URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2019, 14:58

Operaţii în direct, prezentări şi noutăţi medicale la Conferinţa Internaţională de Uroginecologie, organizată de dr. Gheorghe Bumbu în Oradea şi Băile Felix (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 200 de studenţi, rezidenţi, medici specialişti şi medici primari din toată ţara au participat, săptămâna trecută, la Conferinţa Internaţională de Uroginecologie, organizată pentru al zecelea an consecutiv de dr. Gheorghe Bumbu, în Oradea şi Băile Felix. În cadrul evenimentului, specialiştii au putut asista inclusiv la operaţii explicate în direct, prezentări medicale şi mese rotunde pe teme din domeniul uroginecologiei, această supraspecializare fiind înfiinţată de reputatul profesor universitar.

"Derulăm încă un serial din această poveste de succes - după numărul vostru, al celor prezenţi, care creşte în fiecare an, uroginecologia în România. Prezenţa voastră aici, experienţa şi expertiza voastră constituie un prilej special de a lucra împreună, de a schimba impresii, de a ne împărtăşi experienţe, evident în folosul pacientelor noastre care sunt adevăratele noastre judecătoare. În final, toate aceste cunoştinţe pe care le vom dobândi şi le vom transmite mai departe sunt în beneficiul exclusiv al pacientelor noastre", a declarat dr. Gheorghe Bumbu, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei de Uroginecologie din România, precum şi coordonatorul naţional al atestatului de uroginecologie, în conferinţa de deschidere.

Între altele, cei prezenți au avut ocazia să-şi îmbunătăţească cunoştinţele privind tehnica şi procedeele chirurgicale în afecţiunile uroginecologice, urmărind 7 operaţii chirurgicale desfăşurate în secţia de urologie a Spitalului Clinic Judeţean şi explicate, în direct, de echipe coordonate de profesorul Bumbu, în cazul unor paciente suferinde de prolaps urogenital şi incontinenţă urinară de efort. Printr-un sistem audio-video performant, intervențiile au fost transmise live în sălile conferinţei de la Hotelul Internaţional din Băile Felix.

Între experiență și modernizare

Dr. Mihai Berechet, din partea organizatorilor, a precizat că scopul evenimentului este de a disemina experienţa de top a specialiştilor şi de a le oferi medicilor posibilitatea să se specializeze în cadrul atestatului de studii complementare pentru supraspecializarea uroginecologie.

La rândul său, coordonatoarea Centrului de uroginecologie din Bucureşti, prof. univ. dr. Elvira Brătilă, a remarcat contribuţia doctorului Bumbu la apariţia uroginecologiei în ţară şi a subliniat meritul acestor întruniri deoarece "uroginecologia de azi nu se mai poate face aşa cum ai învăţat în urmă cu 20 de ani".

Printre participanţii la eveniment s-au numărat şi Maurizio Bologna, din Italia, care a reprezentat Asociaţia de Uroginecologie din Italia (înfrăţită cu asociaţia omoloagă română), specialişti precum Bernhard Liedl, din Germania, Deliu Victor Matei, chirurg urolog român stabilit în Italia, Martha Orsolya din Târgu Mureş şi alţii.

O secție modernă

Agerpres notează că, în fiecare an, la clinica de urologie din Oradea sunt pregătiţi pentru acest atestat 16 medici, în două serii de câte 8, alături de Oradea mai existând doar două asemenea centre în ţară, la Bucureşti şi Tg. Mureş.

Secţia de urologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a beneficiat, timp de 5 ani, de o modernizare la cele mai înalte standarde europene, finalizată în anul 2017. Investiţiile din bugetul propriu al spitalului s-au ridicat la 9,24 milioane de lei. Noul bloc operator inaugurat, cel mai modern din Transilvania, dispune de trei săli de operaţie ultramoderne şi aparatură de ultimă generaţie, prin compania germană Karl Storz, lider mondial în domeniu.

Principala sală de operaţii dispune de un sistem audio-video, care le permite medicilor să transmită live intervenţiile şi să se consulte cu specialişti din toată lumea chiar în timpul acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON