URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2013, 12:05

Orădenii s-au înghesuit la cozi pentru a-şi achita impozitele încă din prima zi de plată

Orădeanul e bun-platnic. Sute de contribuabili au luat luni dimineaţă cu asalt ghişeele de plată ale municipalităţii pentru a-şi achita încă din prima zi de plată impozitele şi taxele pe anul în curs.

Primii plătitori s-au înfăţişat în faţa Primăriei cu câteva minute înainte de ora 8, iar la ora 11 grupuri compacte de orădeni intrau în sala ghişeelor în ritmul de sosire al tramvaielor şi autobuzelor.

"Primii orădeni au venit pe la ora 8 fără câteva minute. De atunci, vin în valuri, pe cum ajung în centru mijloacele de transport în comun. După toate probabilităţile aşa va fi toată ziua", a declarat o funcţionară.

"Dau tot, să ştiu că am scăpat"

Pentru a evita formarea cozilor, conducerea municipalităţii a dispus deschiderea tuturor ghişeelor de plată încă de la prima oră. O tânără în uniformă de poliţist local îndruma contribuabilii către casieriile mai puţin aglomerate. Poliţista a depus eforturi să convingă orădenii păstreze distanţa minimă, de altfel marcată cu o dungă pe podea, menită să îi asigure intimitate plătitorului de la ghişeu în discuţia cu funcţinara. Cam degeaba.

În mare parte vârstnici, contribuabilii s-au grăbit să îşi achite birurile pentru a scăpa de o grijă pe noul an. "Am venit să văd cât am de plătit. Dacă pot dau acuma tot, să ştiu că am scăpat, dacă nu, mai vin o dată la pensia de luna viitoare", a spus o orădeancă. Femeia deţine un apartament cu două camere în cartierul Rogerius. Impozitul pe care îl are de achitat este undeva la 131 lei, cu reducerea de 10% pentru suma plătită integral asta înseamnă 118 lei, dar avea pregătit în mână două bancnote de 100 lei. Preventiv.

10% reducere până în martie

În ciuda numărului mare de ghişee de plată deschise, reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca atmosfera în piramidă să se menţină în continuare agitată. "Facem tot posibilul ca timpul de aşteptare să fie cât mai scurt. Avem în total 14 ghişee de plată împreună cu cele de la CEC şi Poştă, iar încasările se fac inclusiv online. În cursul zilei de joi se va lucra, ca de obicei, cu program prelungit până la ora 18", a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Cu toate acestea orădenii nu au niciun motiv să se înghesuie la ghişee încă din prima săptămână în care Primăria face încasarea impozitelor. Conform hotărârii de Consiliu Local privind taxele şi impozitele pe anul 2013, bonificaţia de 10% se aplică pentru toţi contribuabilii care îşi achită integral obligaţiile faţă de bugetul local până la data de 31 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ORADEAN
Catre \\"contribuabil\\"-\\"ESTI CUMVA \\"O FATA \\"COMPETENTA\\" care nu ai fost in stare sa iti gasesti un loc de munca ?????
Postat 29 Ianuarie 2013, 09:20 de ORADEAN
cat de redus poti sa fii ca cetatean...
ai timp cat doresti pana la 31.03.2013 pentru a beneficia de reducere, poti plati daca doresti online, poti plati la CEC al posta...dar cetateanul otevist nu simte nici o placere daca nu e umilit si sta la coada ca boul... vezi si faza din filmele cu prosti de la permise auto... si apoi sa nu=ti fie rusine ca esti concetatean cu specimenele astea de retardati.
Postat 14 Ianuarie 2013, 18:21 de oradean
ce sens are campul acesta
Pfoai, abia aştept să plătesc şi eu taxele anul acesta. Din câte am auzit vor fi şi mai mari. Abia am aşteptat să se deschidă casieriile azi dimineaţă
Postat 14 Ianuarie 2013, 12:56 de pfu
caserite de tot rasul
trebuie angajate fete competente babele alea nici s atasteze nu stiu vai samar de ele
Postat 14 Ianuarie 2013, 12:39 de contribuabil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON