URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2010, 08:37

Orădenii, somaţi de Primărie să-şi repare faţadele clădirilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria face apel la orădeni să ia măsuri de reabilitare a faţadelor clădirilor. "Ca urmare a diferenţelor mari de temperatură din acest sezon, o serie de imobile vechi din municipiul Oradea prezintă degradări ale faţadelor, care pot pune în pericol siguranţa trecătorilor prin desprinderea unor bucăţi de tencuială", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Reprezentanţii municipalităţii reamintesc că potrivit Regulamentului de întreţinere a faţadelor imobilelor aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 973 din 2004 „proprietarii imobilelor, persoane fizice sau juridice sunt obligaţi să asigure starea corespunzătoare a faţadelor prin întreţinerea suporturilor de finisaje şi ale detaliilor de faţadă (inclusiv la balcoane, console, ancadramente, decoraţiuni), înlocuiri de tâmplărie în cazul deteriorării acestora".

Normativul mai obligă proprietarii clădirilor la întreţinerea curentă a învelitorii prin înlocuirea elementelor degradate, dar şi întreţinerea, repararea şi înlocuirea elementelor compromise ale structurii suport a învelitorii, precum şi întreţinerea şi consolidarea sistemului structural pentru evitarea pericolelor publice. Orădenii care nu se vor conforma regulamentului riscă amezi între 200 şi 2.500 lei.

Corso-ul în plasă

Pentru a evita accidentele, Primăria a montat deja plase de protecţie la imobilele la care este coproprietar. Printre acestea se numără clădirea din Piaţa Unirii nr. 7, Palatul Apollo din strada Republicii nr. 12 şi Palatul Stern din strada Republicii nr. 10.

În paralel, municipalitatea a sesizat Inspectoratul Teritorial în Construcţii cu privire la starea avansată de degradare a imobilelor din strada Vasile Alecsandri nr. 21 şi nr. 8, Hotel Parc din strada Republicii nr. 5, Palatul Poynar din strada Nicolae Grigorescu nr.6, şi Palatul Ullman din strada Mihai Viteazul nr. 2. Pentru aceste clădiri inspectoratul urmează să stabilească măsurile de conservare care se impun şi termenele de execuţie a lucrărilor.

În paralel, la cererea conducerii Primăriei, Poliţia Comunitară Oradea pregăteşte o acţiune de informare a cetăţenilor cu privire la respectarea Hotărârii de Consiliul Local 1.027 din 2009 privind Regulamentul pentru instituirea taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric.

În prima fază a acestei acţiuni se vor împărţi notificări, urmând ca în cazul nerespectării măsurilor care se impun să fie aplicate sancţiuni contravenţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON