URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2010, 19:28

O jurnalistă orădeancă face lobby în Franţa pentru ca 60 de ţigani din Bihor să nu fie expulzaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 60 de romi, între care 23 sunt copii sub 16 ani iar 4 sunt bebeluşi, au fost evacuaţi vineri dimineaţă dintr-un imobil aflat în cartierul Vaise, arondismentul 9 al oraşului Lyon, fapt care a stârnit protestul conducerii Primăriei şi Consiliului arondismentului 9, dar şi al reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale, precum Medecins du Monde, pentru care Simona Iacob, fostă jurnalistă din echipa BIHOREANULUI, lucrează ca voluntar.

Evacuare prematură

"Grupul de romi provine din localităţi din Bihor, precum Oradea, Tinca, Ucuriş, Ştei şi Beiuş, şi timp de un an a ocupat o tabără improvizată la marginea oraşului", a declarat BIHOREANULUI Simona Iacob. "După ce, pe 3 noiembrie, tabăra a fost dezafectată cu buldozerele, romii au ocupat o clădire cu trei etaje, aflată în proprietatea companiei Monoprix, dar care era dezafectată şi părăsită, neavând - de altfel - utilităţi, apă curentă ori electricitate. Compania a cerut în instanţă evacuarea romilor, dar Primăria centrală a oraşului Lyon, înainte să se pronunţe justiţia, a emis pe 14 decembrie ordinul de evacuare pus în executare azi", a declarat jurnalista.

Pentru că legislaţia franceză interzice evacuarea persoanelor pe timp de iarnă, Primăria centrală a oraşului Lyon a invocat o prevedere legală care îi permite, totuşi, să dispună evacuarea, în cazul în care se constată că ocupanţii nelegali ai unei clădiri provoacă tulburarea ordinii publice, o stare de insalubritate sau dacă generează un pericol fizic pentru locatari ori vecini. "Primăria Lyon a invocat două din aceste motive, arătând că romii pot provoca incendii deoarece fac foc deschis în interior, pentru a se încălzi, şi că au provocat o stare de insalubritate", a povestit Simona Iacob.

Pro şi contra

Potrivit acesteia, pentru rezolvarea situaţiei grupului de romi au intervenit aleşi din Consiliul Local al arondismentului 9, precum şi viceprimarul arondismentului, Martine Desfours. De altfel, aceasta se implicase în acordarea de asistenţă socială pentru grupul de romi încă din noiembrie, când acesta a ocupat clădirea, asigurându-le accesul la o cantină socială şi luând măsuri pentru şcolarizarea copiiilor de vârstă şcolară. "Regret că prin evacuarea de astăzi s-a anulat toată munca depusă până acum pentru a veni în ajutorul acestor oameni", a declarat viceprimarul arondismentului 9 Lyon, citat de ediţia online a cotidianului Lyoncapitale.

De asemenea, socialista Jocelyine Michel, membră a Consiliului arondismentului 9 Lyon, a declarat, potrivit aceleiaşi surse, că evacuarea s-a făcut fără ca Primăria centrală a oraşului să fi consultat sau informat autorităţile din arondisment, care n-au putut lua măsuri pentru adăpostirea romilor, astfel încât aceştia să nu rămână în frig, pe stradă. "Nu văd urgenţa acestei operaţiuni. Noi am aflat despre ea de la un voluntar al Crucii Roşii", a declarat, pentru Lyoncapitale consilierul Jocelyne Michel.

Nu au creat probleme 

În faţa clădirii evacuate s-au adunat voluntari de la organizaţiile Medecins du Monde şi Alpil, care au cerut autorităţilor cazarea celor 58 de persoane într-un local şcolar.

"Romii erau liniştiţi şi nu au creat probleme. Sigur că trăiau din cerşetorie, pentru că autorităţile nu le-au eliberat permise de muncă. La ora după-amiezii, romii stăteau în stradă, până ce, la intervenţia celor două organizaţii umanitare, au fost cazaţi în clădirea unui gimnaziu, Bellecombe, din arondismentul 6. Problema este că acolo nu pot fi ţinuţi decât până la ora 17.00, iar adăposturile municipalităţii lioneze sunt arhipline, din cauza gerului care s-a instalat în Franţa", a declarat jurnalista Simona Iacob.

Potrivit cotidianului Lyoncapitale, care citează activişti din organizaţiile umanitare, Primăria centrală a oraşului Lyon a decis evacuarea grupului de romi pentru a determina expulzarea lor în România.

UPDATE:
Ies în stradă

Până una alta, în weekend, pentru 3 familii care aveau copii foarte mici, s-a reuşit cazarea - până luni - la un hotel. Restul romilor au fost adăpostiţi la un gimnaziu, unde pot sta până pe 28 decembrie. Dar, cum gimnaziul e deschis numai între orele 17 şi 9, familiile sunt nevoite să-şi petreacă întreaga zi pe străzi. N-au unde să gătească, n-au unde să-şi pună în curat copiii ori să prepare laptele pentru cei mici.

"O altă problemă este aceea a bagajelor. Din casa din care au fost evacuaţi nu au reuşit să ia multe lucruri, iar acum trebuie să renunţe şi la acestea, că nu au cum să se plimbe cu sacii în spate prin oraş. Asta înseamnă că mulţi au rămas doar cu ce au pe ei şi, eventual, o sacoşă cu haine de schimb. S-au pierdut acte, medicamente, haine groase...", a mai spus Simona Iacob.

Conform acesteia, romii evacuaţi sunt într-o situaţie critică, drept pentru care Asociaţia CLASSES, care s-a ocupat de şcolarizarea copiilor, a cerut celorlate asociaţii lyoneze, membre ale colectivului ROMEUROPE, să iasă luni în stradă şi să ceară deschiderea unui centru de urgenţă cu program non-stop pentru romii din Bihor evacuaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
pai...
Ca nu era vorba de el ;)
Postat 21 Decembrie 2010, 16:14 de @talente
talente....
auzi gigi, da de budea de ce n-ai zis nimica? ;;)
Postat 20 Decembrie 2010, 00:35 de paco papagalu
@parpangel
Cetatenii romani, pentru a lucra in franta au nevoie de un permis de munca si de un titlu de sejur. Obtinerea unui permis de munca este extrem de dificila. Printre altele, viitorul angajator trebuie sa plateasca o taxa de circa 1000 de euro, durata de instrumentare a dosarelor este foarte lunga, iar autoritatile se agatza de toate virgulele pentru a bloca acordarea unui astfel de permis. Cei care muncesc la negru, risca, daca sunt prinsi, sa fie expediati cu primul avion in romania. Pare ciudat, dar unica activitate legala in franta, pentru care un cetatean roman nu are nevoie de permis, este cersitul. Legile acestea sunt facute de guvernul francez...care in umbra lor poate discrimina in liniste fara ca uniunea europeana sa-l urecheze.
Postat 19 Decembrie 2010, 22:04 de simona
@gusti
Legea e lege pentru toata lumea si e bine ca temeiul si aplicarea ei sa fie juste In cazul de fatza romii NU au incalcat legea. Primaria centrala folosit o chichita legislativa pentru a-i arunca in strada. Daca romii ar fi comis ceva ilegal : 1 ar fi fost dusi in arest si nu lasati in strada 2 nimeni nu ar fi incercat sa-i ajute. Ori primaria din arondismentul 9, ONG -urile din Lyon, precum si locuitorii din Vaise au intervenit. Inainte de a da un verdict, maturati prejudecatile. Altfel riscati sa nu vedeti nici faptele nici unde este masura acestora.
Postat 19 Decembrie 2010, 21:51 de simona
@trifa
Atunci cand mergi frumos pe drumul tau, atunci cand nu ai ce sa-ti reprosezi, cand ceea ce ai construit este sanatos si solid, nimeni, absolut nimeni nu te poate face de rusine. Aurul straluceste si in noroi. Marele pacat al romilor este "saracia" pe cand cel al multor asa zise elite romanesti, pripasite prin Franta, este incultura, intoleranta, lipsa celui mai elementar bun simt. Ori asta este mult mai grav, pentru ca nimeni nu va judeca o natie pentru saracii ei ci va incerca sa-si faca o idee privind spre elitele acesteia. Daca elitele unui neam au platfus mental iar ideile lor nu se idica mai sus de firul ierbii, imaginea pe care acea natie o va da in lume, va fi una jalnica.
Postat 19 Decembrie 2010, 21:37 de simona
tiganiada
Tiganul,e tigan si inLyon si in Polul Nord,tot tigan ramine.In Franta au avut multe facilitati,au primit multi locuinte,alocatie la copii dar nu s-au integrat,continua sa fure,sa cerseasca,fura si acolo sinele de tren,stilpi de fier,etc..apoi apar la Piata de vechituri din Obor ,Ocska cu masini de lux,vin in Romania dupa ajutor social,,,dar traiesc mai bine ca 50% din romani,sint plin de aur, nu le place MUNCA,nu-i suport, subsemnata lucrez de peste 40 ani,acestia au mai multe facilitati ca mine de la statul roman si francez,am fost si la Lyon i-am vazut si acolo, NE FAC TARA SI POPORUL DE RUSINE.
Postat 19 Decembrie 2010, 18:02 de trifa
rusine !
Voua nu va e chiar nici un pic de jena ? Inteleg sa nu va fie rusine sa santajati sau sa luati spagi, dar sa fiti farisei si ipocriti ? Pai Simona Iacob nu s-a lansat la ziarul vostru murdar, ci mult inainte, iar din redactia voastra a fost eliminata, alaturi de alti cativa, tocmai pentru ca era prea independenta si n-a consimtit sa participe la gasca voastra de santajisti ! Cum va laudati acum cu ea ? Laudati-va mai bine cu Liliana Sime ! ;)
Postat 18 Decembrie 2010, 20:28 de Gigi de la scularie
Da
In loc ca tiganii sa respecte legea ( in Romania sau in Franta ) ai incurajam ca sa ignore legea in timp ce un cetatean obisnuit ( roman sau francez ) este sanctionat fara nici o retinere pentru astfel de fapte ....Aceasta pseudo-jurnalista da un exemplu foarte prost .... Legea e una pentru toti indiferent daca sunt romani , francezi sau tigani ...
Postat 18 Decembrie 2010, 11:12 de Gusti
Puneti-i la treaba!
De ce nu-i pun francezii sa faca vaioaga, sau sa ingrijeasca ciurda de vaci din Lyon?
Postat 18 Decembrie 2010, 06:45 de Parpangel
Felicitari !
Foarte bine face Simona Iacob, ca incearca sa impiedice expulzarea tziganilor inapoi in Romania. Acum, francezii sa dea exemplu si sa-i integreze, ca de criticat au stiut sa ne critice ca noi nu-i integram.
Postat 18 Decembrie 2010, 00:56 de Oradean
Da
Dece dracu nu duce doamna asta jurnalista acasa la ea vreo 15 specimene din astea 60 ????
Postat 17 Decembrie 2010, 22:44 de Nagy Victor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON