URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2017, 13:22

Noi promisiuni pentru infrastructura rutieră şi feroviară din Bihor: Ministrul Transporturilor afirmă că a „deblocat” toate proiectele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcă ar fi an electoral sau timpul ar fi fost dat înapoi. Aflat vineri în „vizită de lucru” pentru a inspecta stadiul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a DN76 pe tronsoanele Oradea – Beiuş şi Beiuş – Ştei, actualul ministru al Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, le-a oferit jurnaliştilor orădeni, invitaţi la Prefectură, dovada că este la fel de hotărât ca predecesorul său din urmă cu cinci ani, Dan Şova, care promitea la fel de solemn reluarea şi, după caz, deschiderea de noi şantiere pentru realizarea unor obiective de infrastructură.

Flancat de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, prezent în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, de directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România, Ştefan Ioniţă, şi de prefectul judeţului, Ioan Mihaiu, Cuc a trecut în revistă absolut toate proiectele restante şi a afirmat că le-a „deblocat” pe toate.

Undă verde pentru drumul expres

Prima, şi de fapt cea mai concretă noutate anunţată de ministrul Transporturilor, se referă la finalizarea drumului expres construit de Primărie în urmă cu doi ani din zona Dragoş Vodă până la blocurile ANL din bulevardul Ştefan cel Mare, dar neterminat din cauză că pe o porţiune de aproximativ 600 metri liniari terenul necesar nu a fost pus la dispoziţie de către Direcţia Regională a CFR.

Ministrul Alexandru Cuc a dat însă o veste bună: la mijlocul acestei săptămâni, miercuri, Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române a decis închirierea terenului în suprafaţă de 13.800 metri pătraţi către municipalitate, iar săptămâna viitoare conducerea Regionalei de la Cluj „va perfecta” cu reprezentanţii Primăriei „toate actele necesare”, aşa încât drumul expres va fi finalizat, fără a mai ocoli pe străduţele din vecinătatea fostului Depou.

Nouă licitaţie pentru Autostradă

În ce priveşte reluarea lucrărilor pe secţiunea 3C a Autostrăzii Transilvania, abandonate încă din 2008, Cuc a spus că a fost transmisă către Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru licitarea în SEAP în vederea desemnării unui nou constructor, după ce contractul cu asocierea firmelor spaniole Corsan-Corvian, semnat la Oradea în guvernarea Ponta a fost reziliat fiindcă acestea nu au făcut nimic. Motiv pentru care, de altfel, firmele au fost „penalizate” financiar, a adăugat şi şeful CNAIR, Ştefan Ioniţă, fără a indica însă suma executată de autorităţile române.

Actualul ministru a precizat că cei 54 kilometri ai secţiunii ce străbate judeţul Bihor au fost împărţiţi în trei loturi, pentru a lucra tot atâtea firme sau asocieri, iar primii 5 kilometri ar putea fi gata încă înainte ca Ungaria să finalizeze autostrada M4 până la graniţa cu România, iar întreaga secţiune până cel târziu la finalul anului 2020, când se va putea circula „între Oradea şi Cluj”.

Centuri „deblocate”

Ministrul Transporturilor a abordat şi subiectul şoselelor de centură ale oraşelor bihorene, afirmând că „pentru varianta de ocolire Ştei (n.r. – Beiuş-Ştei) avem antreprenor şi sursa de finanţare este POIM” (n.r. – Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare), singura „sincopă” fiind exproprierea terenurilor necesare. Alexandru Cuc a afirmat, însă, că o Hotărâre de Guvern în acest scop va fi adoptată în septembrie, astfel că lucrările propriu-zise vor începe „în primăvara anului viitor”.

Despre centura Aleşd, oficialul a amintit că a fost anulată licitaţia organizată încă din 2015 pentru desemnarea constructorului, „iar până la sfârşitul anului vom lansa” o nouă procedură.

De asemenea, Cuc a spus că în septembrie „vom lansa” şi procedura pentru găsirea unui constructor care să finalizeze centura oraşului Săcueni, abandonată într-un stadiu de execuţie de 52%.

În fine, ministrul a declarat că „am preluat” studiul de fezabilitate pentru centura Salontei, recent făcut de Consiliul Judeţean, „şi l-am transmis directorului CNAIR”, deoarece „trebuie găsită sursa de finanţare pentru a-l implementa în perioada următoare”, fără a preciza ce înseamnă, concret, acest lucru.

Electrificare şi „calmare”

Ministrul Transporturilor nu a ezitat să facă promisiuni nici în legătură cu electrificarea căii ferate între Episcopia Bihor şi Cluj, declarând că „avem semnat SF-ul”, iar apoi, când BIHOREANUL i-a cerut estimarea unei date pentru începerea efectivă a lucrărilor să revină spunând că, de fapt, „avem semnat contractul pentru SF”.

Alexandru Cuc a spus că termenul de execuţie a studiului este de 12 luni, iar „la jumătatea anului viitor vom lansa procedura de proiectare şi execuţie”, costul total al proiectului fiind de 480 milioane euro, iar sursa de finanţare acelaşi POIM.

În final, ministrul a ţinut să felicite Consiliul Judeţean pentru că va construi un nou terminal la Aeroportul Oradea, iar şeful CNAIR, Ştefan Ioniţă, a afirmat, întrebat fiind de jurnalişti, că insulele de calmare recent amplasate pe DN 1 între Oşorhei şi Auşeu vor fi refăcute în urma unui audit de siguranţă rutieră, execuţia după vechiul proiect fiind în prezent „stopată”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cu faptele e greu la ei...
doar din vorbe ne fac ...
Postat 21 Iulie 2017, 15:39 de Traian
Blabla
Blabla,povesti,povesti si iar povesti. Fapte tovarasul mang...La capitol de laudat santeti buni .. in rest nimic
Postat 21 Iulie 2017, 13:34 de tepes
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON