URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2010, 12:58

Orădenii care şi-au racordat imobilele la utilităţi, invitaţi să plătească impozite mai mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria pune proprietarii de imobile nou-construite pe drumuri. Orădenii care şi-au racordat locuinţele la reţelele publice de apă, canalizare, electricitate şi încălzire şi nu au declarat municipalităţii acest lucru sunt aşteptaţi la Camera 9 din Primărie. Conform Codului fiscal, aceştia sunt obligaţi să depună declaraţii rectificative în cel mult 30 de zile de la data la care se realizează modificări care duc la reclacularea impozitului pe clădiri.

„Conform prevederilor legale, la stabilirea valorii impozitului pe clădiri se are în vedere şi criteriul potrivit căruia imobilul este dotat cu utilităţi sau nu. Astfel, la un imobil fără instalaţii impozitul este cu 68% mai mic decât la unul cu instalaţii. Având în vedere că valoarea unui imobil este mai mare dacă este racordat la utilităţi, implicit şi impozitul va fi mai mare", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Orădenii care vor declara de bunăvoie racordarea la utilităţi înainte de sfârşitul anului vor beneficia potrivit HCL 365 din 2009 de scutirea de majorări şi penalizări de întârziere cu condiţia achitării impozitelor în cel mult trei luni de la înştiinţarea de plată.

Verificări făcute de Direcţia Economică a Primăriei au arătat că din cele 5.778 de persoane fizice abonate la Electrocentrale, Distrigaz sau Compania de Apă Oradea, 697 nu şi-au declarat utilităţile prin depunerea declaraţiilor rectificative. În cazul acestora municipalitatea a transmis înştiinţări de plată.

Primăria face un apel la toţi contribuabilii care nu se regăsesc în baza de date a furnizorilor de utilităţi, cum ar fi orădenii care se încălzesc pe bază de apă geotermală, să se prezinte din proprie iniţiativă pentru depunerea declaraţiilor rectificative având în vedere faptul că, potrivit HCL 365 din 2009, scutirea de majorări şi penalităţi de întârziere cu condiţia achitării impozitelor restante în trei luni de la înştiinţarea lor se mai aplică doar până la sfârşitul acestui an.

Conform normativelor în vigoare, se consideră imobil dotat cu instalaţii construcţia care are toate cele trei utilităţi: apă şi canalizare (cu condiţia ca instalaţia de canalizare să conducă apa menajeră în reţeaua publică), energie electrică şi încălzire centralizată, indiferent că aceasta este oferită de Electrocentrale, funcţionează pe lemne, gaz sau alt combustibil, ori apă geotermală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dane, mai citeste o data
dOMNU SIMAI, DUMNEATA GANDESTI INAINTE DE A SCRIE? PAI CUME PRIMARIA OAMENII PE DRUMURI, DACA DE FAPT II ASTEAPTA SA INTRE IN LEGALITATE? MAI CITESTE O DATA PRIMA FRAZA PE CARE AI SCRIS-O: \\"Primăria pune proprietarii de imobile nou-construite pe drumuri. Orădenii care şi-au racordat locuinţele la reţelele publice de apă, canalizare, electricitate şi încălzire şi nu au declarat municipalităţii acest lucru sunt aşteptaţi\\" DECI...
Postat 10 Octombrie 2010, 16:33 de cititor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON