URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2010, 14:14

Oradea atrage 70 milioane de euro pentru modernizarea CET-ului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de modernizare al CET-ului orădean intră în linie dreaptă. Experţii Comisiei Europene au aprobat miercuri, la Bucureşti, proiectul municipalităţii de achiziţionare a unei turbine pe gaz cu o putere instalată de 20 MWT, a trei cazane pentru apă fierbinte şi înlocuirea Magistralei 1 din zona bulevardului Dacia şi a Magistralei 3 din Bulevardul Ştefan cel Mare.

La întâlnirea de la Ministerul Mediului au participat reprezentantul Comisiei Europene (CE) în Comitetul de Monitorizare al POS Mediu, Benoit Nadler, consultanţi şi experţi tehnici ai CE şi ai Ministerului Mediului, primarul Ilie Bolojan, şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă (DDD), Marcel Boloş, directorul tehnic al Electrocentrale, Daniel Francisc, şi angajaţi ai municipalităţii care au lucrat la proiect.

În urma întâlnirii, experţii europeni au dat undă verde finanţării proiectului cu unele amendamente. Reprezentanţii CE au cerut clarificări suplimentare pentru a se asigura că banii contribuabilului european nu se vor irosi în acest proiect. „CET-ul va trebui să îşi reducă pierderile de pe reţeaua secundară de la 40-50%, cât este în prezent, la doar 15%, Primăria va trebui să îşi asume faptul că va continua subvenţionarea energiei termice în cazul în care Guvernul o va retrage, iar actualul operator, Electrocentrale, va trebui să devină mai eficient", a declarat primarul Ilie Bolojan.

CET-ul se eficientizează sau se închide!

Marcel Boloş, directorul DDD, a afirmat că toate măsurile asiguratorii cerute de experţii europeni vor fi cuprinse într-un plan de acţiune care va fi ataşat proiectului înainte de a fi trimis Comisiei Europene spre aprobare finală. Prin acest document, municipalitatea se va obliga să investească în următorii 10-15 ani circa 100 milioane de euro, din fonduri proprii şi guvernamentale, pentru reabilitarea reţelelor de termoficare în vederea reducerii pierderilor, iar Primăria se va obliga să subvenţioneze din fonduri proprii costul gigacaloriei furnizate populaţiei în cazul în care bugetul central îşi va retrage sprijinul financiar.

„În ceea ce priveşte creşterea bonităţii Electrocentrale, conducerea societăţii va trebui să ia măsuri de redresare a unităţii pentru că, în caz contrar, ne-am asumat responsabilitatea de a organiza o licitaţie internaţională în urma căreia noua centrală va fi dată în administrare unui operator privat", a avertizat directorul.

Primărie cumpăr CET!

Marcel Boloş a mai spus că Primăria a primit undă verde pentru a anunţa pe SEAP intenţia organizării unei licitaţii în vederea achiziţionării unei centrale termice pe gaz şi a celor două cazane cu apă pentru ca, după semnarea contractului de finanţare, cel târziu în primăvara anului viitor cumpărarea utilajelor să poată fi perfectată. Anunţul de licitaţie va fi făcut public deja săptămâna viitoare.

Modernizarea CET-ului este unul dintre cele mai importante proiecte pregătite de municipalitate şi este menită să asigure confortul termic al orădenilor în sezonul rece, inclusiv după retragerea subvenţiei la energia termică, când preţul gigacaloriei ar urma să crească.

Ea a fost stabilită prin masterplanul pe termoficare al municipiului şi este imperativ necesară întrucât actualul CET, construit în 1966, funcţionează poluant şi ineficient, pe bază de combustibili fosili, iar conform standardelor de mediu asumate de România centralele pe cărbuni vor trebui închise în următorii doi ani sau dotate cu filtre performante, extrem de costisitoare.

Investiţia în noua centrală termică se ridică la circa 70 milioane de euro şi va fi suportată în proporţie de 50% din fonduri europene, 45% din fonduri guvernamentale şi 5% din bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
40-50% PIERDERI?!?!?!
„CET-ul va trebui să îşi reducă pierderile de pe reţeaua secundară de la 40-50%, cât este în prezent, la doar 15% (...)", a declarat primarul Ilie Bolojan. Foarte important de retinut: 40-50% pierderi. Asta la nivel declarativ, in realitate or fi pierderi de 60-70% . Si cine a platit si plateste in continuare aceste pierderi? CET-ul? NUUU... Primaria? NUUU... Tot melteanul oradean bransat la furnizorul de apa calda si incalzire, că alternativa incalzirii pe gaz nu o are. Actiunea se petrece pe batranul continent la inceput de mileniu trei.
Postat 15 Octombrie 2010, 12:02 de Casius
transportinoradea.ro
dar cetul 2 de ce sta pe tusa? nu e el mai nou ca cetul unu? :-?
Postat 15 Octombrie 2010, 10:20 de transportinoradea.ro
guitz guitz
pentru cei care au orbu gainilor PDL "5% din bugetul local." daca asta face 70 mil. euro cum spui tu...
Postat 14 Octombrie 2010, 21:03 de Porches
MARE REALIZARE
Atentie.O sa vedem cu ce!Deci proiectul prevede achizitia de centrale,turnine si schimbarea magistralelor 1-3.Deci productia si primarul se rezolva.Dar apare solicitarea ca pierderile pe secundar sa fie reduse de la 45% la 15%,deci de 3 ori de primarie cu bani proprii+subventionarea energiei termice la producator,deci pentru toata lumea.Deci ca sa aiba bani de reteaua secundara urmeaza un nou imprumut care o sa fie de minim 25-30milioane de euro.Daca adunam plata creditului cu subventia si plata datoriei de 1000 miliarde pe care o are CET-ul acum ajungem la vreo 70 mioane de euro pe care prin impozite o sa-i platim noi oradenii.Oradeni dormiti linistiti Dragos&comp. prospera.
Postat 14 Octombrie 2010, 18:13 de tero
asta insemna falimentul orasului oradea...
asta va duce la falimentul orasului nostru, eu nu pricep cum poate fi mai eficient sa transporti apa fiarta prin oras iarna decat sa ti-o incalzesti cu propria centrala acasa .... in plus din impozitele mele se va subventiona caldura altora ast aiar nu o inteleg. dar poate ma insel
Postat 14 Octombrie 2010, 14:35 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON