URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2017, 12:05

Ofiţer anticorupţie, înainte de a vorbi viitorilor poliţişti de frontieră despre integritate: „Fiecare are preţul lui. Eu aş greşi pentru un milion de euro”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Devenit deja, din 2015, o tradiţie, un curs despre etică şi integritate al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, organizat în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria, şi susţinut de fundaţia germană Hans Seidel, a ajuns şi la Oradea, unde lectori şi colaboratori ai DGA se adresează, timp de trei zile, tinerilor elevi ai Şcolii de Pregătire a Agenţiei Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Lecţii de anticorupţie

„Proiectul este adresat personalului MAI şi are ca obiectiv promovarea eticii organizaţionale şi integrităţii în rândul poliţiştilor, în scopul însuşirii de către poliţiştii aflaţi la început de carieră a cunoştinţelor şi abilităţilor necesare dezvoltării unui comportament adecvat în aplicarea legii”, a explicat unul dintre lectori, comisarul şef Dan Moldoveanu, din cadrul DGA.

Alături de acesta, vor mai vorbi despre integritate viitorilor poliţişti de frontieră şcolarizaţi la Oradea şi alţi „traineri”, precum comisarul şef Florin Şinca, generalul de brigadă (rez) Virgil Vochină, comisarul şef (rez) Dan Antonescu (fost criminalist, cunoscut din emisiunile TV despre crime celebre), dar şi civili precum jurnalistul Mircea Toma (fost la Academia Caţavencu, acum reprezentant al Asociaţiei Active Watch), care vorbeşte despre corupţia în rândul presei, precum şi despre relaţia dintre poliţist şi presă.

Despre „prima şpagă”

Potrivit comisarului şef Dan Moldoveanu (foto), cursurile despre etică şi integritate au fost urmate în anii 2015 şi 2016 de câte 500 de tineri şi viitori poliţişti, iar anul acesta, din motive de constrângeri financiare, de 300 de funcţionari MAI, iar ele au fost un succes. „Din 500 de participanţi la cursul de anul trecut, 15 au sesizat fapte de corupţie”, a argumentat ofiţerul, care a adăugat că o altă menire a iniţiativei DGA este că „vrem să-l alungăm pe Garcea”, adică îmbunătăţirea imaginii poliţistului în societate.

Moldoveanu s-a confesat afirmând că „ieri (n.r. – în prima zi din cele trei ale cursului) le-am vorbit (elevilor de la Şcoala orădeană de agenţi ai Poliţiei de Frontieră) despre prima şpagă. Nu le-am spus cum trebuie să procedeze, pentru că eu îmi doresc ca tinerii să înveţe singuri să pescuiască (n.r. – adică să se descurce), dar le-am subliniat cât de importantă este decizia şi reacţia la prima şpagă, indiferent că o vor refuza sau o vor lua”.

Fiecare cu preţul lui

Într-un moment de relaxare, probabil, ofiţerul a spus că în ceea ce-l priveşte, consideră că fiecare persoană trebuie să se întrebe care este „preţul său”, iar răspunsul personal este că propria conştiinţă ar valora un milion de euro, adăugând însă rapid că nu are cum să „se vândă” la acest preţ din simplul motiv că atribuţiile sale se rezumă la munca de prevenţie.

„Fiecare om are preţul său. Eu, de exemplu, aş greşi pentru un milion de euro, dar fiind ofiţer de prevenire, nu am cum să greşesc în această valoare”, a spus Moldoveanu.

Doar corupţie mică

BIHOREANUL l-a întrebat pe reprezentantul DGA câţi dintre cei 15 absolvenţi ai cursului de integritate au sesizat fapte de corupţie ale şefilor ierarhici, arătând că nu este totuna să sesizezi încercarea unui refugiat sirian, de pildă, care oferă unui poliţist de frontieră 100 de euro pentru a-l lăsa să treacă graniţa spre Vest sau să sesizezi încercarea unui chestor sau comisar şef ori chiar a unui secretar de stat sau ministru de a obliga un subordonat să comită o ilegalitate cu efecte de milioane sau zeci de milioane de euro.

Răspunsul? Tinerii poliţişti, căci acestora li se adresează cursul despre integritate, „nu vin în contact cu chestori sau comisari şefi”, ci cu ofiţeri inferiori, aşa că nu au cum să comită împreună cu aceştia acte de mare corupţie.

„Vă spuneam că acest curs se adresează tinerilor funcţionari aflaţi la început de carieră, ei nu se subordonează unor persoane foarte importante, şefii lor sunt şefi de birouri, şefi de posturi de poliţie, nu chestori sau comisari şefi. În cele 15 cazuri a fost sesizat un comportament neetic al unui superior. Era vorba de un poliţist din Bucureşti care depistase în trafic un utilaj neînregistrat, care nu are voie să circule pe stradă decât pe un trailer, şi i-a întocmit dosar penal, iar un coleg ofiţer i-a spus că s-a găsit tocmai pe ăla să-l facă, să-l amendeze, dar fără a-i cere să rupă dosarul. Au fost sesizaţi superiorii şi s-au luat măsuri”, a povestit reprezentantul DGA, adăugând că alt caz a fost al unui ofiţer care i-a cerut unui agent să amendeze o anumită firmă, dar respectivul subofiţer l-a refuzat, pentru că „ordinul era ilegal”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Si eu!
Si eu as gresi ca as lua 1 an cu supendare si as ramane cu malaiul. Daca as fura o gaina as primi 4 ani cu executare asa ca e mai rentabil sa gresesc cu un milion de euroi! Nu? Voi ce spuneti?
Postat 04 Octombrie 2017, 23:04 de scortosul
E frate cu alt ,,exemplu" demn de urmat!
Deputatul PSD Călin Matei a postat, în prima zi de şcoală, un mesaj în care îi îndeamnă pe elevi să se ţină de carte şi să nu fumeze ”în budă” [...] ,,Nici mie nu mi-a fost dragă şcoala, ca la majoritatea dintre voi. Da' nu am avut ce face, tot ca majoritatea dintre voi! Până la următoarea vacanţă, pune-ţi mâna pe carte, fiţi cuminţi şi nu fumaţi în budă! Succes!”, a scris Călin Matei.
Postat 04 Octombrie 2017, 14:05 de pinonel
Pretentiosi lectorii bucuresteni ...
... la Oradea este mult mai mica limita !?!
Postat 04 Octombrie 2017, 13:31 de WinDos
Interesant
Deci omul nostru anticorupție a declarat că conștiința lui (KK) valorează 1 milion de euro. Eu zic că e inestimabilă și că un om lipsit de conștiință nu e cu nimic mai presus decît un animal, din contră, e mai prejos, căci animalul nu a fost dotat cu conștiință. N-ar fi mai bine pentru noi să știm sigur că mai există și oameni incoruptibili în instituțiile statului?
Postat 04 Octombrie 2017, 12:27 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON