URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2016, 11:59

Orădenii învaţă să salveze vieţi: Voluntarii Serviciului de Ambulanţă Bihor vor merge din casă în casă pentru a preda cursuri de prim ajutor (FOTO)

Orădenii învaţă să salveze vieţi: Voluntarii Serviciului de Ambulanţă Bihor vor merge din casă în casă pentru a preda cursuri de prim ajutor (FOTO) Noii voluntari ai Serviciului judeţean Bihor, alături de formatorii care le-au predat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor împreună cu Asociaţia Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor au demarat un amplu proiect de iniţiere a orădenilor în acordarea primului ajutor în situaţii medicale grave.

Anunţul a fost făcut vineri, de preşedintele Asociaţiei Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor, dr. Emil Boţcău, în cadrul unei conferinţe de presă organizate alături de vicepreşedinţii organizaţiei şi voluntari ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

"În prima etapă, vom împărţi pliante de informare în mai multe cartiere ale oraşului, după care, împreună cu voluntari, vom merge din uşă în uşă ca să îi învăţăm pe orădeni manevrele de resuscitare de bază. Vom fi îmbrăcaţi în uniforme, ca să ne recunoască, şi vom duce şi manechin pentru prezentare, pentru ca procedurile să fie mai uşor de reţinut", a declarat Boţcău.

Demersul, o premieră în România, vine în completarea unui alt proiect derulat deja cu succes de mai bine de 3 ani de Serviciul de Ambulanţă Bihor şi Asociaţia pentru Viaţă Ambulanţa Bihor. Este vorba despre cursurile de prim ajutor pentru populaţie organizate gratuit în prima sâmbătă din fiecare lună la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă de pe strada Sucevei nr. 24.

"Aceste cursuri sunt foarte importante. Conform unui studiu realizat la nivel naţional, doar 5% din populaţia României este instruită să acorde prim ajutor în timp ce, în alte ţări europene, procentul este de 95%", a explicat medicul.

Cursul de iniţiere în acordarea primului ajutor în situaţii medicale grave, în special în caz de stop cardio respirator, are atât o parte teoretică, cât şi una practică, participanţii având posibilitatea să îşi testeze cunoştinţele acumulate cu ajutorul manechinelor, să utilezele un defibrilator automat, să efectueze corect punerea în poziţie laterală de siguranţă a victimei inconştiente, dar şi să acorde primul ajutor în caz de obstrucţie de căi respiratorii superioare.

Pentru a putea participa la cursuri, doritorii trebuie să aibă minimum 16 ani şi să se prezinte la sediul Serviciului de Ambulanţă Bihor ori să se înregistreze online pe www.ambulantabihor.ro.

Pentru viitorii voluntari, cursurile se organizează separat şi au înregistrat un succes, mai ales în rândul elevilor de liceu şi a studenţilor. "La ultimul curs au fost 50 de persoane înscrise, dintre care, în final, am selectat 10 voluntari. Cei mai buni dintre cei buni", a declarat asistenta Crina Ungur, unul dintre formatori. Pentru următorul curs s-au înscris deja 300 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Nu suna cum trebuie ! Cum adica , vor actiona ca trupe fe commando ? Nu se face asa ! Se anunta dinainte si cine doreste participa ! In curtea me nu intra nimeni !
Postat 12 Martie 2016, 12:17 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON