URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2009, 04:41

Oradea se va încălzi pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali reuniţi luni în şedinţă ordinară au aprobat luni rapid şi fără comentarii master-planul privind reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului pentru perioada 2009-2028. Consiliul Local a trebuit să aleagă dacă Electrocentrale va produce căldură pentru oraş pe bază de gaz sau pe bază de cărbune.

Prezentă la întâlnire, Veronica Petri, reprezentantul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice, a arătat că, pe de-o parte, încălzirea pe gaz are dezavantajul dependenţei faţă de furnizor şi a transportului resursei pe distanţe mari în timp ce, pe de cealaltă parte, cărbunele, care poate fi exploatat la Voievozi, are dezavantajul unei investiţii prea mari în instalaţiile de filtrare a noxelor.

Ambele sisteme ar urma să fie completate cu exploatarea resursei de apă geotermală de sub oraş. Consilierii au preferat prima variantă, încurajaţi de declaraţia lui Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe din Primărie, care a spus că poate să atragă 68 milioane euro din fonduri europene alocate proiectelor de mediu. Banii vor fi folosiţi pentru construcţia unui cazan nou, pe gaz, şi reabilitarea reţelelor de transport a energiei termice. Dacă ar fi ales încălzirea pe cărbune, Electrocentrale ar fi trebuit să investească de două ori mai mult iar banii s-ar fi alocat din fonduri locale.

Tot în şedinţa de luni, aleşii au mai aprobat rapid şi fără comentarii, modificarea regulamentului privind acordarea de facilităţi la transportul public de călători astfel încât de reducerea cu 50% a tarifelor OTL să beneficieze şi elevii care urmează cursurile liceului particular "Henri Coandă". Conform Legii 160 din 2007 începând cu anul şcolar 2007 - 2008 elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar obligatoriu particular şi confesional beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi elevii şi profesorii din învăţământul de stat.

La fel, regulamentul de publicitate, supus dezbaterii Consiliului Local a fost adoptat rapid şi cu unanimitate de voturi, după ce consilierul UDMR, Szabo Jozsef a cerut eliminarea paragrafului care obligă la obţinerea acordului de publicitate temporară inclusiv de către agenţii economici care distribuie mostre pe domeniul public. "Aş dori să se retragă această prevedere, nu putem compara distribuţia de mostre cu amplasarea de afişe, postere şi mashuri. E cu totul altceva", a spus consilierul. Aleşii au dat curs propunerii lui Szabo după care regulamentul a fost adoptat fără probleme.

În şedinţa de luni a Consiliului Local, reprezentanţii municipalităţii i-au premiat cu o diplomă de excelenţă pe cei patru membri ai Cvartetului de coarde Varadinum Oradea. Primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Rozalia Biro, respectiv Gheorghe Carp, le-au înmânat diplome de excelenţă artiştilor Thurzo Sandor Joysef, Marcu Sikes Agnes, Tokaji Agnes şi Eva Costin pentru activitatea depusă în plan cultural în cei 20 de ani de existenţă a cvartetului şi contribuţia adusă la promovarea imaginii Oradiei în lume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON