URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2018, 15:40

Ochi pentru ochi: Jocurile de putere puerile au continuat în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost o şedinţă de o oră şi 10 minute la Consiliul Judeţean Bihor, concentrată prea puţin pe probleme judeţului, şi mai mult pe râca politică dintre cele două forţe politice din plen, pe de o parte alianţa de la putere formată din PSD, UDMR şi ALDE, iar pe de cealaltă, PNL.

Pe modelul "ochi pentru ochi", şefii CJ şi consilierii lor au votat împotriva validării liberalei Carmen Pantiş în locul lui Dacian Foncea. Drept răspuns, PNL-iştii au "trântit" mai bine de jumătate din proiectele de pe ordinea de zi.

Răzbunare pentru PSD

La şedinţa ordinară a CJ Bihor de marţi au fost prezenţi 32 din 34 de consilieri, din tabăra puterii lipsind Julien Mateaş de la ALDE, iar din cea a opoziţiei Lidia Popa. Triada PSD, UDMR, ALDE s-a putut baza, deci, doar pe 17 voturi, în loc de 18, aşadar au putut trece fără ajutorul PNL-iştilor doar proiectele de hotărâre care aveau nevoie de aprobarea "majorităţii consilierilor prezenţi".

În ciuda acestui fapt, liderii triadei au ţinut să le-o plătească PNL-iştilor, cei care au aşteptat 9 luni o sentinţă definitivă a Curţii de Apel pentru a-l valida pe consilierul PSD Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron.

Astfel, la primul punct pe ordinea de zi, cel privind validarea PNL-istei Carmen Pantiş în locul lui Dacian Foncea – care a preluat ca manager Spitalul Municipal – consilierii puterii au votat împotrivă, pentru a doua şedinţă consecutiv, în ciuda recomandării comisiei de validare care a propus validarea doctoriţei în postura de consilier judeţean.

"În condiţiile acestea vă rog să nu contaţi pe noi la proiectele care au nevoie de 18 voturi", i-a avertizat Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, pe şefii Consiliului Judeţean. Mai târziu, în timpul şedinţei, liberalul a dezvăluit că în culise i-a "rugat" pe liderii CJ să o valideze pe Pantiş şi ei n-au dorit.

Scorul 2-10

Au urmat contre între cele două tabere pe marginea situaţiei. PNL-iştii Ionel Avrigeanu şi Călin Gal i-au amintit preşedintelui CJ, Pásztor Sándor, că într-o şedinţă anterioară, înainte ca Dacian Foncea să-şi dea demisia, şeful CJ a spus că reprezentanţii puterii nu ar aştepta o hotărâre definitivă a vreunei instanţe pentru a valida vreun consilier al PNL.

Gal a subliniat că liberalii nu l-au validat pe Szatmari fiindcă Ana Maria Tiron contestase decizia de a fi înlăturată din PSD şi din CJ Bihor în instanţă, în timp ce în cazul lui Carmen Pantiş nu există o astfel de controversă.

Fără a prezenta vreo explicaţie pentru voturile împotrivă în cazul doctoriţei Pantiş, Pásztor a spus doar că, într-adevăr, puterea nu va aştepta o sentinţă definitivă. "Situaţia e 10-2 (n.r. – numărul de şedinţe în care Szatmari nu a fost validat, versus numărul de şedinţe în care Carmen Pantiş nu a fost validată). Nu vom aştepta să fie 10-10", a afirmat şeful CJ.

Trântite pe bandă

Ca urmare a jocurilor de tip "ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte", în şedinţa ordinară a lunii septembrie au fost aprobate doar 11 proiecte din cele 25 de pe ordinea de zi. Pe lângă cel privind validarea lui Pantiş, "trântit" de reprezentanţii puterii, celelalte 13 au fost respinse de PNL-işti, care au profitat de lipsa lui Julien Mateaş din tabăra PSD-UDMR-ALDE.

Între proiectele care au căzut se numără rectificarea bugetului judeţului pe anul 2018, repartizarea unor sume de bani pentru comunele bihorene unde s-a extins pesta porcină, actualizarea indicatorilor privind o nouă etapă de lucrări la Muzeul Ţării Crişurilor, stabilirea contribuţiei proprii pentru reabilitarea unor drumuri (Uileacu de Criş – Sîrbi, respectiv Beliu – Leş), cu finanţare prin POR, şi preluarea unui teren pentru construcţia unei autogări în Săcueni.

Cum a subliniat că există proiecte importante care necesită aprobarea, Pásztor Sándor a anunţat în plen că va convoca o şedinţă extraordinară pentru vineri, 28 septembrie.

Între proiectele care au fost aprobate se numără încetarea acordului de locaţiune cu Episcopia Romano-Catolică, căreia CJ i-a plătit chirie pentru Palatul Baroc până la mutarea Muzeului Ţării Crişurilor pe strada Armatei Române şi modificarea unor curse în programul judeţean de transport.

"Sunteţi paralel"

În timpul şedinţei, fostul şef al Gărzii Financiare Bihor, Călin Gal, a cerut să i se răspundă plângerii prealabile făcute referitoare la hotărârile de Consiliu Judeţean privind stabilirea bugetului judeţului pe 2018 şi rectificarea acestuia. "Potrivit legii, trebuie să-mi răspundeţi în 30 de zile printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean care să menţină sau revoce hotărârile contestate. Termenul limită este de 28 septembrie", a spus Gal.

Luarea de cuvânt a lui Gal, care a criticat conducerea CJ Bihor în mai multe rânduri, l-a enervat pe vicepreşedintele Ioan Mang. "Mă aşteptam la mai mult de la dumneavoastră. Nu mă mir că s-a desfiinţat Garda Financiară dacă dumneavoastră i-aţi fost şef", a atacat Mang, care a continuat să explice că neregulile pe care Călin Gal le-a invocat cu privire la stabilirea şi aprobarea bugetului nu există. "Sunteţi cam paralel cu situaţia", i-a aruncat Mang PNL-istului.

În replică, Gal i-a spus că a înţelege raportul Curţiid e Conturi presupune să cunoşti noţiuni de fiscalitate şi, deci, să fi studiat asta, deci nu este cazul lui Mang să se pronunţe. "Vorbeaţi de profesionalism. Ar fi trebuit să daţi dovadă de profesionalism când aţi fost ministru al Educaţiei", a mai spus liberalul.

În fine, Pásztor a lăsat să se înţeleagă că plenul CJ se va pronunţa cu privire la plângerile prealabile în şedinţa extraordinară de vineri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mere și pere
una e să nu validezi un consilier cât timp cel exclus e în proces cu instituția și alta e să nu validezi un consilier care nu are nici o problemă. dar așa știu ei. doar cu răutate și cu apucături de mahala... rușine psd! rușine udmr!!!
Postat 26 Septembrie 2018, 00:07 de Smiley
Mangaliță plagiatoare
Am și uitat că Janoș Mangaliță a fost ministru. Cât? 7 zile??? Până s-a dovedit plagiator? Și acum vine și face pe lupul moralist??? Da cum să ai atâta tupeu...
Postat 26 Septembrie 2018, 00:04 de andyC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON