URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2014, 10:55

Orădeni de Sânmartin: Consiliul Local a aprobat strategia de alipire a Sânmartinului la Oradea. Vezi ce conţine!

Primăria poate demara campania de mediatizare a avantajelor pe care le prezintă alipirea comunei Sânmartin la Oradea. Consiliul Local a aprobat luni strategia de alipire a comunei Sânmartin la Oradea. Structurată pe 10 puncte, ea e menită să liniştească temerile locuitorilor cu privire la faptul că statutul de orăşeni îi va obliga la taxe şi impozite mai mari, precum şi la renunţarea la obiceiul cultivării plantelor sau creşterii animalelor.

Potrivit proiectului, Primăria va cere garantarea prin lege a promisiunii că impozitele din Sânmartin vor rămâne nemodificate vreme de 10 ani după care vor creşte gradual în cinci ani la nivelul din Oradea, bugetul municipiului va suporta toate costurile cu preschimbarea actelor locuitorilor comunei, iar restricţiile privind creşterea animalelor şi cultivarea plantelor nu se vor aplica satelor din comună încă 15 ani după unificare.

A fost sau n-a fost...

Culmea, deşi la dezbaterea proiectului de hotărâre nu a existat nicio intervenţie din partea consilierilor locali, acesta fiind consemnat în procesul verbal al şedinţei ca adoptat cu unanimitate de voturi, la finalul întâlnirii consilierul Ritli Ladislau a protestat în numele grupului UDMR, afirmând că reprezentanţii guvernării maghiare ar fi vrut să voteze "împotrivă".


"Înainte de a închide această şedinţă vă rog să semnalaţi că nu s-a consemnat votul grupului UDMR. Noi am convenit înainte de şedinţă să nu votăm acest punct de pe ordinea de zi, dar nici nu am avut timp să spunem asta, că aţi trecum la următorul punct de pe ordinea de zi", i-a cerut UDMR-istul preşedintelui de şedinţă Lucian Popa.

"S-a votat, e unanimitate, gata!"

Liberalul s-a apărat afirmând că, la fel ca şi angajaţii Secretariatului Consiliului Local care numără voturile aleşilor, a văzut că strategia a fost adoptată cu unanimitate de voturi, lucru de altfel consemnat şi în procesul verbal al şedinţei.

"Trebuia să îmi spuneţi atunci, imediat după vot, nu să aşteptaţi până la sfârşitul şedinţei", a protestat Popa. Preşedintele de şedinţă a refuzat să modifice numărul de voturi deja consemnate, poziţia acestuia fiind susţinută şi de secretarul Consiliului Local, Ionel Vila. "S-a votat, a fost unanimitate, gata!", a spus Vila.

Aceasta nu este prima dispută în care, pe fondul vitezei cu care decurge votarea în Consiliul Local, aleşii protestează cu privire la faptul că votul lor a fost consemnat eronat sub altă formă decât s-ar fi exprimat. Incidentele de acest gen ar putea fi evitate dacă municipalitatea ar fi investit într-o tabelă sau un sistem computerizat care să consemneze modul de vot eliminând eroarea umană sau "răzgândelile" unor aleşi. De la caz la caz...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
asta e progresul
degeaba nu voteaza cei din sanmartin, ca voteaza oradenii ori se falsfica voturile :) plus ca oradenii is mai mult ca numar decat cei din sanmartin, asa ca daca oradenii vor alipirea asta e. decizia le apartine lor, daca e sa se numere voturile. e clar ca pt bani se vrea alipirea, se obtine astfel un buget mai mare la oras si altfel se arata perspectivele economice ale orasului, inclusiv cele de dezvoltare. asta e si tendinta pana la urma, de crestere. nu poti ramane doar la caru cu boi si la porcii din curte, atat vreme cat altii merg pe marte. in china exista orase cat intreg judetul bihor, bucurestiul e mare si dezvoltat tot datorita acestor alipiri, chiar daca era targ de vite pe cand oradea era oras in toata regula. nu veti saracii din aceasta alipire, iar copiii va vor multumi
Postat 23 Iulie 2014, 08:36 de veghe
Nu votati oameni buni, ca ne pacalesc
Oameni buni, bihoreni, acesta este primul pas al lor ca sa ne acapareze. Vor face la fel cum am facut si cu Podgoria si cu Episcopia, ne vor majora impozitele si nu vom primi nimic in schimb. Degeaba zic ei ca timp de 10 ani vom plati aceleasi impozite. Tu ca si simplu cetatean, cum te vezi peste 10 ani? mai bogat? peste 10 ani multe se pot schimba, 10 ani e un termen foarte lung. Nu votati la referendum cu ei. Daca in Santandrei se va face acelasi lucru, o sa mergem peste ei, nu ii lasam. Santandrei-ul va lupta. Peste 10 ani nu o sa mai avem bani sa le platim lor impozitele si sa nu ne ofere nimic la schimb. Fiti rezonabili si ganditi, nu ii credeti pentru ca sunt EI CU EI, NOI CU NOI, nu o sa ne ajute cu nimic, nu primim nimic in schimb pt alipire, doar impozite mai mari. 4000 mp2 in PODGORIA sau EPISCOPIA =2000 RON impozit, bani imparititi intre ei si doar intre ei.
Postat 23 Iulie 2014, 01:56 de Marius
Care guvernare?
la finalul întâlnirii consilierul Ritli Ladislau a protestat în numele grupului UDMR, afirmând că reprezentanţii guvernării maghiare ar fi vrut să voteze "împotrivă"...n-am inteles formularea asta.Guvernarea maghiara este peste granita in Ungaria eventual...
Postat 23 Iulie 2014, 00:04 de Boom
Potrivit proiectului, Primăria va cere garantarea prin lege a promisiunii ... !?!
Copiii fac strategii cum să meargă în "şir indian" la grădiniţa de peste drum, fără să-i calce vreo maşină !?! Fraierilor, în România nu se garantează nici măcar mersul pe jos în siguranţă, ce să mai vorbim de chestia cu taxele şi impozitele pe care ar trebui să le plătească altcineva decât buzunarul vostru de metropolitani neaoşi !?! Aşa aţi vrut şi cu tariful la apă când aţi intrat în sistemul operatorului regional şi ... aţi luat-o la trei ani de la demararea procedurilor direct peste bot, la acelaşi tarif ca toţi cei branşaţi în sistemul ApaRegio !?! Nu vreţi cumva şi parcare gratuită în centrul oraşului vreo 30 de ani, ca să vă simţiţi şi mai bine ??? Lăsaţi şmecheriile de ţărani şcoliţi la CAP Sânmartin şi spuneţi-vă clar opţiunea: VREŢI SĂ FIŢI ORĂŞENI SAU VREŢI SĂ RĂMÂNEŢI CUM SUNTEŢI ACUM !?! Atât şi nimic mai mult, că restul aveţi timp să negociaţi direct în cadrul ZMO, nu cu legea care trebuie să fie aceeaşi pentru toţi, urbani sau rurali de la caz la caz !?!
Postat 22 Iulie 2014, 11:40 de Ca®p III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON