita, de pildă, primeşte 739.000 lei (inclusiv pentru plata unor cheltuieli de funcţionare a Primăriei, adică a salubrizării şi deratizării), iar Salonta 400.000 lei, în timp ce Beiuşul, cu primar liberal, va beneficia de doar 350.000 lei, iar Oradea de numai 100.000 lei, şi aceia cu destinaţia stabilită, pentru "statuie Rimanoczy Kalman".

De asemenea, Valea lui Mihai, cu primar UDMR, a primit 628.780 lei, Săcueni – 663.750 lei, în timp ce Nucetul (edil PSD) a primit 565.000 lei, iar Şteiul (cu primar PNL) doar 270.000 lei şi Vaşcăul doar 120.000 lei.

În ce priveşte comunele, la fel, primarii UDMR culeg sume mai mari (Diosig – 335.000 lei, Sălard – 387.000 lei, Şimian – 372.750 lei etc), împreună cu cei ai PSD (Sânmartin 510.000 lei, Remetea 560.000 lei, Gepiu 439.000 lei, Finiş 340.000 lei şamd) decât cei ai PNL (Sântandrei 260.000 lei, Copăcel 148.000 lei, Criştioru de Jos 127.000 lei, Mădăras 137.000 lei, Roşia 111.000 lei etc).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON