URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2017, 15:51

Oradea Civică vrea în audienţă la Iohannis: împreună cu alte ONG-uri din ţară, orădenii ii cer să intervină în apărarea Justiţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Militanţii din 21 de organizaţii, asociaţii şi grupuri civice din întreaga ţară, între care şi Oradea Civică, i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare dată publicităţii luni, ca reprezentanţii lor să fie primiţi în audienţă la Cotroceni, pentru a discuta despre cum poate fi salvată şi intensificată lupta anticorupţie în condiţiile în care partidele aflate la putere îşi doresc slăbirea DNA, Parchetului General şi altor instituţii de aplicare a legii.

Reprezentanţii celor 21 de organizaţii vor ca în cadrul audienţei să discute cu preşedintele mai multe puncte de pe o agendă pe care, de asemenea, au făcut-o publică, având următoarele teme:

1. Vulnerabilitățile privind credibilitatea și imparțialitatea Curții Constituționale a României apărute ca urmare a tendinței recente în jurisprudența CCR spre excese și spre suprapunerea atribuțiilor acesteia peste alte puteri din stat;

2. Neîndeplinirea promisiunilor partidelor politice și ignorarea completă a solicitărilor societății civile cu privire la o reformă reală a legislației electorale în sensul liberalizării competiției politice și transparentizării finanțării partidelor politice;

3. Pericolul grav și iminent în care se află independența justiției și lupta anticorupție ca urmare a unor recente inițiative legislative guvernamentale și parlamentare.

ONG-urile vor ca preşedintele României să sesizeze Comisia de la Veneţia (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei) pentru o opinie privind mai multe probleme de drept ridicate de câteva decizii ale CCR, precum cele prin care aceasta a impus legiferarea unui parg valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, cea privind cenzurarea propriilor membri ai CCR care au opinii separate sau concurente faţă de membrii majoritari când se ia o decizie şi cea prin care CCR îşi arogă dreptul de a se pronunţa asupra hotărârilor judecătoreşti.

Despre toate aceste decizii ale CCR, semnatarii scrisorii deschise afirmă că „sunt fie nelegale și netemeinice sau chiar contravin textului constituţional, fie sunt rezultatul arogării de către CCR a calității de legiuitor pozitiv, prin subminarea atribuțiilor altor puteri din stat”.

ONG-urile civice îşi doresc de la preşedinte şi „exprimarea unei poziții publice categorice și neechivoce privind pericolul grav la adresa independenței justiției și luptei anticorupție”.

În fine, semnatarii scrisorii deschise arată că indiferent de răspunsul pe care îl va da preşedintele Iohannis, vor informa „Comisia Europeană, partenerii din NATO și din UE, și Comisia de la Veneția cu privire la derapajele de la democrație și stat de drept ale unor instituții din România”, avertizând totodată că „dacă asaltul împotriva justiției și statului de drept nu va înceta, vom ieși în stradă așa cum am făcut-o la începutul acestui an”, deoarece „suntem la un pas de dezastru democratic și instituțional prin acapararea și subordonarea de către o putere politică autoritară și profund nedemocratică a instituțiilor independente ale statului”, fapt care pune în pericol „bunăstarea și libertatea fiecărui cetățean român, pentru că acestea sunt indisolubil legate de integritatea publică, domnia legii și democrație”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
#rezistenții lui pește prăjit..
După mutre și maniere sunt și plătiți să facă asta și-n plus și câțiva naivi voluntari care nu pricep datele problemei. Mergând pe firul banilor, afli că toate ițele duc la Soros. Scopul e statul paralel, a cărui supraviețuire e asigurată de binomul DNA-SRI. Ungarii pricep cine e și ce face Soros. Noi ce așteptăm?
Postat 26 Septembrie 2017, 14:29 de Oarecine
Tinand seama de numarul
relativ mic al celor ce "manifesta" pentru "independenta" justitiei si pentru "statul de drept" aici la Oradea, m-as lansa in a specula ca respectivii sunt "agenti de infiltrare", sau cum mama dracului le-o zice in "campul tactic". Asa o fi, sau sunt doar niste prosti?
Postat 26 Septembrie 2017, 01:01 de User anonimizat
EROII ADEVĂRAȚI
Dragă Oradea Civică! Am început seara extrem de prost dar mi-a trecut ! Laurențiu Șerban, bronz la INVICTUS! Voi sunteți MILITARII nu picatul în limba pe realizările lui Bolojan!
Postat 25 Septembrie 2017, 23:14 de TDS
!!!
Textul de mai jos este un pamflet! Totul s-a petrecut în mintea mea bolnavă! Martori, ioc! Poze, tentative tremurate!
Postat 25 Septembrie 2017, 22:38 de TDS
ERATA
...BH xx CMM...
Postat 25 Septembrie 2017, 22:35 de TDS
CE PAȚÎI IO SARA ASTA
Dragă Oradea Civică! Azi in jurul orei 21,00 am fost agresat în fața PMO de niște prieteni ai lui Bolojan! Erau oprite în fața PMO celebra ARW, cealaltă NU xx CMM și una cu număr de SJ. De pe domeniul public am vrut să le fotografiez dar a sărit un salajan sa-mi fure telefonul! Ca BASE! Am vrut sa ma feresc intrând în clădirea Primăriei dar vajnicul portar m-a blocat! Atunci am inceput să urlu: AJUTOR, AJUTOR, MA OMOARĂ! Ceva lume era prin apropiere! De aceea sau pentru că a intervenit un tânăr din masina de SJ am scăpat! Masina însă nu am mai putut-o fotografia! Salajanul cu păr complet alb dar nu bătrân zicea că e cadru militar și lăuda " realizarili " lu' Bolojan! Îl pot recunoaște oricând! Nu m-a lovit deși lasa impresia ca o va face! Deci Oradeao civică, ce zici? PS: până la urmă se poate afla ce s-a întâmplat în PMO și cine erau dânșii!
Postat 25 Septembrie 2017, 22:33 de TDS
Prostia crasa e prezenta si la Oradea ...
Stie si Johannis ca subiectul a devenit un "fÎsss", pentru ca tine de oportunitate si nu de legalitate pentru a face obiectul unui dosar penal al unitatii centrale DNA !?!
Postat 25 Septembrie 2017, 19:24 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON