URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2014, 14:52

Premieră: Oficial şi definitiv, PSD este pe primul loc în judeţul Bihor

E gata. Toate voturile date duminică de bihorenii care s-au prezentat la urne au fost numărate, centralizate şi operate, iar Biroul Electoral Judeţean a comunicat, la ora 14, rezultatul final al scrutinului.

Potrivit anunţului făcut de preşedintele BEJ Bihor, judecătorul Ionel Olah, în Bihor au votat 149.572 persoane din totalul celor 504.345 cu drept de vot, cărora li s-a adăugat o singură persoană pe liste speciale (cetăţeni UE rezidenţi în România) şi 20.565 persoane pe listele suplimentare (adică turişti, membri ai Birourilor Secţiilor de Votare şi personalul de pază din Jandarmerie, ISU, Poliţie de Frontieră etc), astfel că prezenţa la vot în Bihor a fost, per total, de 33,73%.

Din totalul voturilor, 95,88% au fost valabil exprimate (163.132), iar 4,11% (7.002) nule.

În ce priveşte preferinţele electorale, PSD este în premieră pe primul loc, cu un scor final de 26,48% (43.212 voturi), urmat de UDMR cu 21,58% (35.209 voturi) şi de PNL cu 17,71% (28.895 voturi).

PDL s-a clasat pe locul al IV-lea, cu un procentaj de 13,43% (21.915 voturi), iar PMP a luat doar 3,02% (4.936 voturi).

Candidatul independent Mircea Diaconu a luat în Bihor 4,60% (7.517 voturi).

În ce priveşte partidele mici, acestea nu au reuşit să atingă nici în Bihor pragul electoral: PPDD a obţinut un scor de 1,99% (3.249 voturi), Forţa Civică - 1,97% (3.221 voturi), PRM - 1,93%, iar PNŢCD - 0,97% (1.588 voturi).

Deocamdată, statisticienii nu au avut timp să întocmească situaţii distincte care să indice structura geografică a votului (Oradea şi restul judeţului, urban şi rural), operaţiunea urmând să fie făcută începând din această după-amiază.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
@3-0,ETC
POLITICA ROMANIEI FATA DE RESTITUIREA TEZAURULUI DE CE NU SE SCHIMBA,EXISTA ACEST TEZAUR SAU ESTE NUMAI PE HIRTIE,NICI UN GUVERN ROMAN NU POATE SA GASEASCA O SOLUTIE DRASTICA PT. TEZAUR SAU PT RESTITUIREA TERITORILOR RO.UNII ACTIONEAZA RESTUL ASISTA SI DISCUTA DE ZECII DE ANII, DAR DEGEABA EXISTA PE TERITORIUL ROMANIEI BAZA AMERICANA,DEGEABA STATIONEAZA IN PERMANENTA NAVE MILITARE AMERICANE LA CONSTANTA,MINCAREA PREFERATA NU EXPLODEAZA
Postat 27 Mai 2014, 07:12 de CARE
@life
un lucru este sigur si dovedit mamaliga nu explodeaza
Postat 27 Mai 2014, 07:01 de TALK
De ce se aliază ungaria cu Rusia ?
Deoarece nu are nici o altă opţiune. Nu le susţine nimeni altcineva in afara de ruşi politica externă (instigarea la separatism). Din punct de vedere militar ungaria nu poate fi apărată: o câmpie traversată de un fluviu având capitala în mijloc, toate obstacolele naturale din jurul aceste câmpii fiind controlate de statele vecine. Din punct de vedere economic un stat agrar şi furnizor de servicii are o populaţie de 9 milioane de locuitori. Ungaria are nevoie de conflict, are nevoie să iasă în evidenţă. Principala temă de bătaie: drepturile minorităţilor naţionale din bazinul dunăreano-carpatic. Principala strategie: găsirea unui aliat puternic care să-i promită orice formă de anulare a Tratatului de la Trianon. În anii ’90 au fost marile state europene şi Statele Unite – însă stabilizarea centrului european prin Uniunea Europeană nu i-a satisfăcut Ungariei principala cerere, modificarea condiţiilor Tratatului de la Trianon. De aproape 100 de ani, ungaria nu şi-a modificat obiectivele şi mijloacele politicii externe – însă nici nu are cum să găsească soluţii noi. Acest blocaj s-a transformat într-un fel de psihoză generalizată la nivelul societăţii – de aici apare şi solidaritatea populaţiei faţă de Viktor Orban şi extremiştii de la JOBBIK . Cam aşa a apărut alianţa ungariei cu Rusia. buda pesta şi-a găsit noul protector de la care să ceară revizuirile dorite.
Postat 26 Mai 2014, 23:44 de @ROMANIA-hun 3-0,etc
Bravo echipa PSD Bihor!
Aceste rezultate se datoreaza muncii tuturor membrilor PSD Bihor nu lui Pavel!!!
Postat 26 Mai 2014, 23:37 de criati
GOZBORII LOSERI
gozborul, e un loseri innascut, un escroc din tata-n fiu. gozborii, sunt niste ratati, niste distrusi plini de ura si rautate la adresa a tot ceea ce roman si romanesc. intr-un cuvant, zici **** si tragi apa !
Postat 26 Mai 2014, 23:32 de Life
REPLICA
NU conteaza cine cu cine voteaza, conteaza cine numara voturile! IosifVisarionovici Stalin o zis-o!:))=)) Ce tot laudat PSd Bihor si TSD |Bihor ... pe nicaieri ,judetul Bihor este fieful PNL Bihor ca ei sunt la butoane restul trepadusi care fac sluj!:))=))Ce TSD Bihor si Pavel Emilian alias Pepea homosexualul , a facut de rusine PSD cu gesturile lui obsene si homosexuale ` unitate prin diversitate asta-i vorba homalaului Pepea alias Pavel Emilian I-a platit tacsu Pavel Florian director la APIA locul pe lista europaralmentara cu 40 000 de euro luati pe numele Pavel Emilian masura112 instalarea tinerilor fermieri pozita 1975 di iulie2013.Da cate actiuni ale PSD Bihor compromise de Pavel Emilian ca venea in stare de ebrietate sau nu venea deloc , dar actiunile erau promovate in presa zices ..ecologizarea zonei Dosu iosia ca nici nu afost facuta ,doar lauda afost, da conferintele de presa din cluburile de sub pasajul Vulturul Negru .CE munca depusa?TSD si Emilian Pavel au facut de rusine PSD Bihor !:))=)) In locul senatoruluiPNL cristian bodea la Marghita la piata aplicam o corectie fizica la micutul negricios si la tineri lui ceio!:))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 26 Mai 2014, 22:32 de Romanul Simplu
@3-0
ARE DREPTATE ALMS,UNGURII AU SINGE IN VENE SI STIU CE VOR,ROMANII DE LA INCEPUTUL CRIZEI CU CRIMEEA TREBUIA SA FACA DEMERSURI PT. A OBTINE TERITORILE CE CINDVA AU APARTINUT RO.DAR SE PARE CA STAU LA GARD SI FLUIERA A PAGUBA IN LOC SA PROFITE DE SITUATIE, SA FII ALIAT NATO SI IN UE UNGURII AU PROFITAT REPEDE DE SITUATIE AU CERUT AUTONOMIE PT. MAGHIARII DIN UCRAINA.
Postat 26 Mai 2014, 22:23 de PORT
@3-0
GRESEALA SINT ROMAN,ROMANII DESTEPTII FUG DIN TARA CIND SE TREZESC CU VECINII NOI OPINCARII PARVENITI CRESCUTI IN GRAJD INCALZIT IARNA CU CALDURA BIO DE LA ANIMALE,MAI BINE TRAIESC IN CIVILIZATIE SI LASA PARVENITI SA FIE ASIMILITATII DE RROMII,CU PAMINTURILE CUMPARATE DE AUSTRIECII SI ITALIENII,DE CE NU VREA ROMANIA SA PRIMEASCA INAPOI MOLDOVA DE LA RUSII?
Postat 26 Mai 2014, 21:43 de ALMS
succez
Aceasta Victorie i se datoreaza exclusiv lui Emilian Pavel si echipei de tineri, care a fost alaturi de el, l-au suatinut si au luptat pentru el! BRAVO TINERETUL SOCIAL DEMOCRAT BIHOR!
Postat 26 Mai 2014, 20:27 de TSD
Europa pune punct comediei aşa-zisului ținut secuiesc
Organizațiile reprezentative ale românilor din Covasna, Harghita și Mureș, constituite în Forumul Civic al Românilor salută respingerea de către Comisia Europeană a inițiativelor UDMR și Consiliului Național Secuiesc (CNS) privind autonomia teritorială a „Ținutului secuiesc". Aberația unguresca nu are temei juridic în conformitate cu tratatele europene. Scurt pe doi. Cu această rezoluție Europa a pus capac tembelei încercări de revizuire a frontierei interne a României.
Postat 26 Mai 2014, 19:44 de pt 1918
@safe
PSD n-a fost NICIODATA lider politic al Bihorului si veti vedea ca nu va mai confirma la urmatoarele alegeri(nationale)Bihorul nu este populat cu koldusi, ci cu oameni pe picioarele lor, care vor demonstra la alegerile cu miza, ca sunt de dreapta.
Postat 26 Mai 2014, 19:42 de Emil
Secolul XXI, Uniunea Europeană şi iredentismul maghiar
Astăzi, regimul politic de la Budapesta este criticat sistematic în Europa şi Statele Unite şi este ameninţat tot mai frecvent cu sancţiuni, fie că este vorba de revizuirile constituţionale repetate ale majorităţii parlamentare FIDESZ, care limitează libertatea presei sau independenţa Băncii Centrale, fie de politicile economice propriu-zise care ignoră criteriile UE , fie de problemele legate de rasism, fie de antisemitism. Dar acestea nu sunt, se pare, singurele „schimbări la faţă” ale Ungariei cărora Uniunea Europeană va trebui să le găsească un răspuns în timp util, adecvat secolului XXI. După ce a devenit clar că Uniunea Europeană nu susţine procese politico-administrative iredentiste şi revizioniste, oprind practic discuţia „la nivelul standardelor europene în domeniul minorităţilor etnice” (standarde atinse de toate statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea acquis-ului comunitar), demersurile maghiare au continuat pe linia conceptului inacceptabil de autonomie etnică. Altfel spus, o formă edulcorată a iredentismului, secesionismului şi enclavizării etnice.
Postat 26 Mai 2014, 19:42 de @ ROMANIA -hun 3-0
Larry Wats, istoric militar american despre REVIZIONISMUL UNGURESC ANTIROMÂNESC de durată lungă.
Represiunea neobosită asupra etnicilor non-unguri i-a făcut pe cei de la Budapesta să piardă în mod constant suportul internaţional în cea de-a doua jumătate a secolului, înainte de Primul Război Mondial. Admiratorii monarhiei duale austro-ungare au devenit cei mai exigenţi critici privind dincolo de faţada unei administraţii aşa-zise vizionare în teritorii populate în majoritate de alte etnii. (R. W. Seton Watson, Racial Problems in Hungary, „Probleme rasiale în Ungaria” 1908). Situaţia etnicilor români din Transilvania în ajunul războiului a fost sumbră. Autorităţile maghiare au răspuns cerinţelor românilor de a fi eliberaţi de acest tratament cu o represiunea politică, economică şi religioasă mai puternică, cu o asimilare şi mai brutală şi printr-o colonizare maghiară şi mai extinsă asupra fostelor regiuni româneşti. (Keith Hitchens, Romania 1866-1947, 1994).
Postat 26 Mai 2014, 19:37 de Main Facility
Traiasca Tianonul !
@ abet... ungure, Romanii, cumpara ungaria ! ungurii, vand si parasesc pusta din cauza coruptiei si a hotiei. E problema lor. Sa plece toti. Le cumparam toate casele. Ungaria, e cel mai corupt stat din Europa centrala si de Est ! Facem noi ordine in ungaria, dupa ce le cumparam toate casele. Daca e mai bine, de ce nu mergi in ungaria ? ai vazut ca te dai singur de gol ? hihihi........
Postat 26 Mai 2014, 19:35 de Romania - hun 3-0
@1918
ROMANIA ESTE TARA UNDE SA REDUS PRETUL INTRETINERE,UNDE SAU CONSTRUIT SUTE DE KM DE AUTOSTRAZII,SAU CREAT 300000 LOCURI DE MUNCA PRIN ATRAGEREA CAPITALUI STRAINI,TARA UNDE INFRACTORI PRINSI LA 3 INFRACTIUNI SINT CONDAMNATII PE VIATA,TARA UNDE DOBINZILE BANCARE AU FOST MINIMALIZATE PRIN LEGE,TARA UNDE RROMII NU PRIMESC AJUTOR SOCIAL NUMAI DACA LUCREAZA 20 ZILE/LUNA IN FOLOSUL COMUNITATII,TARA UNDE NU SE POT VINDE TERENURILE AGRICOLE STRAINILOR,TARA UNDE ACELASI FORMATIUNE CISTIGA ALEGERILE DIN ULTIMELE 12 ANI,TARA UNDE GUVERNUL SE OPUNE UE DACA DREPTURILE NATIONALE SINT IN PERICOL.
Postat 26 Mai 2014, 19:19 de PORT
@1918
DE CE LA MATERNITATEA ORADEA RROMI OCUPA UN ETAJ INTREG, DE CE PRIMARIA ORADEA REPARTIZEAZA MAJORITATEA LOCUINTELOR SOCIALE ROMILOR,MAJORITATEA BANILOR DIN AJUTORUL SOCIAL AJUNG LA RROMII ,DE CE NU PLATESC NICI O ZI DE SPITALIZARE,DE CE MULTII ROMANII CUMPARA CASA IN UNGARIA,DE CE DETINUTII ROMANII CARE EXECUTA PEDEPSELE IN UNGARIA NU DORESC TRANSFER IN INCHISOARE ROMANEASCA MOTIVUL SINT MAI DESTEPTII DECIT UNII CARE FURA SI SACII PUSII CONTRA INUNDATIEI SI CIND MOR INECATII PRIMESC SICRIU DE LA STAT.
Postat 26 Mai 2014, 19:01 de ABET
Larry Wats, istoric militar american despre REVIZIONISMUL UNGURESC ANTIROMÂNESC de durată lungă.
Represiunea neobosită asupra etnicilor non-unguri i-a făcut pe cei de la Budapesta să piardă în mod constant suportul internaţional în cea de-a doua jumătate a secolului, înainte de Primul Război Mondial. Admiratorii monarhiei duale austro-ungare au devenit cei mai exigenţi critici privind dincolo de faţada unei administraţii aşa-zise vizionare în teritorii populate în majoritate de alte etnii. (R. W. Seton Watson, Racial Problems in Hungary, „Probleme rasiale în Ungaria” 1908). Situaţia etnicilor români din Transilvania în ajunul războiului a fost sumbră. Autorităţile maghiare au răspuns cerinţelor românilor de a fi eliberaţi de acest tratament cu o represiunea politică, economică şi religioasă mai puternică, cu o asimilare şi mai brutală şi printr-o colonizare maghiară şi mai extinsă asupra fostelor regiuni româneşti. (Keith Hitchens, Romania 1866-1947, 1994).
Postat 26 Mai 2014, 17:58 de Main Facility
@ ROMANIA -ungaria 3-0
ROMANIA ESTE VICORIOASA, IAR ESCROCII UNGURI, NAVALITORI IN ARDEAL SUNT LOOOOOSEEEERRRRRI ! AAAAAAAAAHAHAHAHA....... LOSERILOR ! HAI ROMANIA ! PE VOI VA ASIMILEAZA, FRATII VOSTRII SECULARI MIGRATORI RROMII (TZIGANII). IN CEL MULT 50 DE ANI, NU MAI EXISTA ungaria !
Postat 26 Mai 2014, 17:41 de 1918
@3-0
POATE DISPAR UNGURII DAR ROMANII SINT INCET ASIMILATII DE RROMII ,IOBAGII RAMIN TOT IOBAGII NUMAI STAPINUL SE SCHIMBA
Postat 26 Mai 2014, 17:28 de JAVA
De la negru pe cerul gurii la roşu în fundul ochiului e cale scurtă !?!
De sus se vine mai vârtos la vale, iar socialiştii Tătucului Iliescu trec destul de des prin munca de jos când se face "pârtie" în sezonul rece, mai ales când "ţăranii" bihoreni ai lui Tăriceanu ajută "la lopată" !?!
Postat 26 Mai 2014, 17:20 de Carp III
daca
daca romanii nu merg la vot, castiga ungurii. psd-ul nu a castigat alegerile locale asa ca....mai vedem in 2016
Postat 26 Mai 2014, 17:00 de danezu
vai,vai..
Si ce va bucurati cu udemereu!Jalnic!Forta PSD-VICTORIE!Avem lideri de valoare,nici la sapca nu ne doare!Forta PSD!Liniste va rog Crin doarme....!PS..In toata tara PSD e pe primul loc!Felicitari PSD!!!!!!!!
Postat 26 Mai 2014, 16:36 de Nea taticu
Succes.
Incet, dar sigur, PSD revine la ceea ce a fost cu ani in urma, liderul politic al Bihorului. Tinerii social democrati au meritul de a da un suflu nou, incredere si responsabilitate fata de electoratul bihorean. Succes.
Postat 26 Mai 2014, 15:43 de SAFE
Infantilitate politica.
Nici cainele nu pleaca de la macelarie, doar infantilismul politic al liberalilor i-a determinat sa paraseasca guvernarea si sa abandoneze promisiunile USL, care, de drept si de fapt, viza inlaturarea regimului Basescu. Trecerea PNL la PPE ii va aduce in toamna la performanta politica inregistrata de PNTCD. Prostia nu doare, dar costa.
Postat 26 Mai 2014, 15:40 de SAFE
ungurii, cu extremismul lor caracteristic, sunt rasul lumii civilizate
Nu o spunem doar noi. Acum ii cunoaste si spune asta toata lumea occidentala. Rusia, ii aplauda insa pt acest lucru, iar occidentalii le bat obrazul.
Postat 26 Mai 2014, 15:31 de lepre separtiste@
ungurii, cu creierul spalat de lozincile separatiste, revizioniste
ungurii, se prezinta la vot, vorba unui forumist "de la cel cu tzatza-n gura pan' la cel cu barba sura", avand creierele spalate de sloganurile binecunoscute ale separatismului, iredentismului si revizionismului unguresc. iata insa ca numarul lor (per total)e in continua scadere. ungurii, dispar din Transilvania pe cale naturala. au aparut aici tarziu, ultimii acum 1000 de ani. au fost putini de la inceput iar acum dispar primii. VIATA, isi urmeaza ciclul ei firesc.
Postat 26 Mai 2014, 15:23 de ROMANIA-ungaria 3-0
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON