URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2017, 19:20

Opt zile de sărbătoare, la Marghita: Teatru, folclor, muzică clasică şi, în încheiere, un concert Cristi Minculescu şi noul Iris

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 15-22 octombrie, Primăria din Marghita organizează Săptămâna Culturală Marghiteană, care va cuprinde spectacole şi evenimente desfăşurate inclusiv la Casa de Cultură din municipiu, care a fost reabilitată şi va fi redată publicului după mai bine de cinci ani.

În program au fost incluse spectacole de teatru, inclusiv pentru copii, un concert al cameratei Filarmonicii din Oradea, precum şi concerte date de artişti din România şi Ungaria.

Cu sprijin de la judeţ

În acest an, Primăria din Marghita beneficiază de sprijinul Consiliului Judeţean Bihor în organizarea zilelor municipiului, programul fiind, de altfel, prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă ţinută în Sala Mare a CJ Bihor. Conferinţa a fost susţinută de Veronica Demeter, şefa Casei de Cultură din Marghita, Demian Zsolt, consilier al primarului Pocsaly Zoltán, şi Adrian Simon, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

"În contextul în care se redeschide publicului Casa de Cultură din Marghita, primăria de acolo ne-a solicitat ajutorul. Astfel instituţiile de cultură subordonate CJ Bihor vor susţine nişte spectacole în cadrul evenimentului", a spus Adrian Simon. Organizatorii din Marghita le vor asigura acestora doar transportul.

Teatru pentru marghiteni

Programul va debuta, duminică, 15 octombrie, de la ora 18, la Casa de Cultură cu spectacolul "În plină glorie!", al Trupei Iosif Vulcan, o comedie inspirată din viaţa lui Florence Foster Jenkins, cunoscută ca fiind cea mai proastă solistă de operă din lume. Luni, de la ora 18, tot la Casa de Cultură se va ţine un spectacol al ansamblului de dansuri maghiare Háromszék, numit "Mundruc", după cel mai proeminent interpret al dansului bărbaţilor transilvăneni. Mai devreme, în aceeaşi zi, se va ţine prezentarea interactivă "Marghita de 800+ ani" în sala festivă a Liceului Teoretic Horváth János.

Marţi, de la ora 11, în aceeaşi sală va avea loc un program comun al elevilor liceului şi ai gimnaziului "Csokonai Vitéz Mihály" din Debreţin. În acelaşi timp, la Casa de Cultură, de la ora 11 şi de la ora 12, se vor da două reprezentanţii ale spectacolului "Poveşti populare maghiare" dat de trupa Aracdia a Teatrului Regina Maria.

De la ora 18, tot la Casa de Cultură, camerata Michael Haydn a Filarmonicii de Stat va da un concert cu piese celebre, precum "Dansuri populare româneşti", de B. Bartók, "Libertango", de Astor Piazzolla, "Por una cabeza", de Carlos Gardel, şi "Tango", de Goran Bregovic.

Cabaret local

Miercuri, de la ora 16, e programată lansarea de carte "Confesiune de-o zi" a Stelei Cheregi, iar de la ora 18, la Casa de Cultură, Ansamblul Artistic Profesionist Crişana va da concertul "Din Bihor până-n Banat". Joi, tot acolo, de la ora 19, Teatrul Szigligeti va juca tragicomedia "Floare de mină".

Vineri, tot în căminul reabilitat, de la ora 17, se va ţine Balul Bobocilor Liceului Teoretic Horváth János, iar sâmbătă, de la aceeaşi oră, grupul de teatru al Asociaţiei "Horváth János Társaság" va prezenta un nou spectacol de cabaret. Evenimentul a devenit o tradiţie locală, membrii grupului de teatru fiind mai ales persoane trecute de prima tinereţe.

Final cu Minculescu şi Iris  

Între 20 şi 22 octombrie, în zona centrală a Marghitei se vor ţine şi mai multe concerte în aer liber, organizate în parteneriat cu Top Stage. Vineri, 20 octombrie, distracţia va fi deschisă, de la ora 19, de Marius Lazăr Band, urmat de Carmen Daroczi, Party Band & Jessie, Claudiu Borza şi Lena Miclăuş.

Sâmbătă, de la ora 16, pe scenă vor urca mai mulţi artişti din Marghita într-un program realizat de Casa de Cultură, de la ora 18 Ansamblul Auşana, iar de la ora 20 solistul Caramel din Ungaria, urmat de Szabyest, tot din Ungaria. Seara va fi încheiată cu un concert Raluka, programat să înceapă la ora 22.15.

În fine, duminică, pe scenă vor urca din nou, de la ora 16, mai mulţi tineri care vor participa la un program artistic organizat de Casa de Cultură. De la ora 19, e programat momentul dat de Ansamblul Florile Bihorului, iar apoi de formaţia Detox din Marghita.

De la ora 21, este programat evenimentul principal al Săptămânii Culturală Marghiteană şi anume concertul dat de Cristi Minculescu şi noua trupă Iris înfiinţată de acesta după despărţirea de cea "tradiţională". Evenimentul se va încheia cu focuri de artificii.

Merită precizat că intrarea la toate evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Culturale Marghitene va fi gratuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON