URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2018, 15:00

Obiectiv atins: Iniţiativa Fără penali în funcţii publice a strâns în Bihor peste 20.000 de semnături

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sutele de voluntari din Bihor care au strâns semnături în favoarea iniţiativei Fără penali în funcţii publice au muncit cu folos.

"Până duminică seară, s-au strâns 20.931 semnături care au fost centralizate, plus încă aproximativ 1.500 care încă nu au fost prelucrate", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, Silviu Dehelean, deputat USR Bihor.

Iniţiativa Fără penali în funcţii publice a fost declanşată de USR pentru modificarea articolului 37 din Constituţie aşa încât, pe lângă condiţiile de cetăţenie, domiciliu şi vârstă, legea supremă să prevadă încă una, privind cazierul penal: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

"Au semnat iniţiativa oameni de toate naţionalităţile din Bihor - români, maghiari, slovaci, etc. Vechea clasă politică, în special PSD, ALDE şi UDMR, trebuie să înţeleagă că aceste semnături nu sunt numere, sunt oameni vii care vibrează şi care rezonează la idei, oameni care au semnat cu năduf şi cu obidă, oameni care s-au săturat de corupţie, de furtul şi de risipa banului public, oameni care îşi doresc o societate normală şi decentă, o societate în care impozitele şi taxele pe care le plătesc se duc spre lucruri care să le îmbunătăţească viaţa, care să le permită sa fie fericiţi şi să aibă un viitor", a spus deputatul Dehelean.

"Vreau să mulţumesc membrilor Asociaţiei Oradea Civică, care au strâns peste 7.700 de semnături, reprezentanţilor Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, care ne-au ajutat şi dânşii cu 700 de semnături, precum şi tuturor bihorenilor care au făcut voluntariat în sprijinul iniţiativei", a mai spus Silviu Dehelean.

Potrivit acestuia, strângerea de semnături va continua în judeţul Bihor până la finalul lunii campaniei, adică până în data de 20 august, la fel cum se întâmplă în toate judeţele, pentru a avea siguranţa că nu vor fi probleme la primării cu validarea semnăturilor.

De asemenea, deputatul USR transmite voluntarilor bihoreni care au strâns liste cu semnături că le pot preda în continuare persoanelor de contact care şi-au asumat sarcina de a centraliza aceste liste: Ioan Gal, telefon: 0740652002 (Oradea) - Mihai Şvab, telefon: 0725109720 (Oradea) - Traian Cosor, telefon: 0724363044 (Sîntandrei) - Sebastian Bradea, telefon: 0727835920 (Alesd) - Daniel Filimon, telefon: 0741228333 (Alesd) - Dragos Nojea, telefon: 0744965860 (Măgeşti) - Calin Canahai, telefon: 0741247076 (Salonta) - Dacian Bora, telefon: 0751783573 (Tulca) - Răzvan Suteu, telefon: 0743557353 (Beiuş) - Carmen Maries, telefon: 0745170820 (Marghita).

Bihorul este al nouălea judeţ din ţară care depăşeşte pragul de 20.000 de semnături, aici campania începând în data de 4 aprilie. Legea impune condiţia ca o iniţiativă cetăţenească să strângă peste 500.000 de semnături, câte 20.000 de semnături din cel puţin 21 de judeţe.

Judeţele care sunt cel mai aproape de ţinta de 20 000 şi care mai au nevoie semnături sunt: Alba, Argeş Bacău, Dolj, Ilfov, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Maramureş, Mureş, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui.

După încheierea campaniei, în toamnă, semnăturile vor fi verificate şi depuse la CCR, care va controla legalitatea procedurii şi constituţionalitatea propunerii, iar în final iniţiativa va ajunge în Parlament.

Dacă acesta o adoptă, va fi organizat un referendum pentru revizuirea Constituţiei, fiind necesară o prezenţă de 30% a alegătorilor, din care 25% să voteze în favoarea ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Fortaleza, Turnu Magurele, Busteni, Alexandria, Belina
Astea sunt achizitii din bani de bugetar nu? Vrei sa le evaluezi, mai jurnalist de investigatii, si sa le compari? Esti sigur? Stai jos, azi esti Bula al clasei si ai venit cu tema nefacuta. P.s. pupincurist esti tu, dar nu al unui individ ci a unui partid intreg, sau doua sau 3. Cum poti manca din leafa aia castigata pe minciuni scrise, daca esti intr-adevar jurnalist?
Postat 07 August 2018, 12:04 de poiu
Soricel
Mulțumim pt că ai semnat
Postat 07 August 2018, 08:48 de Sandu1206
Re: case si case, domenii ei terenuri.
Tot aud ca sustinatori prost informati, pentru ca nu inteleg despre ce e vorba, vo4besc de 6 case ale "primului penal al țării" !?! În primul rând că cele două "case" pierdute în instanță ... cuprind 13 apartamente și un spațiu comercial (un imobil cu 10 apartamente furate de KWJ&Co. din cele 11 câte sunt în vechiul bloc din spatele hotelului Continental, respectiv 3 apartamente și spațiul închiriat cu 640.000 Euro la parter !?! Cine dreacu' și în ce context dă 640.000 Euro pentru 75 mp de clădire pe timp de 10 ani, dacă nu ar fi fost vorba de cumpărarea proprietarului cu gândirea lui de nemernic cu tot ?!? În al doilea rând, dar nu acum ci în campania electorală, o să bat monedă pe cele 180 de imobile luate cu japca de organizația fascistă FDGR, condusă în perioada imensei escrocherii imobiliare de același KWJ !?! Ticăloșia fără margini a "sociopatului" de la Cotroceni ... e că ar fi vrut să prăduiască toată România, pentru "nevoile" lui personale !?! La fel precum alții, PNL-iști și PSD-isti deopotrivă, UDMR-isti si PMP-isti laolaltă ori separat !?!
Postat 07 August 2018, 08:40 de CrisDumi
Grade de comparatie
6 locuinte (nu toate sunt case) in Sibiu cu un domeniu de cateva hectare, o insula si 4 locuite in București e ceva greu de comparat. Ma trezesc ca si io oi fi penal ce 3 locuinte, nu? Cum puiii mei sa fie cineva asa orbit de dragoste?
Postat 07 August 2018, 07:32 de poiu
La Seine a de la chance....
Dar de cand e poza? Vad ca Andrei Magheru(scuze....Morariu)E îmbrăcat gros! Stim ca îi plac groase....hainele dar acum e CA NI CULAAA!
Postat 06 August 2018, 21:49 de soricel
Case! Case! Jawohl?
Casa mea e-o casă cu acorduri ample/E o simplă melodie casa mea/ Eu sunt sufletul din ea/ Ea însăsi viața mea/ Viața mea cu tot ce-i bun in ea!
Postat 06 August 2018, 21:36 de soricel
Scortosul
L-ai uitat pe Ion ( Ilici ) Iliescu
Postat 06 August 2018, 21:23 de Sandu1206
Unii
Unii nu stiu aduna dosarele penale caci nu stiu face diferenta intre penal si civil! Acum nu e Iohahanis fata marean dar langa dracnea, nastase, vacaroiu, ........................... e ca un copil handicapat langa niste "uriasi" ai coruptiei si tradarii romaniei.
Postat 06 August 2018, 20:42 de scortosul
!!!
Bă, zici că și când stă criticul tot dă din ....
Postat 06 August 2018, 20:29 de soricel
CrisDumi
Sa ne scăpăm de primii 2 PENALI ai țării , Dragnea și Tăriceanu
Postat 06 August 2018, 20:16 de Sandu1206
Bravo USR !?!
Să ne scăpăm odată de "primul penal al țării", escrocul imobiliar de la PNL ... apoi restul de tâlhari, în frunte cu Dragnea !?!
Postat 06 August 2018, 15:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON