URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2013, 19:57

Nu renunţă! Ilie Bolojan vrea să mute Muzeul Ţării Crişurilor în Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce anul trecut ideea a stârnit numeroase controverse, primarul Ilie Bolojan a reluat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă propunerea privind mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate. "Muzeografii noştri ar face bine să se lase de reverii şi să se ocupe de mutarea, încet-încet, a muzeului în Cetate", a declarat edilul.

Primarul Ilie Bolojan a spus că municipalitatea poate pune deja la dispoziţia muzeului 5.600 metri pătraţi în interiorul Cetăţii, suprafaţă care se va extinde treptat în funcţie de evoluţia lucrărilor. "În final, muzeului îi va reveni o suprafaţă echivalentă cu cea pe care a avut-o vreme de 20 în fostul sediu", a spus Bolojan.

Edilul este de părere că mişcarea are un triplu avantaj. În primul rând, Consiliul Judeţean ar fi scutit de cheltuielile enorme de întreţinere a clădiri fostei comenduiri a Garnizoanei care urmează să devină una dintre cele mai mari clădiri muzeale din ţară, cu o suprafaţă de 18.500 metri pătraţi. În al doilea rând, în imobilul din strada Armatei Române s-ar putea muta Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate risipite prin oraş sau, mai rău, care stau în chirie.

"Gândiţi-vă ce ar fi să ai un palat administrativ al judeţului Bihor! Toate instituţiile judeţene ar putea să se mute acolo, iar toată zona Parcului Traian, acum foarte aglomerată, s-ar mai elibera", a spus primarul.

Cel de-al treilea motiv, şi cel mai important din punct de vedere al Primăriei, îl constituie revitalizarea Cetăţii. "Muzeul ar putea deveni un punct de atracţie în Cetate. Vizitatorii ar veni nu doar să vadă clădirile, dar ar putea intra şi pentru exponate. Prin creşterea numărului de vizitatori, recuperarea investiţiilor făcute în Cetate ar fi mult mai rapidă. După ce au văzut muzeul, turiştii ar putea rămâne să bea o cafea la bar, ar putea lua masa la restaurant, iar cei care doresc s-ar putea caza în hotelul din Cetate", a spus edilul.

Ilie Bolojan a mai propus mutarea muzeului în Cetate şi în luna mai a anului trecut, stârnind atunci numeroase comentarii din partea adversarilor politici, care au acuzat investiţia inoportună, dar nu numai. Inclusiv directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, acuza la acea vreme că Cetatea este neîncăpătoare şi nepotrivită pentru muzeu, pentru care se cer condiţii speciale.

Totuşi, Bolojan este de părere că propunerea sa nu s-a putut materializa la acea dată datorită frământărilor specifice perioadei preelectorale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Da
Bolojan are dreptate .....Toni mai du-te prin cetate ....sa vezi ruinele .... adica arhivele au stat acolo ani de zile in spatii intr-adevar nemodernizate si au rezistat iar acuma cetatea este refacuta partial .....
Postat 11 Martie 2014, 13:38 de Sugu
SUPER BOLO SUPER COSTURI
Acum cativa ani in urma Tarle sustinea constructia Muzeului intr-o alta locatie pt. ca astfel costurile de constructie ar fi fost mai bune... Nu stiu ce sa zic, poate ca era bine poate nu.... DAR contractul initial semnat de Selina a fost de vreo 58 de milioane de lei in 2009 adica vreo 13,7 milioane de EURO ... s-au facut lucrari ...peste 80 la suta si s-au cerut suplimentari... neacceptate atunci de CJ! Acuma Selina a facut Centrul Oncologic pe vreo 13 milioane de lei (Centrul si etajele 1 si 2) dar pt. ca nu au iesit calculele plus cheltuieli cu alegerile, au facut blat cu Primaria pt. inca 2 etaje (3 si 4) pt. inca 4,27 milioane de lei. Deci pt. aplaudaci si \"specialisti\" instalatiile noi, electrice, antiefractie, etc. dotarile de microclimat, spatiu expunere, antiincendii ...oare la cat s-ar ridica pentru mutarea in Cetate?
Postat 21 Martie 2013, 19:26 de Adi Oradeanul
Cretin
O idee super, super cretina !!!! Cum sa muti bolojene muzeul intr-o ruina ????? Nu sti ca o pictura are nevoie de un anumit microclimat ca sa nu se degradeze ??????? Ramai la parcarile care ti-au devenit obsesie. Intelegi ce-ti zic sau tre sa-ti desenz ?????
Postat 21 Martie 2013, 15:09 de tony
ideea este foarte buna !!!
Ideea este foarte buna si are logica ce spune Bolojan. Din pacate constat ca in ultima perioada apar oameni care comenteaza orice initiativa a primarului. Probabil sunt tot aceia care il contestau si dupa primul mandat :):) Macar daca ati fi obiectivi in ce spuneti, si nu ma refer doar la articolul prezent. Mai incetati cu aburelile astea ieftine ! Chiar este o idee buna sa fie toate institutiile intr-un loc sa nu ne tot plimbam sau voi contestati si piramida din primarie, nu? Era mai bine inainte? In plus are logica ideea ca turistul dupa ce viziteaza pietonala si merge spre cetate pe langa primarie si pe V. Alecsandri, sa poate vizita si muzeul odata ajuns in cetate. Asa ca judecati inainte de a comenta nu doar scrieti ceva contra doar din cauza ca a propus sau sustinut primarul.
Postat 21 Martie 2013, 15:08 de anonim100
WTF?
Domnu' Bolojan, muzeul chiar nu incape in cetate, fizic vorbind, doar daca nu-i chemati pe japonezi sa miniaturizeze toate exponatele, dar ghinion artefactele istorice chiar nu se pot miniaturiza, daca nu credeti va spune domnu' Chiriac care chiar e de meserie muzeograf, si nu ajutor de bagator de seama cultural, ca unii consilieri de-ai dumneavoastra!
Postat 21 Martie 2013, 14:36 de Jon Bon Jovi
bravo
Voi chiar sunteti prosti?Cel mai vizionar primar pe care l-a avut vreodata Oradea este Bolojan.In cladirea garnizoanei ar putea functiona mai multe institutii din Parcul Traian ,si n-am mai fi nevoiti sa cautam o jumatate de ora loc de parcare pe centru.Daca turistii care vin la Oradea merg sa viziteze cetatea tot acolo pot vizita si Muzeul Tarii Crisurilor ,nu mai sunt nevoiti sa vina pana pe armatei romane .
Postat 21 Martie 2013, 09:07 de eu
superman
Mama cate planuri are bolojan,zici ca a mancat ardei iute.Sper totusi ca primaru sa nu o ia razna,pana acum a facut lucruri bune,sa vedem continuarea !
Postat 21 Martie 2013, 08:55 de oradean
AOLEU!
Acum sa te vad Chiriac! Ai crezut ca Tirle e rau??? Sa vad cum te descurci cu Popa si Bolojan care n-au nici mama nici tata......doar interese!
Postat 21 Martie 2013, 08:42 de BIHON
He, he, he ! Explicabil !
N-are omul muiere si i s-a urcat samanta la cap ! Nu vedeti ca se tampeste tot mai rau de la o zi la alta ?
Postat 21 Martie 2013, 07:40 de dicky
io
Propun sa mutam Bolovanu inapoi la Alesd pentru ca e un taran prost nesimtit cara habar nu are ce inseamna Oradea! Te gasim taranule!
Postat 21 Martie 2013, 04:16 de nagyvarad
succes
P.S. Succes domnule director Chiriac! Nu va lasati!
Postat 20 Martie 2013, 22:54 de Oradean
dobitoc
Cei care sustin ideea tampita a lui Bolojan nu stiu ce inseamna un muzeu. Cand o sa va treziti o data ca omul acesta face numai tampenii si schimba tot aspectul orasului. Oradea o sa ajunga ca un sat modernizat. Si e buna dreptate nu va fi centru de regiune.
Postat 20 Martie 2013, 22:48 de Oradean
@george
George, ai perfecta dreptate! Pentru cei care nu stiu, finantarea pentru cetate s-a castigat in baza unui proiect. Proiectul prevede niste functiuni, marcate cu subiect si predicat in documentatia castigatoare. Functiunile, conform regulamentelor UE privind finantarile, trebuie sa ramana active nu doar pe durata de implementare a proiectului ci chiar inca 5 ani dupa incheierea lui. Asta inseamna 2023..... daca bine stiu eu. In caz contrar se intampla ceea ce scria.....George. Cu singura mentiune ca nu Bolojan va da banii inapoi, ci NOI, ORADENII de rand.
Postat 20 Martie 2013, 22:27 de sanda
A innebunit lupul
Bolojan socheaza pe zi ce trece. Pana acum a facut unele lucruri bune pentru oras, dar sa nu uitam ca a facut doar ceea ce trebuia sa faca ca primar, eventual a mai reparat ce au stricat altii inaintea lui. Se pare ca al doilea mandat castigat i s-a urcat la cap iar noi, oradenii, vom plati dezastrul lasat in urma dupa ce va fugii inapoi la Alejd.
Postat 20 Martie 2013, 21:52 de vasi
oare ??
Daca Bolojan are bani de dat inapoi la UE, poate incepe aceasta mutare.
Postat 20 Martie 2013, 21:24 de George
PENTRU
O idee f.f.f.f. buna !!!! S-ar concentra niste obiective turistice si ar prinde valoare !!!! BINEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!
Postat 20 Martie 2013, 20:59 de scortosul
m
e buna ideea
Postat 20 Martie 2013, 20:38 de m
Corect.
Sustin materializarea initiativei primarului.
Postat 20 Martie 2013, 20:37 de SAFE
nu
MTC e un simbol al judetului, al regiunii, nu-l putem inghesui in cetate, MTC a avut un sediu impunator, fiind un muzeu regional, si trebuie sa ramana asa.
Postat 20 Martie 2013, 20:28 de hull
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON